Celeb / Híresség

Fájdalmas vallomás: születése óta egy ritka és súlyos betegség gyötri Vajna Tímeát – Rendszeresen komoly orvosi kezelésre kell járnia

Los Angeles — Súlyos egészségi problémájáról vallott Vajna Tímea (37), amellyel rendszeresen kezelésekre kell járnia.

 

 

 
 

A napokban Los Angelesben keresett fel egy klinikát, ahol magas nyomású oxigénkabinban kezelték, hogy elegendő oxigénhez jussanak a szervei, ugyanis vérképzési problémája van: kevés vörösvérsejtet és hemoglobint termel a szervezete.

„Sajnos, születésem óta egy elég ritka vérképzőszervi betegséggel küzdök. Béta thalassaemiám van, kevés vörösvérsejt termelődik, és azok is hamar szétesnek és elpusztulnak, ezzel a nagy nyomású kabinnal több oxigén tud jutni a szervekhez. Sokat segít a kezelés” – írta Instagram-oldalán Tímea, aki az oxigénterápiás kezelés után még infúziót is kapott, amiről szintén videót osztott meg.

Az üzletasszony egy magas nyomású oxigénkabinba feküdt be, majd infúziót is kapott. / Fotó: Instagram

Az Blikk által megkérdezett orvos szakértő szerint igencsak kockázatos betegségről van szó.

 

 

 

 

– A thalassémiában szenvedők nagy része enyhe tünetet produkál, nekik nem kell kezelésekre járniuk. Ám súlyosabb esetben akár élethosszig tartó vérátömlesztésekre is szüksége lehet a betegnek – mondta el a Blikknek dr. Kóczán István. – A transzfúzió viszont kockázatos, mert a szervezetben sok vas halmozódhat fel, rakódhat le a szervekben és a szívizomban is, ami szívelégtelenséghez, sőt akár halálhoz is vezethet. Nagyon súlyos tünetek esetekén csontvelő-átültetés és a lép sebészi eltávolítása jöhet szóba.

Az egykori filmmogul, Andy Vajna (†74) özvegye korábban nem beszélt egészségi problémáiról, az elmúlt hetekben azonban megnyílt, és rögtön kettőről is lerántotta a leplet. Ugyanis szintén közösségi oldalán árulta el, hogy farfekvéssel született, így a mai napig rendszeresen elmozdul és fáj a csípője, ha nem tornázik eleget, és ennek következtében a jobb lába sem működik rendesen. Rendszeresen egy speciális csontkovácshoz, úgynevezett kiropraktőrhöz szokott járni kezelésre, masszírozásra. Tímea spirituális és pozitív gondolkodású, nem adja meg magát a betegségnek, egészséges életmódjával és a rendszeres orvosi kontrollal igyekszik megelőzni a nagyobb bajt.

Létfontosságú fehérje

A szervezet megfelelő oxigénellátottságához nélkülözhetetlen a vörösvértestekben lévő hemoglobin nevű fehérje. A hemoglobint érintő betegségek a szövetek oxigénhiányához, vérszegénységhez vezetnek, leggyakoribb típusa a béta thalassemia. A hemoglobin béta láncainak csökkent képződése vagy hiánya okozza a betegséget. Komolyabb esetben vérátömlesztést igénylő vérszegénységgel, lépmegnagyobbodással, fokozott csontvelőműködéssel, növekedési zavarral, fejlődésbeli visszamaradottsággal, sárgasággal és fertőzéshajlammal járhat.

 

 

 

 

forrás: blikk.huVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?