Étel/Recept

Magyar specialitások, amik ráhozzák a frászt a külföldiekre

Minden kultúrának megvannak a maga hagyományai, szokásai és szabályai. Ebbe pedig a gasztronómia is beletartozik. Nap, mint nap találkozhatunk bizarr és rendkívül furcsa ételekkel, főleg, ha szeretünk az interneten szörfölni. Egyes országokban olyan ételeket képesek elfogyasztani, amiktől nekünk, magyaroknak végigfut a hideg a hátunkon. Gondoljunk csak bele, hogy néhány egzotikus országban a bogarak kifejezetten ínyenc fogásnak számítanak. Nos, nem sokunkat vinné rá a lélek, hogy a szánkhoz emeljük őket és megegyük.

Ugyanakkor nemcsak mi vagyunk ezzel így. A Magyarországra ellátogató külföldiek is furcsán néznek néhány általunk készített és kedvelt ételre. Eszünkbe sem jutna, hogy egy hideg gyümölcsleves a forró nyári napokon a turisták rémálma lehet, hiszen nálunk egy rendkívül közkedvelt és frissítő előétel tud lenni.

Ami számunkra teljesen hétköznapi és ártalmatlan ételnek számít, attól a külföldi vendégeknek feláll a szőr a hátán. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tipikus magyar fogást, amitől a külföldiek egyenesen undorodnak és nem értik, hogy vagyunk képesek elkészíteni és elfogyasztani ezeket. Természetesen köztünk is akadnak jó néhányan, akik még a kanalukat sem tennék bele egy tányér pacalpörköltbe vagy nem innának meg egy kupica pálinkát, de hát éppen ez teszi annyira különlegessé ezeket a fogásokat, hogy nem mindenki szereti őket.

 

 

 

Mákos ételek

Míg hazánkban a mákos ételek, mint a mákos tészta, mákos guba abszolút elfogadottak és semmi különleges nincs bennük, addig az európai országok többségében a mák az ópiumhoz köthető. A franciák kifejezetten utálják a mákos ételeket, így ha francia vendégeink érkeznek, akkor ne készítsünk semmi mákosat, hacsak nem az a célunk, hogy kiborítsuk őket.

Édes tészták

A külföldiek számára a tészta ételek nem édesek. Diós, mákos tészta vagy a klasszikus vargabéles rendkívül furcsa. Különösen az olaszokkal járhatjuk meg, hiszen ők maguk ugyan tésztamániások, de csakis a sós formátumú pasztákat kedvelik.

Gyümölcsleves

Amennyiben a gyümölcslevest desszertként szolgáljuk fel nem okoz túl nagy felháborodást. Abban az esetben viszont, ha a menüsor elején szerepel, mint a sós levesek, akkor elképesztő reakciókra számíthatunk. A legtöbb országban ugyanis, az édes fogások az étkezések végére kerülnek.


Túró Rudi, túrókrém vagy édes, túrós ételek

A túró rudi ugyan nem tipikus magyar édesség, de hazánkban elterjedt és közkedvelt nassolni valóról van szó. Az olaszok kivételével egyik ország képviselőinek sem nyerte el a tetszését, ugyanis méla undorral megették vagy egész egyszerűen csak kiköpték azt. Magyarországon a hetvenes évek óta fogyasztunk édes túrókrémet, de a külföldieket kikergethetnénk vele a világból is.

Főzelékek

A főzelékekről a külföldiek nem tudják eldönteni, hogy levesről vagy főételről van szó. Ha húst vagy tojást teszünk mellé, akkor valószínűleg főétel, de mivel folyik és kanállal esszük, teljesen összezavarjuk őket vele.

Zsíros kenyér

A norvégok egyenesen kikészülnek a zsíros látványától is. Régen a házi bulikban vagy ünnepeken elmaradhatatlan volt, de mi, magyarok bármikor előszeretettel fogyasztjuk. A zsírral főzést elfogadják ugyan, de a kenyérre kent zsírra még ránézni is képtelenek.

Krumplis tészta

A krumplis tészta vagy gránátos kocka hazánkban nagyon közkedvelt, de a külföldiek nagy része nem érti, hogy miért eszünk krumplit tésztával, hiszen mindkettő köret vagy mi. Kétféle köretből csinálunk egytálételt.

Tojásos nokedli

A nokedlit nagyon szeretjük a pörköltek mellé. Nagyon hasonlít az Európában ismert és népszerű gnocchira. A külföldiek előszeretettel vásárolnak és visznek haza galuskaszaggatót, ugyanis hazánkon kívül nem nagyon lehet kapni. Ennek ellenére a tojásos nokedlit már nem kedvelik. A külföldiek a tojást a reggelivel párosítják, így furcsának találják a tojás tésztával való elfogyasztását.

Rizses vagy tarhonyás hús

A rizses vagy tarhonyás hús tulajdonképpen olyan, mint a pörkölt a külföldiek mégsem kedvelik, ugyanis rendkívül magas a zsírtartalma. Azt pedig már említettük, hogy a zsírral egyáltalán nincsenek kibékülve.

Belsőségek: Pacal, zúza, velő, vese

A külföldiek ezeket az ételeket gusztustalannak és büdösnek tartják. Ugyanez igaz a sült vérre, a véres hurkára és a disznóvágások hagyományos ételeire, valamint a körömpörköltre is. Ezekkel az ételekkel bármikor kiboríthatjuk külföldi vendégeinket.

Kocsonya

Magyarországon az emberek nagy része imádja a kocsonyát, a másik fele pedig még az állagától is frászt kap. Nos, ez a külföldiekre is igaz, főleg, ha még egy kis őrke, fül vagy köröm is kerül a tányérba.

 

 

 

 

 

Tejbegríz

A gyerekek általában szeretik a tejbegríz, főleg, ha tehetnek rá egy kis lekvárt, kakaót vagy fahéjat. A külföldiek viszont teljesen érthetetlennek tartják ezt az édességet.

Máglyarakás

A magyar édességek általában nem túl kímélőek, a máglyarakás azért tartalmaz egy kis egészséges gyümölcsöt is, alma formájában. A külföldiek viszont kiborulnak a kifli vagy zsemle, alma, lekvár, tojásfehérje kombinációtól.

Pálinka

Ha már az ételekről beszélünk, akkor essen szó egy italról, a pálinkáról is. Néhányan megborzonganak egy-egy kupica pálinkától, a magyar gasztronómia ékességét azért, általában kedvelik a külföldi állampolgárok is.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?