Belföld

Orbán Viktort és Karácsony Gergelyt kedvelik a legtöbben a politikusok közül a magyarok

Az is kiderült, hogy a miniszterelnököt és Gyurcsány Ferencet ismerik a legtöbben Magyarországon.

 

 

 




 

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc a legismertebb, a miniszterelnök és Karácsony Gergely pedig a két legkedveltebb politikus Magyarországon – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Népszava megbízásából készített.

A júniusi felmérés szerint továbbra is a Fideszt támogatják a legtöbben a pártok közül, a biztos szavazó pártválasztók 51 százaléka voksolna a kormánypártokra, míg 14 százalék a DK-ra, 11 százalék az MSZP-P-re, 9 százalék a Momentumra, 7 százalék a Jobbikra, 2-2 százalék pedig az LMP-re, a Magyar Kétfarkú Kutyapártra, valamint a Mi Hazánk Mozgalomra.

Az is kiderült, hogy az ellenzéki szavazók egyetértenek abban, hogy közös listával és kormányfő-jelölttel nagyobb esély lenne legyőzni a kormánypártokat. A Fidesz-KDNP támogatói közül viszont csak minden harmadik válaszadó gondolja úgy, hogy az ellenzéki összefogás eredményesebb lehet. Közülük 15 százalék viszont azt mondta, hajlandó lenne egy ellenzéki formációra szavazni.

Az ellenzéki szavazók jelentős többsége úgy látja, az ellenzéki polgármesterek jól vezetik a településüket, ebben a Fidesz-szimpatizánsok csaknem egyharmada is egyetért. Az ellenzéki szavazók többsége szerint egyébként az ellenzéki vezetésű települések polgármesterei alkalmasak lennének a kormánykritikus oldal új vezetőinek.

A felmérés szerint júniusban igen nagy volt a szavazási hajlandóság, ugyanis a megkérdezettek 72 százaléka mondta azt, hogy biztosan elmenne szavazni, 11 százalék pedig úgy nyilatkozott, igen valószínű, hogy voksolna. Leginkább a 45-59 év közöttiek, valamint a 60 felettiek mennének el szívesen szavazni, mindkét korosztályban 78 százalék a szavazási hajlandóság, míg a 30 év alattiaknak csak alig több mint a felét mozgatná meg most egy választás.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?