Belföld, Hírek

Másfél évre lezárják a Lánchidat – Súlyos dolgok derültek ki a szerkezetről

A Lánchíd felújítása központi kérdés lett Budapesten, Ma kiderült: a híd nem fog leszakadni, de se futóversenyt, se felvonulást nem engedélyeznek már rajta. Az alja mállik, a láncszerkezet már nem funkcionál az eredeti funkciója szerint, a láncok a teherbíró képességük határán vannak. És ezeket nem is fogják cserélni. Viszont a felújításhoz már ebben a hónapban kiírhatják végre a közbeszerzést, sőt, az is kiderült, mikor kezdődhet a felújítás, és hány hónapig lesz zárva akkor a híd.

 

 

 
 

Lánchíd felújításának témájában Tüttő Kata főpolgármester-helyettes, Szőke Gábor a Budapest Közút vezetője és Fendrik László, a BKK megbízott vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót.

Tüttő Kata szerint a felújítást 9 éve várják. Felújításról van szó, nem új hídról. Fontos tehát a műszaki tartalom, fontos a pénz, ami most kicsit billeg, és fontos az egésznek a jogi része, vagyis a közbeszerzés, ami már folyamatban van.

Szőke Gábor a Budapest Közút vezetője azért volt jelen, mert ők adják a hídmesteri szolgálatot, vagyis ők tudják a legjobban, mi a baja a hídnak, és a javítgatásokat is ők végzik, végeztetik.

Súlyos dolgokat árult el, de hozzátette: a híd azért nem fog leomlani:

  • A vasbeton szerkezet alulról lemálló darabjai balesetveszélyt okozhatnak. Ezt az év elején alpintechnikával dolgozó szakemberekkel egyszer megoldották, leverték, most újra meg kell tenni.
  • Az egyik függesztőrúdnál a hossztartó szinte teljesen elkopott, ezt a múlt héten megerősítették.
  • A déli oldalon is el kell végezni a jövő hónapban a megerősítést, ahol most az állványzat van a hídon.
  • Januárban bevezették az 5 tonnás súlykorlátozást – kivéve a BKK, Katasztrófavédelem járműveinél – ezt a korlátozást folyamatosan figyelik.
  • Bevezették a 30-as sebességkorlátozást, mert az útpálya nyomvályúsodott, és a kerékpárosok és a mellettük elhaladó autósok így nem tudnak a baleset kockázata nélkül egyszerre haladni a hídon.
  • Ráadásul a dilatáción áthaladó autók ütő hatást fejtenek ki a híd egész szerkezetére, melynek végén a tartószerkezet saruja már kifordult.
  • A korrózió miatt a láncszerkezet vastagsága csökkent. Ezt nyomon kell követni, mert a láncszerkezet a felújításkor sem lesz cserélve. A teherbíróképesség megtartása miatt tehát a jelenlegi vasbeton pályaszerkezetet egy könnyebbre, ami várhatóan acélszerkezet lesz.
  • A láncszerkezetek egyébként sem működnek már eredeti funkciójuknak megfelelően, feszültség van a láncfejekben, a teherbíró képességük határán vannak.
  • Az üzemeltető nem járul hozzá ezért, hogy tömegrendezvények, futóversenyek, felvonulások legyenek. A folyamatosan javított járdák repedései miatt is fennáll ilyen esetben a balesetveszély.

 

 

 

A híd nem fog leszakadni, mindent megtesz a Magyar Közút, hogy az útpálya és a járda biztonságosan járható legyen, ezért heti ellenőrzéseket tartanak, szakcégek bevonásával, de ezen kívül is minden lehetséges eszközt bevetnek, ami a híd használhatóságát biztosíthatja – mondta Szőke Gábor.

A BKK megbízott vezetője, Fendrik László elmondta, rendkívüli ülést tartottak, elvi támogatásáról biztosították a menedzsmentet, hogy a jövőhéten jóvá hagyhassák a közbeszerzés kiírását. 2021 elején, ha minden jól megy, kijelölhetik ez alapján a kivitelezőt, márciusra felvonulási területet biztosítanak. 30 hónapra tervezik a felújítást, ebből 18 hónapig lenne lezárva a híd – mondta Fendrik László.

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?