Hírek, Külföld

Észak-Korea egykori budapesti nagykövete veheti át a hatalmat Kim Dzsonguntól?

Valószínűleg még nem dőlt el, hogy a 32 éves Kim Jodzsong vagy a 66 éves Kim Phjongil vezeti tovább Észak-Koreát. Szakértők szerint napokon belül várható hivatalos bejelentés Kim Dzsongun állapotáról.

 

 

 




 

Igazi zsarnok veheti át a hatalmat Észak-Koreában, ha Kim Dzsongun valóban kómában fekszik, vagy esetleg már meg is halt, írja a Mirror. A diktátor három évvel fiatalabb húga, Kim Jodzsong a Fletcher Jogi és Diplomáciai Iskola Észak-Korea szakértője szerint sokkal kegyetlenebb lehet, mint a Kim-dinasztia eddigi bármelyik tagja.

Szung-Jun Li úgy véli, hogy az országból a napokban kiszivárgott hírek Kim Jodzsong egyfajta titkos vezérré előléptetéséről túlzóak. Ettől függetlenül véleménye szerint kétségtelen, hogy előkészületek történhettek a hatalom későbbi átruházására. Amennyiben ez bekövetkezik, és a fiatal nő lesz az ország úgy vezetője, a professzor szerint minden korábbinál sötétebb időszak előtt állhat Észak-Korea.

Szung-Jun Li szerint Kim Jodzsongnak hatalomra kerülése esetén könyörtelennek kell lennie az első években, hogy kellően megszilárdítsa hatalmát, és minden kétséget kizáróan bizonyítsa alkalmasságát a 25 millió lakosú ország vezetésére.

„Könnyen elképzelhető, hogy keményebb és nagyobb zsarnok lesz, mint bátyja, apja vagy nagyapja” – tette hozzá a szakértő.

Amerikai hadi szakértők szerint míg Kim Dzsongun eleinte apjánál nyitottabbnak tűnt az Észak-Koreán kívüli világra, addig húga jóval merevebb álláspontot képviselhet. Nem zárják ki a lehetőségét, hogy ha az ország vezetője lesz, tisztogatásba kezd a kormányban, és olyan hűséges káderekkel tölti fel a testületet, akik hozzá hasonlóan a keményebb politikát sürgetik Dél-Koreával és az Egyesült Államokkal szemben.

Közben a Daily Star a dél-koreai hírszerzés információira hivatkozva arról ír, egyáltalán nem dőlt még el, hogy ki veszi át az ország irányítását. Úgy tudják, hogy a legnagyobb esélyes valójában nem is Kim Dzsongun 32 éves húga, hanem a 66 éves nagybácsi, Kim Phjongil lehet.

 

 

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint Kim Jodzsongot azért tolták ideiglenesen előtérbe, hogy ne keletkezzen hatalmi vákuum. Ez egyben azt is bizonyíthatja, hogy Kim Dzsongun még nem halt meg, de minden bizonnyal kómában van, miközben a háttérben megkezdődött az utódlás előkészítése, hamarosan pedig bejelentés is várható a diktátor valós állapotáról.

Amennyiben igazak a dél-koreai hírszerzés értesülések, és valóban Kim Phjongil kerül az unokaöccs után hatalomra, úgy egy Magyarországhoz is kötődő vezére lehet Észak-Koreának.

Kim Dzsongil féltestvére 1988-tól egy éven át volt az ország budapesti nagykövete.

Magyarország után Finnországban teljesített nagyköveti szolgálatot, ahonnan Lengyelországba került, az utóbbi négy évben pedig Prágában állomásozott.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?