Érdekes, Hírek, Külföld

Sokáig titkolták a koronavírust a kínai hatóságok, akik mégis megszólaltak, azokra nyomást gyakoroltak

Bár már decemberben is ápoltak betegeket Vuhanban a rejtélyes betegséggel, csak hetekkel később küldték ki az ország egyik legismertebb epidemiológusát a városba.

 

 

 

 


Sokak szerint Kína – a korábbi vírusos járványok kapcsán tapasztalt késői és részleges tájékoztatás után – most megfelelően kezelte a betegség kommunikációját, és mindenről részletes tájékoztatást adott a külvilágnak is. Ám a New York Times most épp ezt cáfolja cikkében. Összeállításukból az derül ki, hogy a kínai hatóságok sokáig igyekeztek eltussolni a bajt, és akik mégis megszólaltak, azokra nyomást gyakoroltak.

A szakértők úgy vélik, hogy emiatt szinte lehetetlen már megállítani a vírus terjedését, ezért a világjárvány elkerülhetetlen.

Az első információk december végén szivárogtak ki, amikor egy kínai kórház orvosa, Li Ven-liang egy közösségi csoportban – melyben korábbi egyetemi évfolyamtársai voltak – arról írt, hogy egy rejtélyes vírus miatt karanténba helyezték a kórházat.

Az orvost még aznap behívták az egészségügyi hatóságok, és kérdőre vonták, miért ad ki információt a betegségről. Pár nappal később pedig a rendőrség arra kényszerítette, hogy írjon alá egy papírt, hogy törvénytelenül járt el, mikor a vírusról írt. A lap megjegyzi, hogy a hatóságok a fertőzés kiindulásának számító piacot ugyan lezárták, de azt mondták, hogy felújítás miatt.

Később a rendőrség nyolc ember után kezdett nyomozni, rémhírterjesztéssel vádolták meg őket.

A vuhani hatóságok végül egy közleményt adtak ki, melyben beismerték, hogy néhány beteget kezelnek a kórházban tüdőgyulladással, de gyógyítható a betegség, és nincs ok a pánikra.

 

 

 




 

 

Li Venliang, aki szemészorvos, az eset után újra dolgozni kezdett, és egy páciensét kezelte zöldhályog miatt. Azt azonban nem tudta, hogy a nő is fertőzött, így ő is vírushordozóvá vált.

Egy másik esetről is írt a lap. Egy disznóhúst áruló férfi a Huanan halpiacon arról beszélt, hogy már decemberben sokan lettek betegek, többek karanténba is kerültek, de nem tudták miért. A helyi orvosok pedig nem tudták az okát, miért lett egyre több tüdőgyulladásos beteg, akik nem reagáltak a kezelésekre sem. Azt azonban tudták, hogy mindannyian a halpiacon dolgoztak. A hatóságok végül felújításra hivatkozva lezárták a piacot, és fertőtlenítették. Ezt megelőző nap jelezték végül a kínai hatóságok a WHO-nak, hogy járvány van.

A piac bezárása után kilenc nappal halt meg a vírus első áldozata, egy beteg férfi, aki korábban itt vásárolt. Erről be is számoltak, de arról nem, hogy a felesége is vírushordozó lett, pedig nem volt a piacon előzőleg.

A vuhaniakat közben állandóan nyugtatták, hogy nincs baj, a betegség nem terjed emberről emberre, és a járványt már megállították.

Közben a szakemberek igyekeztek beazonosítani a vírust, amely a SARS-hoz mutatott hasonlóságot. Ekkor már nem hivatalosan egymásnak is bevallották, hogy súlyosabb a helyzet, mint azt gondolták.

Egy másik kórházi orvos, Lü Hisziao-hong december 25-én kapott hírt arról, hogy egyre több egészségügyi dolgozó betegszik meg, és emberről emberre is terjed a betegség – mindez három héttel a hivatalos beismerés előtt történt. Az orvos ezért titokban értesített egy iskolát, amelyik egy másik nagy piac mellett van.

Január első napjaiban a város kórházába egyre több beteg jelentkezett koronavírusos tünetekkel.

 

 

 

 

 

Január 7-én kapott nevet a vírus (nCoV), majd január 11-én – egy hónappal a járvány első jeleit követően – bemutatták a kínaiak a vírus genetikai térképét.

A helyi vezetők még ekkor is arról beszéltek, hogy tilos járványt emlegetni. Mikor az első halottakról megjelentek a hírek, és más országokban is jelentkeztek betegek, akkor küldték ki az ország egyik legismertebb epidemiológusát Vuhanba.

Csung Nansan január 20-án jelentette be az állami tévében, hogy a vírus képes emberről emberre terjedni, és sok egészségügyi dolgozó is megbetegedett. Két nappal később vették karantén alá a várost, a hír hallatán hatalmas tömegek hagyták el Vuhant.

A Legfelsőbb Népbíróság is közleményt adott ki, melyben a rendőrségi nyomozást is bírálták, és arról írtak, hogy könnyebb lett volna megfékezni a vírust, ha az emberek időben értesülnek róla, és megteszik a szükséges óvintézkedéseket.

Li doktor még kórházban gyógyul, de a lapnak azt írta, hogy sokkal jobb lehetne most a helyzet, ha a hatóságok időben közzéteszik a vírussal kapcsolatos információkat.

Úgy véli, hogy sokkal nagyobb nyitottságra lenne szükség – írta az Index.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?