Belföld, Hírek

Az alkoholizmus lesz a következő globális járvány a koronavírus nyomán az orvosok szerint

A bezártság miatt jóval több alkohol fogy, mint egyébként, ez pedig újabb egészségügyi krízist idézhet elő.

 

 

 

 

 




A Portsmouth Egyetem kutatói az emberek alkoholfogyasztási szokásait tanulmányozták a karantén alatt, előfeltevéseik szerint ugyanis az emberek a járvány óta több alkoholt fogyasztanak, hogy ezzel csökkentsék a helyzet miatt érzett stresszt és szorongást – írja a Metro. Ezt bizonyítja az is, hogy a Nielsen globális felmérést készített a témában, és sokkoló számok jöttek ki: a járvány óta 291 százalékkal nőtt meg az alkoholos italok iránti kereslet.

Az angliai egyetem névtelenül kitöltött kérdőíveken keresztül vizsgálta meg a jelenséget, amelyben az emberek alkoholfogyasztási szokásaira kérdeztek rá. A válaszokból kiderült, hogy jellemzően több alkoholt fogyasztanak jelenleg a világ polgárai, amely Matt Parker, a tanulmány egyik szerzője szerint egyáltalán nem meglepő.

Jelenleg ugyanis olyan helyzettel találja magát szemben az emberiség, amelyre eddig nem volt példa: több milliárd ember van bezárva az otthonába, elszakítva ezzel családjuktól, barátaiktól, és szellemileg erre nincsenek felkészülve.

 




 

„Több módja van annak, hogyan birkóznak meg ezzel az emberek, ám nagyon sok olyan történetet hallottunk, amely azt mutatja, hogy az emberek nagy része világszerte fokozott alkoholfogyasztással reagál a krízisre.” – mondta a professzor.

Parker szerint önfegyelem nélkül könnyen világméretűvé válhat az alkoholizmus, és ha a koronavírus-járvány véget is ér, újabb egészségügyi krízissel nézhet szembe a világ: az alkoholizmussal. Bár még a járvány elején vagyunk, és senki nem tudja megjósolni, hogy hogyan hat majd ez hosszútávon az emberiségre, valószínűsíthetően a fokozott alkoholfogyasztás miatt jóval magasabb lesz a függők száma a járvány végére. Csak az a kérdés, mennyivel.

A néha-néha feszültséglevezetésként elfogyasztott pohár bor ugyanis akármilyen ártatlannak tűnhet, megalapozhatja a függőséget. Mivel jelenleg nem ismert, hogy meddig kénytelenek még az emberek bezárva élni, a bizonytalanság természetes módon mindenkiben szorongást szül, az alkohol pedig enyhíti ezt a rossz érzést.

Parker szerint azok is nagy veszélyben vannak jelenleg, akik leszokóban vannak, vagy már le is szoktak. Náluk szintén könnyen visszaesést idézhet elő a helyzet.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?