Egészségügyi ötletek, Életmód, Érdekes, Étel/Recept

7 élelmiszer, ami segít csökkenteni a pattanásokat

A pattanások károsítják a bőrt és az alatta lévő szövetet egyaránt. Amikor a test megpróbálja javítani ezeket a károkat, kollagént termel, ám ha túl kevés vagy túl sok képződik belőle, akkor heg keletkezik a bőrön. A kozmetikai ipar számtalan „fegyvert” kínál számunkra manapság a pattanások elleni küzdelemhez, ám a legegyszerűbb és legtermészetesebb módja ennek még mindig az, ha egyszerűen finom, és egészséges ételeket fogyasztunk.

 

 

 

1 Sütőtök

d7a13853bfb08bc87abadc572c

Miért működik: A sütőtök tökéletes niacon, folsav, cink, illetve A- és B-vitamin forrás.

Mit csinál: A niacin és a folsav fokozza a vérkeringést, javítja a sejtújítást, és jótékony hatással van a pattanások kezelésére. A tökmag cinket tartalmaz, ami segít szabályozni a hormonszintet és segíti a bőr gyógyulását. Az A-vitamin csökkenti a pattanások gyakoriságát.

2 Kelkáposzta

52667959fdb0f9e64ed0ffbe91

Miért működik: A kelkáposzta C- és K-vitaminban gazdag, illetve jó réz- és vasforrás.

Mit csinál: A kelkáposzta vitaminjai, ásványi anyagai és antioxidánsai csökkentik a hiperpigmentációt, és segítik a bőr tónusának egyenletességét. A K-vitamin csökkenti a bőrön található sötét foltokat, a vas pedig felgyorsítja a sebek és hegek, beleértve a pattanások és az utánuk maradt foltok gyógyulását.

3 Citrom

Pattanasok kezelese

Miért működik: A citromlé természetes összehúzó hatással bír, ezért kisimítja a bőrt, és eltünteti a foltokat.

Mit csinál: A citromhéj flavonoidokat tartalmaz, amik védőhatást nyújtanak a bőrnek. Ha a napot egy pohár vízzel indítjuk, benne citromszeletekkel, vagy mondjuk salátaöntetként használjuk, az segíteni fog az egészséges és ragyogó bőr elérésében.


4 Édesburgonya

5f3117524ca42c7d82b7297e8a

Miért működik: Az édesburgonya retinolt és béta-karotint tartalmaz.

Mit csinál: A testünk a béta-karotint vitaminná konvertálja. Ez a vitamin elengedhetetlen a bőr elszíneződése, gyulladása és eltömődött pórusai elleni küzdelemben. A retinol sok kozmetikai termék kulcsfontosságú összetevője, mivel felveszi a harcot a hiperpigmentációval, a pattanásokkal, és az utánuk maradt hegeket is enyhíti. Ahelyett, hogy drága krémeket vásárolunk, jobban tesszük, ha inkább beiktatjuk az édesburgonyát az étrendünkbe.

5 Papaja

7e404d587681cda09395347ca7

Miért működik: A papaja egy emésztőenzimtől, az úgynevezett papaintól gazdag.

Mit csinál: A papain elősegíti az elhalt bőrsejtek kiszáradását, a pórusok felszabadítását, és a pattanások eltüntetését. Ezenkívül segít megőrizni a bőr hidratáltságát, és védelmet nyújt a jövőbeni pattanások ellen.

6 Karfiol

Termeszetes gyogymod pattanasokra

Miért működik: A karfiol nagy mennyiségű C-vitamint és hisztidin nevű erős aminosavat tartalmaz.

Mit csinál: A hisztidin megvédi a bőrt a káros UV-sugaraktól, amik a meglévő sötét foltokat még rosszabbá tehetik. A C-vitamin enyhíti a korábbi pattanások ellen okozott károkat, és segíti a vas felszívódását a testünkben, valamint a sebek és hegek gyógyulását.

7 Kinoa

Pattanas ellenszer

Miért működik: A kinoa B3-vitamint tartalmaz.

Mit csinál: A B3-vitamin (más néven niacin) enyhíti a pattanások, a rosacea, és még az ekcéma által irritált és gyulladt bőrt is egyaránt. A kinoában található nyomelemek segítenek a pattanások után keletkező hegek eltüntetésében, ezenkívül javítják a bőrt és csökkentik a bőrirritációt.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?