Érdekes, Film

20+ érdekesség a Forrest Gump című filmről, ami után sürgősen újra akarod majd nézni

Tom Hanks-nek a forgatókönyv elolvasása után mindössze másfél órába telt eldöntenie, hogy leforgatja a Forrest Gump című filmet. Elutasította a színészkedéséért járó fix fizetést, és szabott egy fontos feltételt a rendezőknek, ami teljesen új jelentést adott a filmnek. Ha nem érted, mire is gondolunk pontosan, akkor ez a cikk épp neked szól. Utánanéztünk kicsit a 90-es évek (de talán az egész filmes történelem) egyik legmeghatározóbb filmjének, hogy közel 30 év távlatából olyan érdekes tényeket osszunk meg vele kapcsolatban, ami után elnyomhatatlan késztetést érzel majd, hogy újból végignézd ezt a bő 2 órás remekművet.

 

 

 

 • Emlékszel arra a jelenetre, amikor Forrest-et felkérik, hogy beszéljen a háborúellenes rendezvényen? A filmben a mikrofon elnémul, és csak a beszéd végét halljuk: „Csak ennyit tudok mondani Vietnámról”. A film forgatókönyvében azonban a teljes beszéd olvasható, ami így hangzott: „Néha, amikor az emberek elmennek Vietnámba, láb nélkül mennek haza anyukájukhoz. Néha egyáltalán nem mennek haza. Ez rossz dolog. Csak ennyit tudok mondani Vietnámról.”
 • A filmet Winston Groom azonos című regénye alapján készítették. Van azonban egy nagy különbség a könyv és a film között: a könyv főhőse ugyanis lélektelen cinikusként jelenik meg az olvasók előtt, míg a filmben a főhős sokkal együtt érzőbb, szerethetőbb. Mellesleg, a film ikonikus idézete (,,Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Sosem tudhatod mit veszel ki belőle.”) a könyvben úgy hangzott:
  „Idiótának lenni nem olyan édes, mint egy doboz bonbon. Az emberek türelmetlenek, kinevetnek, és megbántanak. Most azt mondják, hogy az embereknek kedvesnek kell lenniük a sokat szenvedett emberekkel, de hadd mondjak valamit – nem volt ez mindig így. Ennek ellenére nem panaszkodom, mert úgy gondolom, hogy nagyon érdekes életet éltem.”  – Ugye, érezhető köztük a különbség?
 • Érdemes megjegyezni, hogy a könyvnek van második része is, és többször fel is akarták kérni Tom Hanks-t egy esetleges filmes folytatásra, de a színész mindig megtagadta, mondván, hogy egy elhúzott folytatás a lehető legrosszabb dolog, amit ezzel a filmmel lehet tenni.


