Érdekes

10 alapvető női termék, amit az emberek sokkal régebb óta használnak, mint gondolnánk

A fülbevalókat, harisnyának, rúzsokat és magassarkú cipőket minden nő legalább egyszer kipróbálta már az élete során. Ezek a cikkek ma már bárki számára elérhetők, de nem volt ez mindig így, a múltban komplett vagyonokat kellett fizetniük az embereknek, hogy ilyet hordhassanak.

 

 

 

1 A rúzsok előállítása nagyon költséges volt.

Ruzsok regen es most

  • Napjainkban a rúzsok viaszból, olajokból és pigmentekből készülnek, régen azonban kárminra volt szükség az előállításukhoz, amit egy lengyel bíborpajzstetű rovarból nyertek ki.
  • 0,5 kg kármin előállításához körülbelül 7000 rovarra volt szükség – Kleopátra is ezt használta rúzsként.
  • Mezopotámiában zúzott ékszerből készítettek maguknak fényes rúzsokat az emberek.
2 A fürdőruhát úgy tervezték, hogy eltakarja a köldököt.

0e2c8e50a1a5ccc2723f1b1e5d

  • A fürdőruhák célja kezdetben nem a kényelem és a testi adottságok kiemeléséről szólt, épp ellenkezőleg: a köldök eltakarása volt a célja. A tizenhetedik század második feléig a nők meztelenül vagy magukat rongyokkal eltakarva fürödtek a nyilvános strandokon, az 1670-es évektől kezdve azonban betiltották, hogy a nők speciális fürdőruha nélkül menjenek strandra.
  • Először megjelentek a karokat, lábakat és nyakat is eltakaró fürdőruhák, majd megjelentek az első olyanok, amik már mellkasnál kivágottak voltak. Az első kétrészes fürdőruha az első világháború után jelent meg, ám ezt is úgy tervezték még, hogy szigorúan takarja a köldököt. Csak 1946-ban mutatták be az első olyan bikini fürdőruhát, ami már nem takarta a köldököt.
3 Életveszélyes hajfestés.

3541c25aad9307b50a95ac54b4

  • Az ókorban a férfiak és a nők fahéjból, póréhagymából, és aranyporból készítettek maguknak hajfestékeket, hogy eltakarják a szürke csíkokat a hajukban, vagy hogy nemesekhez méltó árnyalatot hozzanak létre.
  • Európában csak a középkorban szoktak le a férfiak a hajfestésről, innentől kezdve már csak főként a nők csináltak ilyet.
  • Mielőtt William Perkin 1856-ban feltalálta az első hajfestéket, amit a mai hajfestékek ősének tekintenek, az emberek kénsavval, lúggal és ólommal festették a hajukat, számtalan egészségügyi problémát okozva ezzel maguknak. A nők legnagyobb örömére 1907-ben Eugène Schueller, a L\’Oréal alapítója kifejlesztett egy olyan hajfestéket, ami teljesen megváltoztatta a nők életét.


4 A melltartókat eredetileg sportoláshoz használták.

380692572e9a960fc01685d4fa

  • Minden nő használ melltartót, de hányan tudják vajon, hogy mivel is kezdődött a története? Kezdetben az ókori római sportolónők használták őket, akiknek szükségük volt valamire, amivel le tudják szorítani a melleiket sportolás közben, ezáltal jobb eredményeket elérve.
  • Az első melltartó szabadalmat 1914-ben nyújtották be, de a 15. századból is vannak olyan melltartókra emlékeztető leletek, amik nagyon hasonlítanak a ma használatos melltartókhoz.
5 A fülbevalókat a bohém emberek és a tolvajok hordták.

948eb45255a4b76edbc696211f

  • Az ókori Róma idejében a fülbevalókat kizárólag a rabszolgák viselték. Később a nemesek között is megjelent, ám ők drágakövekkel díszített változatot használtak, ezzel is kihangsúlyozva a státuszukat.
  • Európában a fülbevalók nagyon népszerűek lettek később a tolvajok, kalózok, és cigányok körében, Shakespeare idején pedig a költők, zenészek és művészek kedvelt kiegészítője volt.
6 A magassarkú cipőket kezdetben férfiak hordták.

Magassarku cipok regen es most

  • Az első magassarkú cipők a 10. században jelentek meg, Perzsiában: elsősorban a katonák hordák őket lovaglás közben, hogy a lábaikat jobban rögzíthessék. Innen terjedt aztán el egész Európában, ahol főként az arisztokrata férfiak hordták őket.
  • Idővel a nők körében is elterjedt, de sokáig férfi ruházatnak számított. Csak a 18. század végére tűnt el teljesen a férfiak életéből, innentől kezdve női lábbeliként tekintünk rá.
  • Christian Louboutin jól ismerte a divat történetét: a 17. században az arisztokraták sok országban fekete cipőket hordtak vörös talppal (drága volt a vörös festék), ezzel is kihangsúlyozva társadalmi státuszukat. Valószínűleg ez ihlette később napjaink egyik leghíresebb divattervezőjét.
7 A szempillaspirál veszélyes volt az egészségre.

2b24315d99a5f3fadb184e0a70

  • Amikor I. Erzsébet angol királynő hatalomra került, a vörös haj nagyon divatossá vált a nők körében. Sok nő ekkoriban kezdte el festeni a szempilláját is, hogy jobban passzoljon a hajához, azonban ez egy nagyon veszélyes folyamat volt, mivel házi készítésű mérgező anyagokat használtak.
  • Eugène Rimmel (a Rimmel kozmetikai cég alapítója) aztán kidolgozott egy szénporból és vazelinből álló receptet, a találmánya pedig mérföldkő volt: ez volt ugyanis az első olyan szempillafesték, ami már nem volt mérgező.

 

 

 

 

8 Ez első tisztasági betéteket a katonák feleségei örökölték.

c402445e34819a99ccafbe3093

  • Az első tisztasági betéteket az első világháború után, nagyjából 1920 körül kezdték el használni a nők, akik a katona férjük megmaradt abszorbens kötszereit használták erre a célra. Olyan jól működött, hogy komplett iparág fejlődött ki a tisztasági betétek gyártására.
9 Kezdetben csak a nemesek hordtak harisnyákat.

7d765e5ce8a43a23ad83c98339

  • A 15. században Európában az első harisnyákat speciális gyapjú anyagból készítették, ami nagyon drága volt, ezért csak a nemesek engedhették meg maguknak.
  • Érdekesség, hogy kezdetben csak a férfiak hordtak ilyet, a nők ruhásszekrényében csak a 18. században jelent meg.
10 A menstruációs kelyhek a 19. században születtek.

Menstruacios kehely regen es most

  • Meglepő, de a menstruációs kehely nem a 21. de még csak nem is a 20. század találmánya. Az első ilyen eszközöket 1884-ben kezdték el használni, ami tulajdonképpen egy külső rögzítő elemekkel ellátott gumipohár volt, de a lényege ugyanaz volt, mint a ma használatos változatoknak.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?