Belföld, Hírek

Szlávik János: A járványkórházak a kapacitásaik végén járnak

Az infektológus az ATV-n beszélt arról is, hogy 90 százalékban idősek betegszenek meg, és hogy a fertőzöttek 1-2 százalékát mindenképp el fogjuk veszíteni.

 

 

 




 

Szlávik János volt a Heti Napló vendége vasárnap este.

Az infektológus főorvos elmondta, hogy a kórházak a kapacitásaik végén járnak – írja az atv.hu.

Szlávik beszámolt róla, hogy az ő kórházukban 103 beteg van és 11-en vannak lélegeztetőgépen – ez sokkal több, mint tavasszal. Az infektológus megerősítette, hogy meghatározták korábban azokat a számokat, amik a kapacitás végét jelentik, ehhez pedig nagyon közel vannak. Ha telítődnek, akkor fognak új kórházakat megnyitni erre a célra. Ugyanakkor megnyugtatta a nézőket, hogy több Pest megyei és országos kórház is ki van jelölve, egészen biztos, hogy nagyon sok kórházban fognak koronavírusos beteget kezelni.

Az immunológus azt is megjegyezte, hogy nagyon kevés a fiatal beteg, közel 90 százalékot tesznek ki a krónikus, idős fertőzöttek.

Orbán Viktor kijelentésére, miszerint minden embert meg fognak gyógyítani, Szlávik elmondta, hogy nyilvánvalóan nem tudnak mindenkit meggyógyítani, „1-2 százalékot elveszítünk a vírus miatt”.

A szakember arról is beszélt, hogy a tesztelés mennyisége nyilvánvalóan segít a járvány kezelésben, a kontaktkutatásban. A hatósági ár miatt azonban tart attól, hogy kevesebb tesztet fognak végezni, mivel nem lesz annyi labor. Törekedni kell arra, hogy 9-10 ezer napi tesztelés megmaradjon, ő egyértelműen a tesztelés mellett van.

Arra is kitért, hogy van olyan kutatócsoport, amelynek vizsgálatai szerint a vírus mutálódott, de az a vírus, ami most Magyarországon van, ugyanannyira veszélyes, mint ami tavasszal volt. Hozzátette: az emberiség kifejleszt egyfajta immunitást a vírussal szemben, ha mutálódik is.

Szlávik szerint el kell magyarázni majd az embereknek, hogy az oltás biztonságos.

Végül leszögezte, hogy be kell oltani az embereket influenza ellen, azt látja, nagyobb az érdeklődés is, úgy is lehet mondani, hogy „jót tesz az influenzának a koronavírus”.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?