Életmód, Kreatív

21 zseniális ötlet, amit minden iskolában be kellene vezetni

Az iskola és a diákok kapcsolata sosem zökkenőmentes. Nem könnyű megszerettetni velük a tanulást, ahogy a ‘ledarált’ száraz tananyag sem lendíti előre őket a fejlődésben. Akadnak azonban olyan iskolák, melyek dolgozói nem csak azon munkálkodnak, hogy a kötelező tananyagot ‘ledarálva’, végre túl legyenek a munkanapjukon, hanem komolyan odateszik magukat, hogy valódi tudással lássák el a kis nebulókat, illetve (már amennyire ez lehetséges) megszerettessék velük a tanulást. Az ilyen tanárok és iskolai dolgozók erejükön felül teljesítve rukkolnak elő újabb és újabb zseniális ötletekkel, mellyel minden tiszteletünket elnyerték, és csak emelni tudjuk előttük a kalapunkat! Nem kérdés, minden iskolában alkalmazni kellene ezeket a diákbarát módszereket.

 

 

 

1 Felturbózott periódusos rendszer.

2 Ennél szemléletesebb aligha lehetne.

3 Gördeszkatároló.


4 Apróság-apróság, de csak könnyebb így megtanulni a legfontosabb évszámokat, nem?

5 Ahogy a szorzótáblát is a fiatalabbaknak.

6 Padba épített iskolai kerékpár, hogy a virgoncabb diákok se unják halálra magukat óra közben.

7 QR-kóddal ellátott házi feladat, ami egy interneten fellelhető megoldókulcshoz vezet, így a gyermek a lecke elkészítése után magának tudja ellenőrizni és kijavítani/megérteni, hogy pontosan mit és hol hibázott.



8 Ceruza és füzet automata, elvégre bármikor előfordulhat, hogy kifogy a toll, elkallódik a ceruza, vagy éppen betelik a füzetünk.

9 Napelemes pad, melynek segítségével a középiskolás és egyetemista diákok tölthetik a telefonjukat és tabletjüket, miközben a friss levegőn beszélgetnek, vagy éppen tanulnak.

10 Tükör a tábla felett. Nem nagy dolog, de így a diákok (pláne a hátrébb ülők) jobban látják, hogy mit is csinál éppen a tanár.

11 Egy japán óvoda, melynek belsejében egy speciális esővízgyűjtő található, a gyermekek legnagyobb örömére.

12 A Müncheni Műszaki Egyetem diákjainak nem kell a lépcsővel vagy a lifttel bajlódniuk, hála ezeknek az óriás csúszdáknak, melyeknek egy céljuk van: hogy még szórakoztatóbbá és érdekesebbé tegyék az iskolában töltött időt.

13 Hasonló csúszdakonstrukció egy általános iskolában, ahol az alsó tagozatos diákok rögtön az iskola játszóterére tudnak csúszdázni kicsengetés után.

14 Különleges, kerékpárosoknak készített szerkezet egy iskola bejáratánál, ahol a biciklivel érkező diákok megtalálják a kerékpárokhoz szükséges legfontosabb kulcsokat, fogókat és természetesen egy pumpát is, ha esetleg túlságosan lapos lenne a kerekük.

15 Egy matematikai előadóterem széke, melynek ülőfelülete (stílszerűen) bináris kódokkal lett kidekorálva.

16 Na és persze a matematikai előadóterem órája.

17 Fali tűzőgép, amit bárki nyugodtan használhat, ha szüksége van rá.

18 Ha a tanárok unják már, ahogy a diákok csikorogtatják a padlón a székeket, nem feltétlenül az a legcélravezetőbb módszer, ha leordítják a fejüket. Legalábbis a fejlettebb intézményekben biztosan nem, ott ugyanis inkább megpróbálnak egy mindenki számára előnyös megoldással előrukkolni.

 

 

 

 

 

19 Nem nagy dolog, persze… De önmagában az a tény, hogy egy tanár vette a fáradtságot, hogy akár csak egy mosolyt is csaljon a diákjainak az arcára, az mindenképpen példaértékű.

20 Egy iskolai menza, ahol a gyerekek étkezés közben sajátíthatják el a periódusos rendszer elemeit.

21 Zajszintmérő egy iskolai könyvtárban. Zseniális!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?