Belföld

Orbán Viktor a szobordöntögetésekről: „Nem tudom, sírjak vagy nevessek”

A Kossuth rádió, Jó reggelt, Magyarország! vendége volt Orbán Viktor. A miniszterelnök a rádió reggeli műsorában arról beszélt, hogy – a járványügyi intézkedéseknek hála – sikeresen mentették meg sok tízezer ember életét, különösen idős honfitársainkét. Elmondása szerint ez egy hatalmas teljesítmény. Orbán a nyugati világban zajló társadalmi változások, tüntetések, szobordöntések kapcsán is megszólalt.

 

 

 
 

„Ennek a sikernek az előfeltétele az összefogás és a fegyelmezettség volt. Éppen ezért, ha jön a második hullám, ugyanúgy vegyük elő a fegyelmezettségünket” – tette hozzá.

Emellett Orbán az adásban köszönetet mondott az orvosoknak, ápolóknak, illetve az operatív törzsnek is, majd hozzátette, hogy jelenleg is minden feltétel adott ahhoz, hogy egy esetleges második hullámmal sikerrel vegyük fel a harcot.

Kiemelte: az operatív törzs marad, a tiszti főorvos hatáskörei is megerősítettek, szerinte már holnap reggel is képesek lennénk akár több tízezer embert is ellátni.

„Ne felejtsük, hogy az egészségügy felkészületlensége miatt haltak meg külföldi országokban rendkívül sokan. Katonainak mondható logika alapján felkészült Magyarország egy tömeges fertőzésre. Pintér Sándor, Kásler Miklós és jómagam pontosan tudjuk, melyik dossziét kell kinyitni, ha visszatér a járvány.”

A miniszterelnök a járvány kapcsán beszélt arról is, hogy nemrégiben konzultált a szlovén miniszterelnökkel, és kiderült: legalább három balkáni országban visszaállítják a belépési korlátozást.

„Észnél kell lennünk, ha szabad ilyen egyszerűen fogalmaznom” – mondta a kormányfő.

Orbán a beszélgetés során azt is kiemelte, hogy meglátása szerint a magyar egészségügyi rendszer jobban teljesített, mint a nyugat-európaiak.

„Ünnepeljünk, de készüljünk arra, hogy mivel nincs vakcina, a járvány visszatérhet. Ha a járvány visszatér, nem fogunk habozni, hogy a szükséges jogi és gazdasági lépéseket megtegyük, hiszen emberek életét kell majd megmenteni” – mondta a miniszterelnök.

 

 

 

 

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy nyugaton emberek halnak meg, mert nem tudják őket ellátni.

„A négy legnagyobb európai gazdaságból hármat meg kell menteni, több nyugat-európai gazdaság GDP-je több mint 10%-kal zuhan idén, adósságuk 120% fölé emelkedik. Szobrokat döntögetnek, bandaháborúk zajlanak civilizált nyugati országok utcáin. Üzennek nekünk, hogyan kell üzemeltetni egy demokráciát – nem tudom, sírjak vagy nevessek.”

Orbán megszólalt az Európai Bíróság tegnapi ítéletéről is, amely szerint uniós jogot sért a civiltörvény. Ennek kapcsán a miniszterelnök azt mondta:

„Az átláthatóság egy olyan érték, amit joggal tűz ki egy kormány, a magyar emberek ezt a Nemzeti Konzultációban támogatták, jól is döntöttek. Az átláthatóságnak 100%-ig érvényesülnie kell, ezt nem lesz nehéz betartani, a politikával foglalkozó civil szervezetekre ezért ugyanazok az átlathatósági szabályok vonatkoznak, mint a pártokra.”

Orbán pedig arról is beszélt, hogy aligha tudjuk elkerülni, hogy hozzájáruljunk a közös európai hitelfelvételhez.

„Bizonyos országokban 10% feletti GDP-zuhanás várható idén, és 120-160%-os GDP-arányos államadósságok is kialakulnak. Ez most még nem feltétlenül nagy baj, később azonban külső segítségre, uzsorásokra szorulhatnak a magas államadóssággal rendelkező országok. A bajban lévő országok azt mondják, sürgősen egy közös hitelt kell felvennünk. A magyar ember logikája és életösztöne azonban más, azt akarjuk csak elkölteni, amit már megkerestünk. Olyan gyalázatos azonban a pénzügyi helyezet egyes országokban, hogy aligha tudjuk elkerülni, hogy Magyarország is hozzájáruljon egy ilyen nagy közös hitelfelvételhez.”

A beszélgetés végén a miniszterelnök a Lánchíd körüli „szerencsétlenkedésre” is reagált.

„Nem szégyen, ha egy testületben, önkormányzatban sok az elméleti szakember, de ilyenkor meg kell találni azokat a szakembereket, akik értenek a gyakorlati megvalósításhoz. A fővárosi önkormányzati tele van pénzzel, szurkolunk nekik, hogy sikerüljön.”

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?