Életmód

Egy pszichológus elmagyarázza, miért lenne jobb abbahagyni a gyerekeink szájon csókolását

Nemrégiben Victoria Beckham feltöltött egy képet, amint szájon csókolja lányát, és boldog születésnapot kíván a kis Brooklyn-nak. Ez heves vitát váltott ki a követők között, hogy elfogadható-e vagy sem. Az orvosok szerint egy gyermekeknek fontos, hogy szeretetben és biztonságban érezzék magukat a családi környezetben, de a szájon csókolás nem a legjobb ötlet a szülői szeretet kifejezésére.

 

 

 

Ez megváltoztatja a gyermek személyes határokkal kapcsolatos értelmezését.

Az ajkak és a száj környéke a gyermekek testének személyes határai – magyarázza Charlotte Reznick pszichológus. Amikor szájon csókoljuk a gyermekünket, egyúttal nemcsak beférkőzünk ebbe a személyes térbe, de arra is sarkalljuk őket, hogy tulajdonképpen valaki probléma nélkül behatolhat az ő intim szférájukba.

Ez nemcsak a szájon csókolásra igaz, de a túlzott ölelgetésre-puszilgatásra, az erőszakos közeledésre és egyéb intim szférát sértő cselekedetekre. Az invazív szülők növelhetik annak kockázatát, hogy gyermekeikben „áldozati szindróma” alakuljon ki, és ne tudjanak „nemet” mondani, illetve megfelelő biztonságban tartani a saját személyes határaikat.


Ez egészségtelen.

Az orvosok, és különösen a fogorvosok egyenesen figyelmeztetnek rá, hogy a szánkban óriási számú baktérium mennyiség található, köztük olyanok is, amelyek a felnőttek számára ártalmatlanok, ám a gyermekeket súlyosan károsíthatják. Mivel a gyermekek immunrendszere gyengébb, veszélyes fertőzések juthatnak a szájukba vagy a testükbe – magyarázza Charlotte Reznick.

A gyermek az együttérzésének kifejezéseként másokat is elkezdhet szájon csókolni.

 

It’s beginning to look a lot like Christmas 🤶🎄.. Thanks to @nhm_icerink for looking after us today 🥶

1.9m Likes, 6,964 Comments – David Beckham (@davidbeckham) on Instagram: „It’s beginning to look a lot like Christmas 🤶🎄.. Thanks to @nhm_icerink for looking after us today 🥶”

A gyermek mindig úgy viselkedik, amire otthon megtanítjuk, az ilyen túlzásba vitt szeretetet pedig akár a családi körön kívülre is kiviheti – más gyermekeket vagy felnőtteket is szájon csókolhatnak az együttérzésük kifejezése végett. A pszichológusok rámutatnak arra, hogy még ha ez csak egy ártatlan szülői gesztus is, a gyermekek könnyedén megpróbálhatják leutánozni. Megpróbálják megismételni a szüleiktől látottakat anélkül, hogy felismernék ennek a gesztusnak a bensőséges jelentését. Ezért javasolják, hogy a gyermekeinket mindig csak arcon vagy homlokon csókoljuk.

Te mit gondolsz róla, szerinted elfogadható a saját gyermekünk szájon csókolása a szeretetünk kifejezése végett, vagy átlép egy bizonyos határt, amit nem kellene? Oszd meg velünk hozzászólásban, kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?