 • Amikor Forrest Gump országszerte futó jeleneteit forgatták, Tom Hanks-t időnként egy másik személy váltotta fel – a saját testvére, Jim Hanks.
 • A pingponglabda, amivel Gump játszik, nem valódi. Számítógépes grafikával oldották meg, hogy a labda mindig az ütőre pattanjon. Ugye, Te is azt hitted, hogy Tom Hanks így megtanult pingpongozni?
 • Érdekesség: amikor Forrest pingpongozni tanul a filmben, azt tanácsolják neki, hogy ne vegye le a szemét a labdáról, ezért minden olyan jelenetben, amiben csak pingpongozni látjuk, a főhős egyszer sem pislog.
 • Forrest minden fotón csukott szemmel szerepel, amit a filmben készítettek róla.
 • Tom Hanks megtagadta a filmért járó fix fizetést. Ehelyett a bevételek bizonyos százalékában egyeztek meg a filmkészítőkkel, ami végeredményben eléggé kifizetődött neki: 40 millió dollárt keresett a filmmel. Ez azért is érdekes, mert a filmben is hasonló felfogás miatt szerezte a vagyonát.
 • ,,A nevem Forrest Gump. Az emberek úgy szólítanak, hogy Forrest Gump.” – ezt az ikonikus mondatot maga Tom Hanks találta ki, és a rendezőnek annyira tetszett, hogy később nem vágták ki a filmből.
 • A filmben szereplő édesanyát Sally Field színésznő játszotta, aki csak 10 évvel idősebb, mint Hanks, és a „Életem a kabaré” című filmben például egymás szeretői voltak.
 • Érdekesség: ahogy a film cselekménye halad, és Forrest öregszik, a főhős mindig kék kockás ingben látható az átvezető jelenetekben.
 • Láttál már valaha egy bizonyos Sammy Lee Davis nevű embert? Ha láttad a Forrest Gump című filmet, akkor kijelentheted, hogy igen. A férfi 1968-ban nyert kitüntetést a vietnámi szolgálataiért, a filmben pedig az erről készült felvételt láthatjuk úgy, hogy a filmkészítők Tom Hanks arcát vágták a hős katona arcának helyére számítógépes trükk segítségével. Emlékszel arra a jelenetre, amiben a hősnő, Robin Wright meztelenül lép fel egy bárban? Ezt a néhány másodperces jelenetet egy napig forgatták, mivel a színésznő ekkor influenzás volt és lázas, de nem adta fel, és végül csak leforgatták a jelenetet.
 • Annak érdekében, hogy Dan hadnagy amputált lábai realisztikusnak tűnjenek, Gary Sinise lábait greenscreen anyagba csomagolták (a greenbox technikához használt zöld vászon), és számítógépes trükk segítségével „távolították el”. Ennek ellenére számos rajongó állítja, hogy több jelenetben is látható, ahogy Dan hadnagy a nem létező végtagjaira támaszkodik.
 • Tom Hanks-nek csupán másfél óra kellett hozzá, hogy a forgatókönyv elolvasása után úgy döntsön, eljátssza a szerepet a filmben. A színész egyetlen követelménye az volt, hogy a filmnek valódi történelmi utalásokat kell tartalmaznia. Ha eddig nem vetted észre őket, akkor most mutatunk közülük néhányat.
 • A film szerint a főszereplő Nathan Bedford Forrest-ről kapta a nevét. Ő egy létező ember volt, az amerikai hadsereg egyik tábornoka. Egyszer azzal vádolták meg, hogy a polgárháború alatt számos fegyvertelen feketét ölt meg. Leszerelése után Forrest a Ku Klux Klán egyik alapítójává vált.
 • Ennek tükrében Gump filmbéli találkozója a Fekete Párducokkal még szimbolikusabbá vált: mivel az egyik tag Forrest katonai egyenruhája miatt köt bele a főhősbe. Egyébként a Fekete Párduc csoport szintén létezett, és agresszív küzdelmet folytatott a rasszizmus ellen.
 • Forrest országon át ívelő futása szintén számos valós eseményre utal. 1982-ben Luis Pedro Figueroa New Jersey-ből San Francisco-ba futott, hogy felhívja a figyelmet és támogassa a rákos megbetegedéssel küzdő embereket. „Csak egyik lábamat tettem a másik elé” – nyilatkozta Figueroa, amikor arról kérdezték, hogyan sikerült ilyen sokáig futnia.
 • Mellesleg, megértetted a filmből, hogy Gump részt vett Nixon elnök lemondásában? Amikor Forrest megpróbált elaludni a Watergate hotel szobájában, felhívja a biztonsági szolgálatot, hogy panaszkodjon róla, hogy nem tud aludni a lámpák fényétől, mivel az út túloldalán lévő irodában „nem ég a villany, és a zseblámpás fickók biztos, hogy a biztosíték dobozt keresik”.Mint kiderült, Nixon embereket küldött a Demokrata Párt irodájába, hogy lehallgató készülékeket szereljenek fel. A valóságban a Watergate-hotel éber biztonsági őre buktatta le a betörőket és buktatta meg egyúttal Nixon elnököt, ám a filmben ez a szerep Forrest Gump-nak jutott.
 • A film vége felé Jenny azt mondja Forrestnek, hogy egy ismeretlen vírussal küzd, amivel az orvosok sem tudnak mit kezdeni. A tudósok ebben az időben írtak először az AIDS-ről egy tudományos folyóiratban, ezért Jenny ki nem mondott diagnózisa szinte nyilvánvaló.

 

 

 

 

 

 

 • Tudtad, hogy a Warner Bros. stúdió lemondott a Forrest Gump film jogairól, így végül a Paramount Pictures készítette el a filmet? A Warner Bros. szerint a film nagyon hasonlított az Esőember című filmhez, ezért biztosra vették, hogy a nézőknek nem fog tetszeni még egy hasonló történet.
 • A Forrest Gump című film eredeti felvételeit most az Amerikai Kongresszus könyvtárában tárolják, mivel nagy kulturális és történelmi értéket képvisel az ország számára.
 • A Forrest Gump című film egyébként 1994-ben jelent meg, amit Hollywood „aranyévének” is szoktak becézni. Ebben az évben jelent meg többek között a Ponyvaregény, A remény rabjai és Az oroszlánkirály című film, melyek mind a mai napig minden idők legnagyobb hollywoodi kasszasikereinek számítanak.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?