Hírek

Megkezdték az első koronavírus elleni védőoltás engedélyezési folyamatát az Európai Unióban

Szenzációs hír: október elsejével megkezdte az első koronavírus elleni védőoltás engedélyezésének vizsgálatát az Európai Unió.

 

 

 




 

Már vizsgálják, engedélyezhetik-e az első koronavírus elleni vakcinát! Az engedélyezési folyamatba az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által közösen fejlesztett vakcina mielőbbi jóváhágyasa érdekében a szokásos folyamatot megváltoztatva kezdett bele az Európai Unió gyógyszerhatósága, az EMA (European Medicine Agency) humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága, a CHMP, mely így az ún. „Rolling review”, vagyis „folyamatos felülvizsgálat” módszert alkalmazza – írja az Index.

Míg az EU gyógyszerhatósága eredetileg együttesen veti vizsgálat alá az állatokon történő kipróbálás és a három, embereken végzett klinikai vizsgálati fázis eredményeit, addig ezzel a felülvizsgálati módszerrel a gyártónak nem kell megvárnia, míg minden szükséges adatot felhasználhat. Miután benyújtották a lezárt fázisok eredményeit, haladhatnak tovább, így nem szükséges egyszerre a temérdek vizsgálati jegyzőkönyvet átfutniuk. Ezt csak közegészségügyi vészhelyzetben lehet.

Az AstraZeneca friss bejelentése szerint egyelőre az állatkísérletekből fakadó eredményeket kívánják benyújtani, hogy megkezdhessék az engedélyezési eljárást. Azonban, hogy végül mikor engedéyezhetik a vakcinát, vagy az mikor kerül forgalomba, egyelőre nem tudni.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?