Celeb / Híresség, Hírek

Meghalt Little Richard

87 éves korában meghalt Richard Wayne Penniman, ismertebb nevén Little Richard, a rocktörténelem egyik legmeghatározóbb figurája, a Long Tall Sally, a Tutti Frutti és a Good Golly Miss Molly című dalok előadója. A zenész szombati halálát fia, Danny Penniman erősítette meg a Rolling Stone-nak. A rock and roll egyik legnagyobb úttörőjének számító Little Richard halálának okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

 

 

 

 




GettyImages-471926824

Little Richard zenészek generációira volt hatással, olyanok előadók rajongtak érte és dalaiért, mint James Brown, Otis Redding, Bob Dylan, Jimi Hendrix, David Bowie, Lou Reed, Elvis Costello, Elton John vagy Patti Smith, de óriási hatással volt például a Rolling Stones, a Beatles, az AC/DC, a Kinks, a Creedence Clearwater Revival és a Motörhead zenéjére is.

Az amerikai zenész Georgia államban született 1932 decemberében, egy mélyen vallásos, 12 gyerekes család harmadik gyermekeként. Apró, vékonyka termete miatt a családtagjai kezdték el először Lil’ Richardnak szólítani.

Korán megcsillanó zenei tehetségét egy közeli templom énekeseként kezdte kamatoztatni, közben feminin szokásai és vonásai miatt gyakran csúfolták, az apja pedig rendszeresen elverte, amikor rajtakapta, hogy az anyja sminkjét vagy ruháit viseli. A lelkészként dolgozó családfő végül 13 éves korában kidobta a melegnek tartott fiút otthonról, aki egy maconi fehér családnál talált menedéket.

Miután megnyert egy helyi tehetségkutatót, Pennimant 19 éves korában leszerződtette az RCA, de eleinte nem tudta beváltani a kiadója hozzá fűzött reményeit. Első, mindent megváltoztató sikere a Tutti Frutti volt, ami már a chicagói Specialty Recordsnál jelent meg 1955-ben – ez lett az 1957-es Here’s Little Richard című debütlemez nyitószáma is, amelyet máig a könnyűzene történetének legfontosabb albumai között szoktak emlegetni.

 

 

 


 

 

 

 

 

forrás: index.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?