Életmód, Érdekes, Külföld

A 10 legkisebb ország a Földön, amiről talán azt sem tudtad, hogy létezik

Több mint 200 különféle ország van a világon, melyekről legalább egyszer biztos, hogy mindenki hallott már életében. Akadnak azonban olyan mikronemzetek és miniállamok, melyekről azt sem tudtuk, hogy léteznek. Ez persze nem is csoda, hiszen aprócska területet foglalnak el, némelyikükben pedig szó szerint csak néhány család él. Az alábbi listán összegyűjtöttük a világ 10 legkisebb országát, melyek többségének népessége kisebb, mint egy átlagos magyar falué.

 

 

 

1 Palau


Palau a Karolina-szigetek legnyugatibb szigetcsoportjain helyezkedik el. Az államot 241 sziget alkotja, amelyből csupán 12 lakott. Bár kevesen tudnak róla, de Palau a Föld egyik legcsodálatosabb helye: tele őserdőkkel, egyedülálló növényekkel és madárfajokkal. Az ország legnagyobb látványossága a Ongeim\’l Tketau tó, melyben több mint 2 millió medúza él.

2 Niue


Niue egy szigetállam a Csendes-óceán déli részén. Nem rendelkezik teljes függetlenséggel, Új-Zéland társult állama, államfője II. Erzsébet brit királynő. Sok csodálatos látnivalója ellenére nem túl élénk a turizmusa, ezért az ország sorsa nagyban függ a külföldi, elsősorban Új-Zélandtól kapott segélyektől. Niue fővárosa tulajdonképpen csak egy kis falu, melynek lakossága kevesebb mint 600 fő. Ennek ellenére a szigetnek saját repülőtere és szupermarkete van – igaz, mindkettőből csak egy-egy található az egész állam területén.

3 Saint Kitts és Nevis


Ez a Karib-tengeri szigetállam két szigetből áll: Saint Kitts-ből és Nevis-ből. Egyik fő jövedelemforrása a sajátos állampolgársági programja, mely lehetővé teszi, hogy bárki, aki legalább 250 ezer dollárral rendelkezik, az befektethessen a helyi cukoriparba, ezzel pedig megszerezze Saint Kitts és Nevis állampolgársági státuszát. Az állampolgársági státusz megszerzésének egyik másik módja, ha a két sziget valamelyikén legalább 400 ezer dollár értékű ingatlant vásárolunk.


4 A Hutt-folyó Hercegsége


A Hutt folyó Hercegsége egy mikronáció, amely Ausztráliában található. Ezt a hercegséget Leonard Casley alapította, aki farmját új és független államnak nyilvánította. Bár az országot egyetlen állam sem ismerte el, még mindig saját pénznemmel, bélyegekkel és útlevelekkel rendelkezik. A fejedelemség különböző részeiben a turisták megtekinthetik az ő királyi fensége, Hutt Leonard I. herceg mellkasszobrát.

5 Tuvalu


Tuvalu az egyik legkisebb és legszegényebb ország a világon. Az apró állam gazdasági helyzete még katasztrofálisabb lenne, ha Tuvalu nem kapta volna meg a \’.tv\’ internetes domain nevet, amely évente több millió dollárt hoz az ország költségvetésébe.

6 Nauru


Nauru a világ legkisebb független köztársasága és a legkisebb szigetállama. Naurunak sem hivatalos tőke, sem tömegközlekedési rendszere nincs, és 25 mérföldnyi úthálózatát a helyi gépjárművezetők használják. A környezeti problémák miatt a köztársaság nagyon népszerűtlen a turisták körében. Egy másik „rekord”, hogy Nauruban az elhízott emberek száma igen magas, az ország elhízási aránya több mint 70%.

7 Seborga Hercegség


Ez a mikronemzet Olaszország területén található, ahol I. Marcello általi uralkodás folyik. A Seborga Hercegség tulajdonképpen egy aprócska falu a francia határ közelében. Az aprócska állam 3 főből álló hadsereggel rendelkezik: ezt a védelmi miniszter és két határőr alkotja.

 

 

 

 

8 A Molossia Köztársaság


A Molossia Köztársaság egy mikronemzet, amelyet Kevin Baugh alapított, az Egyesült Államokban található Nevadában. Népességét maga Baugh, családja, 3 kutyája, 1 macskája és egy szem nyula adja. Molossianak van saját nemzeti himnusza, nemzeti jelképe és nemzeti zászlója is. A különösen súlyos bűncselekményekért akár halálbüntetést is kiszabhatnak. Saját útlevele, sőt még űrprogramjuk is van. 2017 májusában a Köztársaság 40 éves lett.

9 Máltai lovagrend


A Vatikánon kívül egy másik miniállam is található Rómában, melyet Máltai lovagrendnek neveznek. A területe 0,012 négyzetkilométer, és három épületet foglal magába, amelyek közül kettő Rómában, a harmadik pedig Málta szigetén helyezkedik el. Az ország saját pénznemmel, bélyegekkel, weboldallal, rendszámmal és útlevelekkel rendelkezik.

10 Sealand Hercegség


A Sealand Hercegség egy, az Északi-tengeren álló – második világháborúban épült – tengeri platform Nyugat-Európában, az Egyesült Királyság partjaitól néhány kilométerre. Sealendet egy önjelölt herceg vezeti, és tulajdonképpen bárki báró vagy herceg lehet ebben a mikronemzetben: a nemesi címeket ugyanis már néhány száz angol fontért meg lehet vásárolni az állam honlapján keresztül.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?