Belföld, Hírek

Operatív törzs: Újabb friss információk a magyarországi járványhelyzetről:

Egy nap alatt 13 elhunyt és 700-nál több új fertőzött a hétfő koronavírus-mérlege. A második hullám tart, iskolák zárnak be, osztályok kényszerülnek digitális oktatásra, az óvodákat sem kíméli a járvány. Hogy mi várható, arról szokás szerint az operatív törzs napi sajtótájékoztatóiból tudhatunk meg részleteket.

 

 

 




 

FONTOS:

  • Holnap kiszállítják a lázmérőket minden közoktatási intézménybe, csütörtöktől csak lázmérés után lehet belépni ezekbe az intézményekbe.
  • 37,8 fokos testhőmérséklet felett az oktatási intézményekbe belépő gyerekeket el kell különíteni, majd egy rövid idő múlva újra kell mérni a hőmérsékletüket. Ha ekkor is magas, akkor nem csak a testmozgás, vagy a túlöltözöttség okozza a hőemelkedést, lázat – és persze nem is biztos, hogy a koronavírus, de mindenképp ekkor haza kell küldeni a gyereket, a szülőt értesíteni kell előtte. A kicsi gyerekek hőmérséklet mérését várják meg az őket bekísérő szülők!
  • Mulasztásokat észleltek a benzinkutakon: fontos, hogy a vevőknek és a kutasoknak, alkalmazottaknak itt is kötelező amszakviselés!

A sajtótájékoztatón elhangzott:

41 esetben tömegközlekedési eszközön, 101 esetben üzletben intézkedtek a rendőrök az elmúlt hétvégén a maszkviselési kötelezettségek megszegése miatt.

A hétvégén öt alkalommal kellett intézkedni zenés táncos rendezvények megtartására és a vendéglátóhelyek korlátozott nyitva tartására vonatkozó szabályok megszegése miatt.

Folyamatosan ellenőrzik a hatósági házi karanténok betartását is. Jelenleg 24014 elrendelt hatósági házi karantén van érvényben.

Már 469 büntetőügy van a járványügyi helyzet miatt. Rémhírterjesztés, csalás, járványügyi szabályszegés, és hasonlók, 88 gyanúsítottal.

Müller Cecília

országos tisztifőorvos:

702 új fertőzött lett egy nap alatt, 18815 ember számít most aktív fertőzöttnek, sokan közülük enyhe tünetekkel rendelkeznek, de egyre többen vannak kórházban. Ma kórházban közülük: 693 ember, és közülük 44 ember van lélegeztetőgépen. Ezek a számok emelkednek.

Az új fertőzöttek száma 10 napja kiegyensúlyozott, de a kórházban ápoltak száma emelkedik, és így a lélegeztetőgépen lévők száma is.

Az elmúlt napon 13 honfitársunkat vesztettük el a koronavírus járvány miatt.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy holnapra minden oktatási intézményben ott lesznek a lázmérők, ahol még nem volt eddig, hogy az október 1-től kötelező, beléptetéskori lázmérések megtörténhessenek.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy azokon a helyeken, ahol nem írja elő jogszabály, de járványügyi szempontból fontos lehet, ott is viseljenek maszkot az emberek: fodrász, műkörmös maga is viseljen maszkot végig és az ügyfél is, kivéve mondjuk, mikor kozmetikushoz megy arckezelésre, ott vegye le a kezelés idejére. Mindenki időpontra menjen, minden szolgáltatónál legyen a helyiségben kézfertőtlenítő, vagy kézmosási lehetőség, és ezeket mindenki használja a szolgáltatás igénybevétele előtt és után is. A recepción magazinokat, tollakat, ilyesmit ne tegyenek ki sehol.

Kérdésekre adott válaszok:

Mekkora hőmérséklet felett küldik haza a diákokat csütörtöktől? Válasz: 37,8 fokban határozza meg a tisztifőorvos. Vannak olyan élettani helyzetek, mikor az alaphőmérséklet megemelkedik: hormonális ciklus, mozgás, futás például. Ha ilyen hőmérsékletet mérnek, akkor rövid pihentetés, izoláció után mérjék újra, de, ha a hőmérséklet ekkor is magas, akkor értesíteni kell a szülőt. Aki kicsi gyerekét kíséri iskolába, várja meg, amíg gyermeke testhőjét megmérik.

