Érdekes

Egy halálos beteg tudós elhatározta, hogy legyőzi a halált: kiborggá alakítja magát

Peter Scott-Morgannél 2017-ben Lou Gehrig-betegséget, más néven a Stephen Hawkingnál is jelentkező amiotrófiás laterálszklerózist diagnosztizáltak az orvosok. Már csak néhány hete maradt, ám ő ez idő alatt is dolgozik: biológiai és gépi elemek együttműködésével a világ legfejlettebb kiborgjává változtatja magát.

 

 

 

 

 




 

Az angol-amerikai robotkutató, Peter Scott-Morgan nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint legyőzni a halált. A tudós férfinál 2017-ben fedezték fel, hogy az amiotrófiás laterálszklerózisban szenved. Ez az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség, melyre nincsen gyógymód.

A tudós ugyanakkor nem adta fel, már az első diagnózis megismerésekor elhatározta, hogy a teste fontosabb részeit gépi eszközökkel helyettesítve Peter 2.0-ává, a világ első és legfejlettebb kiborgjává fejleszti magát – hogy legyőzze az ALS-t. A férfi jelenleg is ezen munkálkodik, ugyanis sietni kell: az orvosok mindössze két évet jósoltak neki, mielőtt a teste feladná a betegséggel folytatott küzdelmet.

Az ALS esetében leginkább 40 és 60 éves kor között jelentkeznek a tünetek, de ettől eltérő időben is kifejlődhet a betegség. A túlélési időt nehéz meghatározni, mivel egyén- és korfüggő, de az esetek zömében a középérték 3,5 év. Azonban van olyan, aki több évtizede él együtt a betegséggel. A kór következtében minden akaratlagos izom – vagyis azok, amelyek a mozgás, beszéd, nyelés és légzésért felelősek – gyengül és végül le is áll.




Dr Peter B Scott-Morgan on Twitter

Just home from 24 days in Intensive Care. All medical procedures now complete and a huge success. My mini-ventilator keeping me breathing is a LOT quieter than Darth Vader’s. All speech is synthetic but at last sounds like me again. Long research road ahead but in great spirits.

 

 

 

 

 

 

A most 61 éves tudóst számos magánvállalat támogatja, így a legkorszerűbb eljárásokkal és orvostechnológiákkal folyik az átalakítása. “Peter 1.0-nak meg kell halnia, hogy Peter 2.0 létrejöhessen. Igen, tudom. Ez így nagyon sci-fi” – kommentálta a bejelentését blogjában. A kutatót a Twitteren is lehet követni, ahol rendszerint beszámol a fejleményekről. Legutolsó posztjában örömmel mesélte, hogy a légzését már sikerült kiiktatni és egy mini ventilátorral helyettesíteni. És “SOKKAL halkabb, mint Darth Vaderé” – tette hozzá.

A férfi már egy gége– és szemműtéten is átesett, továbbá új tolókocsit fejlesztettek neki, amely a hasonló eszközöknél jóval könnyebb mozgást biztosít számára. A hangja ugyancsak gépi, a kutatók pedig egy élethű avatárt is készítettek neki, amely a mesterséges intelligencia segítségével igyekszik visszaadni a férfi mimikáját. Utóbbit előadások alkalmával használja. Az ürítést a székébe helyezett kolosztómiás zsákokban végzi, míg az ételt a közvetlenül a gyomrába vezetett csövön át kapja. Ez ugyanakkor nem elég, Peter saját bevallása szerint is rengeteg munka van még hátra, az ideje pedig gyorsan fogy.

Több frissítésen kell átessek, mint amennyit a Microsoft kiad – viccelődött a minap.

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?