Életmód, Érdekes

Tudósok bebizonyították, hogy a párok, akik igazán szeretik egymást, hajlamosak együtt hízni

A feltevés, miszerint a boldog párok könnyebben híznak talán merész elgondolásnak tűnik, de bármilyen meglepő is, létezik rá tudományos magyarázat. Számos tanulmány szerint ugyanis azokra a párokra, akik a kapcsolatukban/házasságukban boldogan és elégedetten élnek, könnyebben szaladnak fel a plusz kilók. Megvizsgáltunk néhány ilyen tanulmányt, és a végére jártunk, hogy minek is köszönhető ez a jelenség.

 

 

 

A házaspárok súlya elkerülhetetlenül nő

Az Észak-Karolinai Egyetem tudósai egy 8000 embert vizsgáló kutatást végeztek, és arra a következtetésre jutottak, hogy egy nő átlagosan 11 kiló plusz súlyt szed fel a házasság első 5-6 évében. Ezzel szemben azok a nők, akik csak párkapcsolatban élnek 10 kiló plusz súlyt szednek fel hasonló időintervallum alatt, míg az azonos korú szingli nők csak átlagosan 5-6 kilóval lesznek nehezebbek.

A tanulmány természetesen a férfiakra is kitért, akiknél hasonló eredmények születtek. A boldog párkapcsolatban élő férfiak esetében kétszer nagyobb a valószínűsége, hogy legalább 11 kilogrammos súlygyarapodást produkálnak, mint a szingli társaik.

A tudósok tehát egyértelműen arra a következtetésre jutottak, hogy létezik kapcsolat a boldog párkapcsolatok és az elhízás között. A vizsgált alanyok súlygyarapodásán kívül azt is megfigyelték, hogy a hosszútávú párkapcsolatban élő emberek esetében jelentősen csökkent a dohányzás és az alkoholfogyasztás – ami azt mutatja, hogy a boldog párok hajlamosak egészségesebb életmódot folytatni.


Friss házasok

Az amerikai Egészségügyi Intézet is kutatásokat végzett a témában – ők azt vizsgálták, hogy a súlygyarapodás a pozitív vagy negatív párkapcsolati hatások „mellékterméke”. A szakemberek legalább 4 éve párkapcsolatban élő emberek érzelmi egészségét és mentális állapotát vizsgálták. Kiderült, hogy a boldog házasok esetében kétszer nagyobb a valószínűsége az elhízásnak, mint a párkapcsolatukkal elégedetlen társaik esetében.

A szakemberek így hát arra a következtetésre jutottak, hogy a boldog párok közös elhízása mögött legfőképpen az a jelenség áll, hogy a pároknak nincs szükségük a másik fél figyelmének felkeltésére ahhoz, hogy boldognak érezzék magukat. Ezzel szemben azok a párok, akik boldogtalan kapcsolatban élnek egyszerűen nem képesek elhízni a folyamatos stressz és problémák miatt.

Az elhízás ragályos

A New England Journal of Medicine által végzett tanulmány kimutatta, hogy a házasságban élő emberek elhízása ragályos lehet. Ha az egyik fél súlya nő, az a partnerére is hatással van, akinek így 37%-kal megnő az esélye az elhízásra. Ez főként annak köszönhető, hogy a boldog, egymással sok időt töltő párok alkalmazkodnak egymáshoz – az étkezési szokásaik tekintetében is. Ezzel szemben a boldogtalan párkapcsolatban élők kerülik az együtt töltött időt, ennek köszönhetően pedig rájuk kevésbé vannak hatással a partnerük életmódjában bekövetkező változások – például az elhízás.

A kutatást végző szakemberek elemezték a párok társadalmi környezetét, szokásait és együtt végzett tevékenységeit, melynek kapcsán arra a következtetésre jutottak, hogy a kölcsönös elhízás jelensége mögött a párok kölcsönös pszichológiai befolyásolása áll.

 

 

 

 

 

Fontos szem előtt tartani, hogy noha ezek profi szakemberek által készített tanulmányok, nem általánosíthatók az egész emberiségre és minden egyes házasságra. Mint minden esetben, itt is vannak kivételek. Ha tehát Te és a párod nem tapasztaltatok magatokon látványos súlynövekedést az együtt töltött idő alatt, az még nem jelenti azt, hogy a párkapcsolatotok haldokolna. Ezeket a vizsgálatokat főként a párkapcsolatban élő személyek életének megértése és az elhízás elleni küzdelem céljából készítették – ami így minden embernél és minden párkapcsolatban más-más alakot tud ölteni.

Bármennyire is boldog kapcsolatban élünk, ettől függetlenül érdemes odafigyelni az elhízás visszaszorítására és az egészséges életmód követésére, hogy minél tovább élvezhessük egymás társaságát a partnerünkkel.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?