Belföld, Hírek

Kik kaphatnak 2 millió forint fölötti nyugdíjat idehaza?

A jövedelmekben is nagyok a különbségek, a csúcsfizetések havi 1 milliárd forint felett is voltak.

 

 

 

 

 




Az RTL Fókusz annak járt utána, hogy hányan kapnak idős korukra 1 millió forintnál magasabb havi ellátmányt. És annak is, hogy mekkora a különbség a legmagasabb és legalacsonyabb nyugdíjak között nálunk, Magyarországon.

Ma 2 millió 41 ezer nyugdíjas van idehaza. A legkisebb juttatás számukra tizenhárom éve ugyanannyi, vagyis 28.500 Ft volt 2007-ben és pont ennyi ma is. De vannak, akik ennél hetvenszer többet kaphatnak havonta, vagyis akár két millió forintos nyugdíj is járhat nekik.

A statisztika szerint 23-an kapnak 1 és 2 millió forint közötti nyugdíjat, 9 pedig 2 millió felett kap kézhez. A legmagasabb összeget nem tudni, nem nyilvános. Egy ilyen nyugdíjhoz havi átlagos 5-6 millió forintos bejelentett fizetés szükséges – mondja a szakértő, aki szerint ilyet csak a multicégek vezetői vagy néhány vállalkozó kap minálunk.

A nagy különbségek egyik oka, hogy a magyar nyugdíjrendszerben – szemben a nyugati országok rendszereivel – nincsenek korlátok.

A nyugdíjak összege a jövedelmeket is tükrözi, melyek Nyugat-Európában magasabbak mint idehaza. Ez a különbség akár ötszörös is lehet – magyarázza a szakértő. Külföldön átlagosan 1200-1800 euró felett vannak a nyugdíjak, a legmagasabbak is 5-6000 eurósak, a minimálnyugdíjak általában 800-1000 euró körül vannak.

A bérek is alacsonyak Magyarországon, lemaradtak a környező országokhoz képest is. A Fókusz összeállításából kiderül, hogy a legmagasabb fizetés havi 100 millió forint fölött volt 2018-ban. A három legmagasabb fizetés évi 1 milliárd bruttó felett volt. Az első helyezett ehhez még más forrásokból további milliárdokat kapott pluszban – derült ki az adatokból. Ilyen fizetést csak topmenedzserek, magas beosztásban lévők kapnak, vélhetően külföldi tulajdonú cégeknél, ahol van különbség a fizetésekben attól függően, hogy külföldi vagy magyar a csúcsvezető.

A szakértő szerint a következő évtizedekben szinte semmi esélyünk nincs arra, hogy utolérjük a fejlett nyugati országok jövedelmeit, ehhez ugyanis a gazdaság teljesítőképességének is olyan szintre kellene jutnia.

 

 

 

 

 

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?