Érdekes, Kreatív

17 szürreális szobor, ami teljesen kifordítja a valóságot

A modern szobrászat ma már meglehetősen eltér attól, amit egykoron mondjuk Michelangelo vagy Lorenzo Ghiberti képviselt. Egy modern szobor ma már tulajdonképpen bármiből készülhet a kőtől kezdve, a fém, márvány vagy épp bronz alapanyagokig – ahogy azok témájának és külsejének sem szabhat határt semmi.

 

 

 

1 A Lorenzo Quinn által készített Velencei Biennálé szobor a város folyamatos süllyedésére és a globális felmelegedés problémájára igyekszik felhívni a figyelmet.

2 Szintén egy Lorenzo Quinn szobor, mely az „Anyatermészet ereje” nevet kapta, és amelyen egy nőt láthatunk, aki egy ruhadarab segítségével forgatja a Földet.

3 Bruno Catalano ,,utazók” című szobrai.


4 A Jerzy Kalina által készített ,,Átjáró” című installáció Wrocław-ban, Lengyelországban található.

5 ,,Az ismeretlen hivatalnok” című szobor Magnus Tomasson keze munkája, és az izlandi Reykjavíkban található.

6 A világ számos nagyvárosában találkozhatunk Jaume Plensa bronz szobraival, aki ezen installációi segítségével igyekszik felhívni a figyelmet a környezetszennyezésre.7 A skóciai Falkirk-ben találhatók a világ legnagyobb lovas szobrai, melyek egyébként a sötétben még világítanak is.

8 A Wei Wang által készített ,,sétálás” című szobor az ausztráliai Bondi tengerparton található.

9 Ez a bronzból, márványból és rozsdamentes acélból készült pók-szobor a spanyolországi Bilbaoban található Guggenheim Múzeumnál ijesztgeti a látogatókat.

10 A „nézz fel” című 10 méter magas acélszobor Tom Friedman nevéhez fűződik és a texasi Austinben található.

11 A „Le Pouce” egy szuper-realisztikus óriás hüvelykujj szobor, amit César Baldaccini készített, és amely a franciaországi Párizsban látható. Több mint 12 méter magas, súlya pedig valamivel közel 18 tonna.

12 A koreai művész, Do Ho Suh által készített „Karma” című szobor egymás vállán álló, egymás szemét betakaró férfiakat ábrázol. Ez a hatalmas ’ember-létra’ New Orleansban található.

13 Robin Wight lélegzetelállító szobra annyira valóságos, hogy nehéz róla elhinni, hogy tényleg fémből készült.

14 A „Csökkenés és növekvés” című David McCracken szobor szintén az ausztráliai Bondi tengerparton látható. Bizonyos szögből nézve olyan, mintha a lépcsőfokok egészen az égig érnének.

 

 

 

 

 

 

15 Ez a monumentális fém szobor a kubai Havannában található, és Rafael San Juan keze munkáját dicséri. A művész a kubai nők iránti tiszteletét szerette volna vele kifejezni – a szobrot magát pedig egyébként kubai balett táncosok inspirálták.

16 ,,Egy grafikus tervező emlékműve” – Krasznojarszk, Oroszország.

17 Csomózott csövű pisztoly – New York, Egyesült Államok. Ezt a szobrot a svéd művész, Carl Fredrik Reuterswärd készítette 1980 végén, John Lennon gyilkosságának az emlékére.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?