Belföld

Ne felejtsük: a hétvégén óraátállítás – jön a téli időszámítás

Van benne azért jó is: egy órával többet alhatsz.

 

 

 

 

 




Egy hét múlva szombatról vasárnapra virradóra kell ismét az óráinkat átállítani. Most „visszakapjuk” a tavasszal elvett egy órát, azaz tovább aludhatunk, anélkül, hogy elkésnénk valahonnan.

2019-ben október 27-én, vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát. A téli időszámítás 2020. március 29., vasárnap hajnalig tart.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március és szeptember – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak – a természetes nappali világosság idejével, nyáron annál kevesebb világítást kell használni. Egyes becslések szerint ezzel több milliárd forintot lehet megtakarítani.

A nyári és téli időszámítás, valamint az óraállítás ötlete többször felmerült a 18. század óta, ám csak a 20. században kezdték rendszeresen alkalmazni Európában és Észak-Amerikában. De több ország is van, ahol soha nem volt óraátállítás.

Mára sok ellenzője lett a évenkénti kétszeri óraállításnak. Ők azzal érvelnek, hogy (részben a szórakoztató elektronikai termékek, részben a klímaberendezések miatt) ma már annyi elektromos áramot fogyasztunk a háztartásokban, hogy teljesen feleslegessé vált a téli és a nyári időszámítás.

Az Európai Parlament döntése alapján 2021-től megszűnhet az évenkénti kétszeri átállás.

A javaslat támogatói szerint az Európai Unióban egységesen márciusban, valamint októberben esedékes óraátállítás káros hatással van az egészségre, az elérhető energiamegtakarítás viszont ezzel szemben elenyésző.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?