A nagyobb településekről érkeztek hírek lokális gócpontokról, de mostanában egészen kid települések is jelentik be, hogy megjelent nálunk a vírus. Van még jelentősége, hogy valaki nagyvárosban vagy vidéken él? Válasz: nincs már különbség város és vidék szempontjából a koronavírus terjedésében. Nagyobb az esély a zsúfolt helyeken a fertőződésre, de valójában bárki, bárhol megfertőződhet. Ezért írják elő a maszkviselést. Nagy felelősséggel tegyen mindenki eleget a szabályoknak.

A munkahelyeken egyre több nehézséget okoz a maszk tartós viselése. Hány órát célszerű egyfolytában hordani a maszkot? Válasz: Sokféle munkahely, munkakör és munkakörnyezet van. A javaslat, hogy a foglalkozásegészségügyi orvossal konzultálva, az NNK ajánlásait figyelembevéve, kockázatbecslés mentén határozzák meg a munkáltatók, milyen óvintézkedéseket kell bevezetni, kell-e folyamatos maszkviselés, vagy a távolságtartás szabálya máshogy is megoldható. Minden ilyen védőeszköz többletteher, ennek viselése munkahely, munkakörnyezet függő. Az egyszerhasználatos maszkok hordási időtartama egyébként 4 óra, ha nincs tüsszentés, köhögés, nem szennyeződik a a maszk.

Egy magánrendelőben az orvoson, várakozókon sem volt maszk. A magánrendelésekre nem vonatkozik a kötelező maszk használat? Válasz: De vonatkozik, az orvos és a páciensek számára is! figyelmeztessük egymást – mondta a tisztifőorvos. Egyébként, ha túl sokan vannak egy váróteremben, ott munkaszervezési problémák is vannak.

Mikor kerülhetnek vissza kórházból szociális intézménybe a lakók? Válasz: két negatív PCR teszt után lehet visszaengedni a pácienseket. Ha csak járóbeteg ellátásban vesz részt egy lakó, ott a maszkviselés mellett a kockázat alacsony, ekkor nem kell laborvizsgálat a visszatéréshez.

Milyen terápiát javasolnak a covidból felépültek számára? Válasz: Számos pozitivitást követően a betegek egy részénél tartósan fennáll a gyengeség, fáradtságérzés. Egyértelműen rehabilitációs tervvel kell visszasegíteni őket régi rendes állapotukba. Ajánlják a vitaminok, különösen a D-vitamin szedését, légzőtornák, a mozgás lassú, fokozatos bevezetését, és ha kell, pszichés támogatás is javasolt.

Káoszt okozhat a reggeli lázmérés a ruházat, testmozgás miatt, mert változhat a testhőmérséklet. A lázmérés a legmegfelelőbb a szűrésre? Válasz: Nyilvánvalóan a szülők magtartása is fontos: ha egészséges gyereket visznek be, ha nincs tünete az iskolába induláskor. A releváns tünetek sokfélék, de a láz alapvető tünet, több mint 90 százalékban jelen van a láz. Ha már reggel lázas egy gyermek, az releváns tünet. A többi tünet sokkal nehezebben szűrhető. Ha úgy történik a hőmérséklet mérés, hogy 37,8 fok felett kis idő múlva újra megmérik, és újra magas, akkor el kell különíteni. Ez egyébként nem jelenti, hogy a lázát a koronavírus okozta, de az biztos, hogy a közösségből őt ki kell vonni.

Előfordulhat-e, hogy igazol covidossal együttélő családtag nem kerül karanténba? Válasz: nem a rokoni viszony számít, hanem, hogy egy fedél alatt élnek. Akik együtt élnek, szoros kontaktusnak minősülnek.

Hol azonosítottak gócpontokat? Válasz: Magyarországon már a közösségi terjedésnek vagyunk tanúi, a második hullám elején voltak kisebb közösségek, intézmények, családi összejövetelek, de a gócpontok szinte elveszítették jelentésüket, mert az egész közösségben terjed a vírus.

Fontos: a benzinkutakon megfigyeltek a járványügyesek mulasztásokat. A kutasoknak és a shopba bemenő vásárlóknak is kell maszkot viselniük!

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?