Belföld, Hírek

Megváltoztatta a magyarokat a koronavírus! Bármikor újra berobbanhat a járvány: ez várható a második hullámnál

Magyarország — Éppen csak fellélegezhettünk, ám a koronavírus nem tűnt el a semmiben.

 

 

 




 

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint szeptembertől több tényező – az iskolakezdés, illetve a hűvösebb idő miatti több zárt térben tartózkodás – is hozzájárulhat a fertőzések megugrásához, így a második hullám ősszel érkezhet meg. Vakcina azonban valószínűleg még nem lesz, így a legfontosabb továbbra is az egyéni védekezés – mondta az ATV Híradójának.

Munkahelyek

Amíg az első hullám elején leálltak a gyárak, szinte minden iroda kiürült és a dolgozókat otthoni munkára kérték, most a munkaadók is felkészülnek. Lassan bár, de az emberek kezdenek visszatérni a munkahelyekre, a cégek új munkarendet, ültetési rendet és rendszeres fertőtlenítést vezettek be, őszre ez vélhetően rutinná válik.

A győri Audi plexikkel nyitott újra, egy beteg munkatársuk otthoni karanténban van./ Fotó: MTI Krizsán Csaba

 

 

 

 

Oktatás

A védekezés egyik legelső eleme volt, hogy az iskolák átálltak a digitális tanrendreMaga Orbán Viktor (57) miniszterelnök jelentette be márciusban, hogy az iskolák bezárnak, hogy ne legyenek gócpontok.

Elképzelhető, hogy ha részben is, de újra ezt a módszert alkalmazzák majd a második hullámban is.

– Remélhetőleg hagyományosan, normál munkarendben lehet elkezdeni az új tanévet, de arra is fel kell készülni, hogy esetleg ismét digitális oktatásra kell átállniuk az iskoláknak a koronavírus-járvány miatt – nyilatkozott Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár a Kossuth rádióban.

Csak a veszélyes iskolákat zárják majd be, de mindenhol sokat fertőtlenítenek. / Fotó: MTI Vasvári Tamás

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint egyelőre nem vagyunk felkészülve arra, hogy egy esetleges második hullám közepette vágjunk bele a tanévbe.

– A PSZ hét pontban fogalmazta meg, mi lenne szükséges ahhoz, hogy gördülékeny legyen a digitális oktatás a továbbiakban. Ezek közé tartozik az ingyenes internet-hozzáférés az ország teljes területén, a Nemzeti alaptanterv újragondolása. Távoktatási szakembereket kell alkalmazni az oktatási intézményekben, és továbbképzésekre is szükség lenne – mondta a szakember, hozzátéve: hazánkban minden ötödik gyermek digitális szegénységben él, ők digitálisan elérhetetlenek vagy nem rendelkeznek megfelelő informatikai eszközzel, és a családi háttér miatt az online térben nem vagy alig lehet velük kommunikálni, ha a második hullám miatt ismét bezárnák az iskolákat.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?