Életmód

Mikor fogjuk végre megérteni, hogy a Föld már nem bírja tovább, és hogy a változás bennünk van?

Egyre nehezebb szembenéznünk a világgal, amelyben élünk: a bolygóval, amely lángokban áll, és szépen lassan elég. Gondoljunk csak a katasztrófára, amely éppen most megy végbe Ausztráliában, de megtörtént már az Amazonas térségében, Közép-Afrikában és Szibériában is.

 

 

 

 




Halott állatok, több ezer ember, akinek el kellett hagynia az otthonát, és a Föld képe, amely a műholdakról nézve, úgy fest, mint egy kitörőfélben lévő vulkán – ezek azok a képek, amelyeknek valóban el kéne gondolkodtatniuk bennünket.

Pénzszerzés céljából egész hegyeket tüntetünk el a Föld felszínéről, anélkül, hogy egyáltalán belegondolnánk a következményekbe, élvezzük a természetet, de nem tartjuk tiszteletben azt, egész szeméttelepeket hagyunk hátra magunk után, és azon csodálkozunk, hogy a tél, miért nem tél már, és nyáron miért kell tornádókkal szembenéznünk még idehaza is.

Vajon még meddig viseli el ezt a Föld? Mindent megad nekünk, és semmit nem kér cserébe, talán csak egy kis jóérzést és józan észt. Ennek a katasztrófának mi vagyunk a kiváltó oka, de a megoldás is csak rajtunk múlik, ha végre felébredünk, és tényleg teszünk is valamit ennek érdekében. A változás belőlünk indul ki!

 

 

 

 

 

 

 

zt mondta az indiai Afroz Shah környezetvédő, aki az egész világnak jó példával szolgált, amikor megvalósította a szinte lehetetlent, és elindította a valaha volt legnagyobb takarítási projektet a világon. Sikerült több mint 1000 önkéntest toboroznia, akik hittek az álmában, felismerték a helyzet súlyosságát, és együtt kitakarították Mumbai legszemetesebb strandját.

Összességében körülbelül 5,3 millió kilogramm hulladékot és műanyagot gyűjtöttek össze a 2,5 km hosszú partszakaszon. Az eredmény mesébe illő volt: a szemetes strandból kellemes, nyugodt helyet varázsoltak, amit előszeretettel keresnek fel a turisták.

„Új lakásba költöztem, kilátással a tengerpartra, és azt láttam, hogy a szemét öt méter magas, és hogy az ember szinte belefullad a műanyagba. Ekkor eldöntöttem, hogy tennem kell valamit a környezet védelme érdekében” – nyilatkozta Afroz Shah a CNN-nek.

Tegyünk mi is valamit! Ébredjünk fel végre a gondatlanságból, közömbösségből, legalább most, a legválságosabb pillanatban, mert ha nem, a Föld nem bírja tovább ezt a bánásmódot. Kezd kis lépésekkel, kezd azzal, amit magad körül látsz. Még ha csak egy darab papír vagy egy üveg is, amit eldobott valaki, összegyűjtheted. Talán jelentéktelennek tűnhet, de ez az apró gesztus menthet meg minket.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?