Érdekes

6 hónapos kor alatt a legnagyobb hőségben sem szabad vizet adni a csecsemőknek

Szélsőséges esetekben akár egy kevés víz is végzetes lehet a babák számára.

 

 

 




 

Még véletlenül se adjunk vizet a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőknek, mert akár egy kis mennyiség is árthat esetükben, írja a The Sun. A parányi testükben már egy kevés extra víz is felboríthatja az egyensúly, állítják a szakértők.

Könnyen előfordulhat, hogy akár csak egy kortytól túlterhelődnek a vesék, ez pedig a hypoanatremia kialakulásához vezethet. Ez az állapot felnőttkorban többnyire sportolóknál alakul ki, akiknél az edzés miatt a túlzott vízfogyasztás miatt felhígul a vér nátriumszintje, ami esetükben émelygést, fejfájást vagy akár izomgörcsöket is okozhat.

A babák esetében azonban a szakértők szerint a tünetek ennél jóval komolyabbak lehetnek, szélsőséges esetekben pedig akár meg is halhatnak a csecsemők. Mivel a babák gyomra még nagyon pici, ezért akár egy kevés víztől megtelhet, így pedig nem marad hely a számukra szükséges tápanyagoknak.

 

 

Éppen ezért féléves korig csak anyatejes és tápszeres táplálást javasolnak az újszülötteknek.

A szakemberek szerint az itatáson kívül is számtalan módja van annak, hogy a nyári hőségben egy kicsit lehűtsük a csecsemőket. Jó megoldás lehet például, ha ventillátort helyezünk a szobába, ami nem közvetlenül a gyerekre fújja a levegőt, de a lefekvés előtti langyos fürdő is segíthet nekik a nagy meleg elviselésében.

Ha a szülők úgy látják, hogy a babának éjszaka is nagyon melege lehet, nyugodtan ébresszék fel és hűtsék le. Ilyen esetekben is a legfontosabb ugyanis a csecsemők biztonsága.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?