Életmód, Érdekes

TOP7 különleges fóbia: van, aki a hótól, más a pápáktól retteg

Általában valamilyen trauma váltja ki a fóbiát, ami miatt a szervezet védekező mechanizmusa bekapcsol. Többségüket kordában lehet tartani, de vannak olyan esetek, amikor semmivel nem csillapítható a folytonos rettegés. Rengeteg fajtája van: a megszokottaktól az egészen elképesztőkig, ezek közül szemezgettünk.

 

 

 

7. Papaphobia – pápaiszony

Az egyháztól való fóbiák listája hosszúra nyúlik, létezik a szentektől vagy a vallástól való félelem is.Az ebben a betegségben szenvedők nem tudnak belépni pél­dául egy templomba. Speciális fajtája a pápától való szorongás, a szentatya látványa verejtékezést vált ki belőlük és nehezen kapnak levegőt.

6. Heliophobia – napiszony

Rettegés a napégéstől, a meleg miatt előforduló migréntől és csak úgy általában a napfénytől. Az ezzel küzdők a szabadban nyáron is vagy tetőtől talpig felöltöznek, vagy csak napernyővel lépnek ki az utcára.

5. Oikophobia – háztartásigép-iszony

Nem lehet a háziasszonyok gyöngye, aki ebben a betegségben szenved. Mert nemcsak a kisgépektől fél, hanem a fürdőkádtól, sőt a tisztítószerektől is viszolyog. A férfiaknak viszont akár kifogásként is jól jöhet, miért nem segítenek otthon…

4. Pogonophobia – szakálliszony

A férfiak körében óriási divat lett a megnövesztett arcszőrzet, ám akad, aki egy szakállas férfit látva egyenesen a legnagyobb félelmével találja magát szemben. Sőt már a borosta is rettegést válthat ki egyesekbôl. Nekik igencsak nehéz lehet mondjuk a villamoson együtt utazni másokkal.

3. Anthophobia – virágiszony

Halálfélelmet is érezhet az a nő, aki ebben szenved és az első randevún egy csokor virággal lepik meg. A rettegés akár már a vetőmag elültetésekor is szorongást válthat ki nála. Van aki egy bizonyos fajta növénytől tart, míg más ha bármilyen virágszirmot lát, már levegő után kapkod.

 

 

 

 

 

2. Chrometophobia – pénziszony

Gondoljon csak bele, milyen lehet annak az élete, aki retteg a pénztől és a vele járó felelősségtől. Mivel a mindennapjaink részévé vált a fizetőeszköz, ezért nem lehet könnyű dolguk leküzdeni ezt a cseppet sem szokványos félelmet. Szerencsére igen ritka.

1. Chionophobia – hóiszony

Télen nincs is jobb szórakozás, mint egy jót szánkózni a fehér hóban vagy hógolyózni a szabadban. Ám vannak, akik szó szerint rettegnek a hidegtől és a hótól. Egyszerűen amint elkezd hűlni a levegő és leesik az első hó, szorongani kezdenek és félnek kilépni még a lakásból is.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?