Érdekes

20 izgalmas tény és adat, amit jobb, ha mindig észben tartasz

Észrevetted már, hogy este lefekvéskor – különösen akkor, amikor gyorsan el kellene aludnunk – valahogy mindig sokkal jobban szárnyalnak a gondolataink, mint bármikor máskor? Gondolkodtál már rajta, hogy vajon milyen nehéz lehet egy felhő? Hát azon, hogy mennyi energiát képes termelni az emberi test? Ha a válaszod bármelyik kérdésre is az, hogy „igen”, akkor a lehető legjobb helyen jársz, a most következő 20 izgalmas tény ugyanis épp az ilyen kérdésekre ad majd nekünk választ egyszer és mindenkorra.

 

 

 

1. Képesek vagyunk megállapítani egy szög fokát a tenyerünk segítségével. Ehhez csak szét kell nyitnunk az ujjainkat, – amennyire csak bármiféle erőlködés nélkül bírjuk – majd rátennünk a lemérni kívánt felületre. A kisujj képezi a 0°-ot, a gyűrűsujjunk a 30°-ot, a középső ujjunk a 45°-ot, a mutatóujjunk a 60°-ot, végül a hüvelykujjunk a 90°-ot.

2. Az emberi nyálban természetes fájdalomcsillapító anyag, úgynevezett opiorfin található. Ez 6-szor erősebb, mint a morfium.

3. Vannak olyan „lehetetlen színek”, más néven tiltott színek, amiket a szemünkkel nem vagyunk képesek érzékelni, ám az agyunk mégis el tudja képzelni őket. Erre példa a sárga és a kék, illetve a zöld és a piros színek az a keveréke, amely mindkét eredeti színre hasonlít, de nem keverhető ki fényekből vagy festékekből.




4. A nitrogén a DNS-ünkben, a kalcium a fogainkban, a vas a vérünkben és a tüdőnkben lévő oxigénatomok egyaránt összeomló csillagok belsejében keletkeztek. Egy kicsit tehát mindannyian “idegenek” vagyunk.

5. 60 éves korunkra elveszítjük az ízlelőbimbóink felét, ezért egyre kevésbé tudunk különbséget tenni az édes, a sós és a savanyú ízek között.

6. Életünk során körülbelül 16 gyilkos mellett sétálunk el, anélkül, hogy tudnánk róla.



. Alvás közben nem érzünk szagokat.

8. Minden alkalommal, amikor megkeverünk egy kártyapaklit, nagy valószínűséggel mi vagyunk az első olyan emberek a történelem során akik azt az adott sorozatot ,,kikeverték”.

9. Ha a terhesség alatt egy nő belső szervei sérülnek, a baba a köldökzsinóron keresztül küld neki őssejteket, hogy elősegítse a sérült területek gyógyulását.

10. A szívünk minden egyes nap annyi energiát hoz létre, ami elég lenne egy 32 km-es utazásra teherautóval. Továbbá, az agy elegendő energiát termel ahhoz, hogy megvilágítsunk vele egy 10 wattos izzót.

11. A közlekedési lámpák sokkal nagyobbak, mint gondolnánk:

12. Minden évben 98%-ban új személyek leszünk – pontosan ennyi százaléka cserélődik ugyanis le a szervezetünkben található atomoknak 12 hónap alatt.

13. Bár az oxigén elengedhetetlenül szükséges a létezésünkhöz, mindeközben oxidálja a sejtjeinket, ami előbb öregedéshez, később halálhoz vezet.

14. Egy átlagos méretű felhő súlya körülbelül 500 tonna (100 elefánt), míg egy erőteljes viharfelhőé a 200 ezer elefántnyi súlyt is elérheti.

15. Ha a hozzád legközelebbi személy a baloldaladon ül, akkor igazából a jobb oldaladon ülő személy található tőled a legtávolabb a világon.

16. Az életkorod valójában csak egy szám, ami azt mutatja meg, hogy hányszor kerülted meg a Napot, mióta élsz.

17. Egy 43 centiméteres pizza nagyobb, mint két 30 centiméteres.

 

 

 

 

 

 

 

18. 1991-ben a népszerű szociológus, Scott Feld egy társadalmi kutatást végzett, amikor rájött, hogy ha barátaink számát összevetjük a barátaink barátainak a számával, a második érték (vagyis a barátaink barátai) mindig nagyobb lesz, mint az első. Leegyszerűsítve: a barátainknak mindig több barátja lesz, mint nekünk. Ezt a jelenséget „barátság-paradoxonnak” hívják.

19. Az emberek, akik 1990-ben születtek már éltek két évezredben, két évszázadban, három évtizedben, és még mindig nincsenek 30 évesek.

20. Képesek vagyunk megállapítani a hónapok napjainak a számát a kezünk segítségével. Ehhez csak annyira kell, hogy szorítsuk ökölbe a kezünk, majd kezdjük el számolni a kidudorodó kézközépcsontokat és a köztük található mélyedéseket. Ha a hónap kézközépcsontra esik, akkor az 31 napos, ha a köztük lévő résre, akkor 30 vagy kevesebb.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?