Belföld, Hírek

Készüljön: két hét múlva jön a szúnyogcsúcs Budapesten

A nyáron jól megszokott szúnyoginvázió idén is jelen van.

 

 

 




 

Bár előző héten a katasztrófavédelem által kiadott közleményben kijelentették, hogy folytatódnak a szúnyogirtási munkák, két hét múlva mégis jöhet a szúnyogcsúcs.

Környezetbarát földi biológiai szúnyogirtás Miskolc közelében   Fotó: MTI/Vajda János

A 2013-as helyzet óta a katasztrófavédelem irányítja a szúnyogok elleni központi védekezést. Emellett minden önkormányzatnak adott a lehetőség szúnyogirtást végezni, a saját költségvetésének terhére. Ez Budapestre is igaz, ugyanis egy Rovér Kft. nevű céggel kötöttek szerződést a 2018-2022 közötti időszakra.

A múlt hét hétfőn kiadott közleményben azt olvashatjuk, hogy az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt megnövekedett a csípőszúnyoglárva-tenyészőhelyek száma. A legtöbb vérszívó a felgyűlt vízterek, pocsolyák mellett tenyészik, illetve a folyóparti területeken.

 

 

 

 

 

Az elkövetkező napokban a Tisza Csongrád-csanádi szakaszán, emellett a Körösök mentén, illetve a Balaton és a Velencei-tó nádasaiban végeznek légi szúnyoglárva-gyérítést. Földi technológiával kezelik majd a Duna mentén lévő tenyészőhelyeket, ugyanis ezek mérete jóval kisebb.

Természetesen ezzel a folyamattal párhuzamosan a már kifejlett szúnyogok irtása is zajlik.

Szúnyoirtás ködképző generátorral Pécsett     Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az Indexnek nyilatkozó Zöldi Viktor biológus szerint a szúnyogpopuláció fővárosi elszaporodását nemcsak a csapadékos időjárás magyarázza. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szúnyogirtási tevékenysége a szervezet honlapján megtalálható adatokkal ellenőrizhető, hogy mikor, hol és milyen típusú irtást terveznek.

 

 

 




 

 

 

A biológus szerint ezekből az adatokból úgy tűnik, a szúnyogszezon kezdetén biológiai irtás nem nagyon történt a fővárosban, de a folyamat elmaradásának okát nem tudni. A szúnyoglárva-gyérítés hiányának azonban hatalmas hatása van, hiszen egy idő után, már jelentős szaporulat ellen kell hogy védekezzen a lakosság.

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes arról beszélt az Indexnek, hogy a helyi önkormányzatok fontos szereplői a szúnyogok elleni védekezésben és a lakosság bevonásásban is. A lakosság ugyanis sokat tehet a saját környezetében való védekezésben, a vizes felületek felszámolásával, ezt a katasztrófa védelem is hangúlyozta.

„A szakemberek szerint most vagyunk az elején, s két hét múlva várható egy szúnyogcsúcs Budapesten” – tette hozzá.

Szúnyoginvázió  Fotó:MTI/Varga György

A főpolgármester-helyettes megemlítette, hogy folyamatosan zajlanak az irtások a város területein, ők látták a fővárossal szerződést kötő cég munkatervét. Mindemellett fontos kérdés, hogy hogyan lehetne jobbá tenni a jelenlegi eszközrendszert, de erre majd még ki kell dolgozni különböző terveket.

Alapvetően elmondható, hogy az időjárás kiszámíthatalansága, illetve az elzárt magánterületek miatt egy várost soha nem lehet teljesen szúnyogmentessé tenni.

„Nem lehet szúnyogmentes állapotot elérni, de a helyi önkormányzatok és lakosság bevonásával jobb eredményt érhetünk el” – mondta Tüttő Kata.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?