Állat, Érdekes

A 10 legnagyobb CIA kudarc, ami saját filmet érdemelne

Az Amerikai Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége évtizedek óta az egyik legfontosabb szerepet játssza nemcsak az USA, hanem az egész világpolitika életében. Sok sikeres akció mellett azonban számtalan kudarcot is maga mögött tudhatnak, ezek olykor pedig olyan látványosak és abszurdak voltak, hogy kár lenne szó nélkül elmenni mellettük.

 

 

 

1 Amikor az amerikai titkosszolgálat vezetője a szovjet kettős ügynök legjobb barátja volt.

James Jesus Angleton átlagos amerikai ügynök volt, amikor a sors a brit hírszerzés egyik vezető beosztású ügynökének, Kim Philby-nek a karjaiba sodorta. A két férfi jó barátságot kötött, gyakran együtt ebédeltek ekkoriban, és valószínűleg a Angleton sok bizalmas információt is megosztott Philby-vel, akiről hamarosan kiderült, hogy szovjet kettős ügynök volt. Hupsz.

2 A disznó-öbölbeli invázió.

Kennedy vezetése alatt a CIA úgy döntött, hogy kiképezi a Kubából Amerikába emigrált kubai lakosokat, hogy aztán a segítségükkel megdönthessék Castro uralmát. Ehhez a taktika a következő volt: a Disznó-öbölben kirakott (kiképzett) kubaiaknak embereket kellett volna toborozniuk maguk mellé, és egy országon belüli ellenforradalmat indítani Castro ellen.
Ez azonban teljes kudarcot vallott, mivel a partraszálló emigránsok nagyon rosszul képzettek voltak, ráadásul épp egy olyan területen szálltak partra, ahol a civil lakosság maga is Castro-párti volt, ezért fegyvert ragadtak és feltartóztatták őket, míg Castro mozgósította a hadsereget és alig két nap alatt teljesen visszaszorították a partraszálló emigránsokat a tengerbe.

3 Amikor egy francia CIA ügynök majdnem kormánytag lett.

1993-ban Henri Plagnol-t majdnem magas szintű francia tisztviselőnek választották, ám a francia kormányügynökség kiszimatolta, hogy egy koktélpartin túl bizalmas kapcsolatba került a CIA egyik idősebb ügynökével. Mint kiderült, Plagnol maga is a CIA ügynöke volt, vagyis a CIA terve eredetileg az volt, hogy egy francia ügynököt épít be a kormányba, hogy onnan, belülről befolyásolhassák Franciaország vezetését.


4 A CIA óvszereket akart dobálni a szovjet országokban.

Ezt a tervet végül nem hajtották végre, de így is különösen ostoba volt: az 1960-as években a CIA propagandája azt találta ki, hogy repülőgépekből szór „óriás” méretű óvszereket a szovjet országok fölött, hogy az oroszok azt higgyék, az amerikaiaknak sokkal nagyobb szerszámuk van, mint nekik.

5 Beépített macskaügynök.

Ezt a történetet valószínűleg sokan hallották már. A 60-as években Amerika úgy akart kémkedni Oroszországban, hogy egy macskát képzett ki ügynöknek. Betanították őt a feladatára, és felruházták a szükséges csúcstechnológiai eszközökkel (mikrofon és kamera) annak reményében, hogy így majd gyanútlanul kémkedhetnek Oroszországban. A művelet 20 millió dollárba került, a Moszkvában kirakott macskát pedig 2 perc után elütötte egy autó.

6 A CIA 638-szor próbálta meg likvidálni Fidel Castrót.

Abszurdnak hangzik, de igaz. 638 tervet készítettek, és egyik sem működött: volt robbanós szivar, cipő belsejébe rejtett méreg, szállodai mérgezés, és olyan bomba is, ami egyszerűen túl későn robbant fel. A sikertelen kísérletekről még könyv is készült „638 Ways to Kill Castro” címen.

7 A kis CIA tankönyvek.

A CIA egy olyan vállalkozás, mint bármelyik másik, csak ők épp az ügynökeikbe fektetik be a pénzüket. Kézenfekvő volt tehát, hogy az újonnan érkező ügynökök képzésének meggyorsítása végett kis könyveket kaptak, melyekben elolvashatták, hogy mit hogyan kell csinálni, mikre figyeljenek repülőjegy vásárláskor, hogyan béreljenek szállodai szobát egy idegen országban, és így tovább, még a vészhelyzet esetén alkalmazandó öngyilkosság is benne volt. A kis könyvről régóta léteztek legendák, de a Wikileaks szivárogtatása szolgált csak igazán érdekes információkkal vele kapcsolatban.

8 Amikor Manuel Noriega CIA informátor volt.

A panamai diktátor és drogkereskedő, Manuel Noriega nem volt épp egy aranyszívű srác. Eredetileg az amerikai titkosszolgálat katonai iskolájában toborozták őt, hogy amerikai segítséggel megmássza a ranglétrát, végül Panama vezetője legyen. Ez így is lett, ám történt egy csavar, amire az amerikaiak nem számíthattak: Noriega váratlanul ellenük fordult. Csattanó: kevesebb, mint három évvel később elkapták és letartóztatták őt.

9 A CIA, az LSD és az MK-ULTRA projekt.

Az intelligencia Szent Grálja az igazságszérum. Természetesen nem létezik, de a titkosszolgálat ennek ellenére továbbra is keresi. A 60-as években az amerikaiak tényleg elhitték, hogy megtalálták, amikor felfedezték az LSD-t. A termék tesztelése céljából a CIA a nem hivatalos „MK-ULTRA” nevű projektet indította el, így akarták tesztelni az anyagot az embereken. Még cserkészeken is tesztelték! Egy dologra nem számíthattak, hogy az anyaggal kapcsolatba kerülő emberek kijuttatják a civil társadalomba, ahol nagyon gyorsan nagyon népszerűvé vált, előidézve ezzel a 60-as és 70-es évek hippi hullámát.

10 Amikor a CIA pornót rendezett.

A CIA elhatározta, hogy úgy buktatja meg a szovjetekkel túl szoros kapcsolatot ápoló Sukarno indonéz elnököt, hogy egy hozzá hasonló férfiről pornófilmet forgat, majd terjeszteni kezdi. A filmet valóban leforgatták, ám a terjesztését megszakították.
Hasonló ötlet merült fel egyébként Szaddam Husszein ellen is, vele meleg pornót forgattak, hogy így rombolják a büszkeségét.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?