Életmód

Sok képet posztoltok magatokról? Ha igen, a ti kapcsolatotok is bizonytalan. Íme az oka:

A mai világban nagyon-nagyon sok ember és pár éli a magánéletét a közösségi oldalakon. Romantikusabbnál-romantikusabb képeket posztolnak ki, egymást és helyszíneket jelölnek meg bejegyzéseikben, hogy mindenki tudja merre is vannak pontosan. Kb. azt nem árulják el, hogy milyen színű bugyi, alsónadrág van rajtuk. Biztos a te baráti társaságodban is van olyan pár, akik állandóan posztolgatnak, képeket csinálnak és egymás bejegyzései alá kommentelgetnek úgy, hogy közben folyik a nyál a monitorból és a telefonból.

 

 

 

Nos, aki ilyet csinál és abban a hitben van, hogy ez normális viselkedés az téved. Bizonyos szintig teljesen normális, ha meg akarjuk osztani a boldogságunk egy töredékét, de nem szabad átesni a ló túloldalára.



Szakértők szerint sem egészséges túl sokat elárulni a kapcsolatról és nagy mértékben kitárulkozni. Valójában az ilyen jellegű megnyilvánulás annak a jele, hogy az illető nagyon bizonytalan a kapcsolatban. A tudósok egy része szerint azok az emberek, akik profilképükön a párjukkal szerepelnek kiegyensúlyozott és elégedett kapcsolatban élnek. A másik része viszont úgy gondolja, hogy az emberek ezzel megfosztják magukat egyéniségüktől, egyediségüktől.

Egy különleges tanulmány segítségével próbáltak arra rájönni, hogy a felek mennyire bíznak párjuk érzelmeiben, érzéseiben. A tudósok összesen 108 párt vizsgáltak meg, akikkel két héten át minden egyes nap egy olyan tesztet töltettek ki, amiben le kellett írniuk valódi érzéseiket a párkapcsolatukkal kapcsolatban. Azt is bele kellett írniuk, hogy az adott nap folyamán milyen jellegű posztokat, bejegyzéseket, képeket osztottak meg a szociális oldalakon.

Az eredmények szerint azon személyek, akik gyakorlatilag minden egyes apró információt megosztottak a közösségi médiában sokkal labilisabbnak érezték magukat a kapcsolaton belül, mint azok az emberek, akik csak egy-két infót tettek közzé. Ezzel kiderült, hogy akik mindent kiadtak magukból az internettől, a közösségi oldaltól és a felhasználóktól várták a pozitív visszacsatolást.

Nikki Goldstein párterapeuta, párkapcsolati szakember elmondása és tapasztalata szerint is az esetek többségében a bizonytalan emberek próbálják az internettel kompenzálni kapcsolatbeli problémáikat. Ahelyett, hogy leülnének az aktuális partnerükkel és megbeszélnék a gondokat, megoldást találnának a nehéz helyzetekre inkább kiposztolnak egy képet, zenét…stb. és mellé egy idézetet, majd várnak a like-okra és kommentekre. Minél több a reakció és a hozzászólás annál elégedettebbek lesznek a kapcsolattal is, úgy, hogy mindeközben egyáltalán nem boldogok.

Egy másik tudóscsapat tanulmányai szerint nemcsak a bizonytalanságról van szó, hanem az önértékelésről is. Kiderült, hogy az ilyen emberek rendkívül alacsony önértékeléssel rendelkeznek és a posztokkal próbálják azt feljebb tornázni. Ha látják, hogy mások mennyire örülnek a kapcsolatnak, akkor őt is egyfajta nyugalom keríti hatalmába, holott a számítógép, telefon előtt ülő személyek mit sem tudnak a kapcsolat valód mivoltáról.

Tudósok is azt mondják, hogy mindenki annyi bejegyzést tegyen ki, amennyi jól esik, viszont figyelni kell arra, hogy semmiképp se essenek át a ló másik oldalára. Fontos, hogy egy kapcsolatban megmaradjon az intimitás és a meghittség, ehhez pedig csak két ember kell, nem pedig 500. Az embereknek meg kellene érteniük, hogy egy kapcsolat azért lesz jó, mert azt mind a két fél szeretné, illetve mert sokat foglalkoznak egymással. Ebbe viszont nem fér bele az állandó netezés, telefonozás.

Ti mennyit posztoltok a partneretekről?

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?