Érdekes

19 izgalmas tény Csungkingról, a városról, aminek a területe majdnem akkora, mint egész Magyarország

Valószínűleg hallottál már a világ legnagyobb városairól – Pekingről, Tokióról, Újdelhiről vagy épp Mexikóvárosról. Ezek valóban hatalmasak, Peking például nagyjából 30-szor akkora, mint Budapest. Akad azonban egy kevésbé ismert város, ami ötször akkora mint Peking, és alig kisebb kicsivel, mint Magyarország teljes területe.

 

 

 

1 Majdnem akkora, mint Magyarország.

Csungking egy kínai nagyváros a Jangce partján, ami alapvetően két régióból áll: egyrészt magából a városból, másrészt az azt körülölelő, közigazgatásilag hozzá tartozó mezőgazdasági területekből.

30,7 millió ember él itt nagyjából 82 ezer négyzetkilométeren, ami pont akkora, mint Ausztria területe, csak épp közel négyszer annyian lakják.

2 A vonatok a házakon keresztül mennek.

Képzeld el, hogy kilépsz a 7. emeleti lakásodból, és azonnal egy metróperonon találod magad. Na, Csungkingban nagyjából ez a helyzet, az emeletes házak belsejében ugyanis lyukakat alakítottak ki annak érdekében, hogy ne kelljen lebontaniuk a lakóházakat a várost keresztülszelő egysínű vonathálózat építésekor. A lakók szerint egyébként a szerelvények hangja egyáltalán nem zavaró.

3 Úszó éttermek.

Első ránézésre talán úgy tűnik, hogy ezt a hatalmas emeletesházat éppen szállítják valahova, de nem így van: ez valójában az egyik a sok tucat lebegő étterem közül, ami hihetetlenül népszerű Chungkingben. Az éttermekben egyébként a folyóból kifogott halak a fő specialitások.


4 Játszóterek a tetőn.

A sűrűn lakott területek és a város infrastruktúrája miatt a játszótereknek már csak a házak tetején jutott hely, de ez nem is baj. A levegő ugyanis itt jóval tisztább, mint lent, ahol a kipufogófüsttől fuldokolnak az emberek, a kilátás pedig egyszerűen fantasztikus.

5 Kompakt parkolás.

Bár területi szempontból Csungking a legnagyobb város, még sincs elég parkolóhely, ezért a kínaiak ilyen és ehhez hasonló eredeti módszereket találtak ki, hogy helytakarékossá tegyék a parkolóházakat.

6 Több emeletes utak.

A kínai mérnökök útépítése egyszerűen lenyűgöző. Ha valaha is azt gondoltad, hogy a budapesti közlekedésben nehéz kiigazodni, akkor nézd meg, milyen összetett úthálózatban kell kiigazodniuk az embereknek Chungkingben. GPS legyen a talpán, ami itt képes navigálni.

7 A város meredek hegyoldalon fekszik, így az út néhol a házak tetejével van egy magasságban.

A városlakók életének megkönnyítése végett Csungkingban számtalan ilyen hatalmas mozgólépcső található. Ez a képen látható például 112 méter hosszú, 52 méteres szintkülönbséget gyűr le, és egy utazás rajta 3 percig tart.



8 Fekvő felhőkarcoló.

Mivel már egyszerűen nincs hova építkezni a városban, ezért Csungkingban egészen újfajta felhőkarcolók jelentek meg, mégpedig a fektetett felhőkarcolók. Ezek lényege tulajdonképpen, hogy vagy eleve úgy építik a házakat vagy a meglévőket alakítják át, hogy a tetejükre egy vízszintesen elhelyezett emeletes házat lehessen építeni.

9 A felhőkarcolók egyúttal hirdetőtáblaként is funkcionálnak.

Ha valaha is azt hitted, hogy a new york-i Time Square-en vannak a legnagyobb reklámhirdetések a házak oldalain, akkor vess egy pillantást a fentebb látható videóra.

10 Gigantománia.

2009-ben adták át itt a világ leghosszabb hídját, a Chaotianmen Bridge-t, ami közel 2 kilométer hosszú.

A híd megnyitása előtt felvonóval lehetett gyorsan átjutni a folyó túlpartjára, amely napjainkban roppant népszerű a turisták körében.

Kína egyik legnagyobb könyvesboltja szintén Csungkingben található. Az emberek nemcsak olvasni, hanem fényképezkedni is jönnek ide, mivel a bolt főcsarnokában a tükröződő mennyezet a végtelen könyvespolcok illúzióját kelti, ami egészen hátborzongató látványt nyújt.

11 A színes folyók által felosztott város.

A város központjában a Jialing folyó tiszta vize találkozik a Jangce folyó barna, koszos vizével.

12 Szokatlan várostervezés.

A modern tervezők olykor felettébb szokatlan ötleteket használnak a város dizájnjának kialakításához. Ezek a lámpák például egy belvárosi buszmegállót díszítenek.

13 Műemlékek a világ minden tájáról.

A helyi parkokat a világ más tájáról összelopott hamis látnivalók díszítik. Ez itt a képen például az amerikai Rushmore-hegy apró példánya, 4 amerikai elnök portréjával.

14 Hagyománytisztelet.

Noha a város modernnek tűnik és számtalan technikai újítás van, az itt élő gyermekeket például továbbra is fonott kosarakban a hátukon szállítják a lakosok.

15 Biztonság és kényelem.

A fiatal városlakók annyira függenek a készülékektől, hogy a városi hatóságok külön sávot alakítottak ki a kezükben okostelefonnal sétáló emberek számára.

16 A helyiek szokatlan hobbija.

Csungking egyik lakosa egyszer részt vett egy helyi szálloda reklámkampányában, ahol az volt a feladata, hogy sellőként ússzon a szálloda medencéjében. Annyira megtetszett neki a szerep, hogy elkezdett sellőjelmezeket varrni, hobbiját pedig vállalkozássá gyarapította. Ma már a városi strandokon szinte minden felnőtt nő sellőjelmezben úszkál, ezen már senki meg sem lepődik a városban.

17 Vizsgázás egy vízi parkban.

Annak érdekében, hogy a főiskolai felvételi vizsga kevésbé legyen stresszes a diákoknak, a hatóságok különféle szórakoztató helyeken, például vízi parkokban íratják meg velük a tesztet.

18 Nyitott nyilvános WC-k.

Ebben a városban még a nyilvános vécék is turisztikai attrakciók. Főképp azért, mert borzalmasan rosszul építettek: ez a képen látható például egy domb szomszédságában épült, ezért az embereknek esernyővel kell magukat takarni vécézés közben, hogy a dombról ne láthassák őket az emberek.

19 Ókori történelem.

Csungking nemcsak led fallal borított üveg felhőkarcolókból áll, hanem számtalan ősi épület is található itt egyúttal. Nem véletlenül: a várost ugyanis 3000 évvel ezelőtt alapították, amikor a félig-meddig mitikus pa törzs itt alapította meg a Pa államot. Ezt az államot i. e. 316-ban az a Csin fejedelemség hódította meg, amely i. e. 221-ben egész Kínát egyesítette.

1189-ben a déli Szung-dinasztia Csao Tun nevű trónörökösét Kung hercegévé, majd császárrá koronázták. Az új császár kijelentette, hogy az események „kétszeres boldog ünnepet” (suangcsung hszicsing) jelentenek, s e megjegyzés nyomán a várost átnevezték Kétszeres Ünneppé (Csungcsing, ill. Csungking). Azóta ezt a nevet viseli a város.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?