Életmód, Érdekes

A vazelin 21 tulajdonsága, amelyről valószínűleg nem tudtál

Mindannyian szeretnénk egy nem túl drága, ugyanakkor hatékony árucikket, ami jótékonyan hat a bőrünkre. A következő cikkben bemutatjuk a vazelin néhány hasznos tulajdonságát és kozmetikai felhasználásra alkalmas sajátosságait.

 

 

 

Bőrápolás

1. Bronzosítás: mielőtt felkennéd az arcodra a bronzosítót, kend be vazelinnel a bőröd száraz részeit, mint a könyök és a térd. Így a barnító krém egyenletesen fedi be a bőrödet, s csodás, barna bőrt eredményez.

2. Enyhe bőrradír: keverd össze a vazelint olyan természetes nyersanyagokkal, mint a tengeri só, a kávé vagy a nádcukor, majd használd a keveréket bőrradírként.

3. Hosszan tartó illat: mielőtt parfümöt fújnál a csuklódra és a nyakadra, kend be vékonyan vazelinnel a bőrödet, ami hosszan tartó illatot eredményez.

4. Babák bőrápolása: használj vazelint a pelenka okozta bőrkiütések elkerülése érdekében. Mielőtt felkennéd a babák fenekére, mosd meg alaposan, s töröld szárazra törölközővel. A vazelin megvédi a hosszú időn át nedvességnek kitett bőrt.

Arcápolás

5. Nedves smink: kenj egy kis vazelint a szemhéjaidra szemhéjfesték használata előtt. Így a sminked tovább fog tartani, sőt egy kis csillogást is kölcsönöz neki. A vazelin nem okoz irritációt, mivel az orvosok is ezt használják a szemet érintő bizonyos betegségek kezelésekor.

6. Szemöldök: kenj egy cseppnyi vazelint egy tiszta szemöldökfésűre, majd fésüld át vele a szemöldökeidet a kívánt irányba. Miután megszárad, a szemöldökeid egész nap megőrzik a tökéletes formájukat.

7. Szempillák: lefekvés előtt vékonyan kend be a szempilláidat vazelinnel. Segít a gyorsabb növekedésben, sőt egy idő után dúsabbá is varázsolja a szempilláidat.

8. Sminkeltávolítás: önts vazelint egy vattapamacsra, s használd sminklemosóként. Sőt, még a vízálló sminket is eltávolítja. A minőségi vazelin rendszeres használata javítja a bőröd állapotát és segít megakadályozni a korai ráncok megjelenését.

9. Ajkak: használd a vazelint ajakbalzsamként, így nem csak védelmet nyújt az ajkaid számára, de a kiszáradástól is megóvja. Tégy egy kis fahéjat a vazelinbe, így teltséget is kölcsönözhetsz az ajkaid számára.


Hajápolás

10. Formázás: dörzsöld össze a vazelint az ujjaid között, majd kend fel a hajadra, és formázd kedved szerint. A legfontosabb dolog, hogy csak úgy, mint más hajformázók esetében, vazelinből sem szabad túl sokat használni.

11. Töredezett hajvégek regenerálása: kenj vazelint a száraz hajvégeidre, s hagyd rajta 15-20 percig. A vazelin elzárja a törött hajvégeket, többszöri használat után a hajad állapota rendkívül sokat javulhat.

12. Hajpakolás: a hajad hosszától függően 1-2 kanálnyi vazelint keverj össze néhány csepp illóolajjal (fahéj a hajtöredezés ellen, zsálya a fénylő hajért), majd kend fel a keveréket a hajad teljes hosszára. Hagyd rajta 1-2 órán át, utána pedig mosd le alaposan. A vazelin könnyű eltávolítása érdekében, lemosás előtt tapogasd át a hajadat papírtörlővel és melegítsd át hajszárítóval.

13. Hajfesték védelem: kenj vazelint a hajtövedre festés előtt, így nem lesz festékes a bőröd.

Körömápolás

14. Csodás manikűr: körömfestés előtt kenj vazelint a körmöd köré úgy, hogy semmiképp se érje a körmeidet, így elkerülheted a csúnya körömlakk foltokat a bőrödön.

15. Bőrvédelem: minden este, lefekvés előtt kend be vazelinnel a körmöd körüli bőrrészeket. Így nem fog kiszáradni a bőröd, sőt körömszálkák sem fognak feltűnni.

16. Fénylő körmök: ha rendszeresen bekened vazelinnel a körmeidet, egy idő után fényesebbek és erősebbek lesznek.

Háztartás


17. Fényesítés: a vazelin fényt kölcsönöz a valódi és a műbőr termékeknek egyaránt, legyen az cipő, táska vagy épp pénztárca. Kend be vékonyan vazelinnal a tárgyak felszínét, majd néhány másodperc után töröld le egy ronggyal.

18. Beragadt cipzár: könnyebben megoldódik a beragadt cipzár problémád, ha vazelint kensz rá. Berozsdásodott gombokon és bútorszerelvényeken is bátran alkalmazhatod.

19. Felszíni polírozás: kenj egy kis vazelint egy flanel rongyra, majd töröld át vele az asztallapot és egyéb fafelületű tárgyakat. A bútorok hosszabb ideig csillognak és tovább maradnak tiszták, hiszen a vazelin védelmet nyújt a por ellen.

20. Sminkfoltok eltávolítása: ha összekented a ruhádat a rúzsoddal vagy az alapozóddal, kenj egy kis vazelint a foltra, majd mosd ki a szokásos módon.

21. Körömlakk: ha szeretnéd elkerülni, hogy a körömlakk kupakja beleragadjon az üvegbe használat után, kend be belülről vagy kívülről vazelinnel.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?