Életmód, Érdekes, Történelem

14 furcsa dolog a Szovjetunióból, ami valószínűleg még ma is sokak számára ismerős

Ha jól körülnéznénk, sok háztartásban valószínűleg még ma is találnánk különféle dolgokat a Szovjetunió idejéből. Egyesek számára a múlt emlékét képviselik, mások egyszerűen sajnálják kidobni őket és ezért pakolják ide-oda a házban. A legtipikusabb ilyen dolgok örökre a fejünkbe vésődtek, ám a mai fiatalok már valószínűleg kicsit összezavarodnak, ha egy parafadugó és lábos fedő, vagy egy koszos ablak és egy újságpapír közti összefüggésről kérdezzük őket. Cikkünkben most néhány ilyen klasszikus tárgyat és praktikát gyűjtöttünk össze, amit a Szovjetunió idején szinte mindenki ismert és használt.

 

 

 

1 Az újságpapírokkal kiválóan lehet ablakot pucolni.

2 Ha nem volt más, hát harisnyában kellett tárolni a zöldségeket.

3 A használt műanyag zacskókat egyszerűen kimosták, megszárították, majd újra felhasználták. Pedig akkor még nem volt ökoaktivisták.


4 Kanálban készült házi nyalóka.

5 A Szovjetunió idejében az asszonyok nem pazaroltak: gyufaszál vagy fogpiszkáló segítségével még a maradékot is kipiszkálták a rúzsokból.

6 A fedő fülébe dugott parafadugók generációkat mentettek meg az égési sérülésektől.

7 Nagyanyáink korában nem volt pazarlás – ha elszakadt egy zokni, befoltozták. Aztán újra. És újra.
8 Az elszakadt harisnyákat olykor a saját hajukkal javították, mivel vékony, de erős textúrája miatt tökéletes volt a célra.

9 A kombucha tea igazi házi gyógyír volt, ami (majdnem) minden problémát orvosolt.



10 A sűrített tej ma már bármelyik szupermarketben megtalálhatók, de az igazi háziasszonyok akkoriban maguk készítették.

11 A ruhadarabok fertőtlenítése végett egyszerűen forrásban lévő vízbe dobták őket, kevertek rajta párat, majd kivették azokat.

 

 

 

 

12 A régi szovjet ablakok repedésein télen sokszor bejött a hideg, ezért ragasztószalaggal ragasztották le azokat.

13 Gémkapcsokból és cukorkacsomagolásokból készült függönyök.

14 Összegyűjtött maradékok: a Szovjetunió idején nem volt pazarlás, a megmaradt dolgokat (például a szappanmaradékokat) összegyűjtötték, majd megolvasztva és egybegyúrva újra felhasználták.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?