Életmód

13 dolog, amin sosem szabad spórolnunk, még akkor sem, ha nagyon szeretnénk

A takarékosság dicséretes, de nem mindig kifizetődő. Mielőtt megpróbáljuk csökkenteni a költségvetésünket, először érdemes átgondolni, hogy a hirtelen spórolás nem okoz-e majd esetleg extra kiadásokat a jövőben. Ahogy a mondás is tartja: „Fösvény duplán fizet, rest duplán fárad”. Cikkünkben most összeállítottunk egy listát azokról a hétköznapi dolgokról, melyeken bárhogy is szeretnénk, egyszerűen nem érdemes spórolni, mert vagy nagyobb, jövőbeli kiadást szül a rajtuk történő garasoskodás, vagy egyenesen az egészségünket veszélyeztetjük ezáltal.

 

 

 
1 Harisnya

Az olcsó harisnyanadrágok már távolról is jól láthatók, ugyanis hihetetlenül ragyognak. Emellett a hordásuk is felér egy kínzással, arról nem is beszélve, hogy rendkívül könnyen szakadnak.

Egy drága harisnyanadrág nagy kiadást jelent, de csak egyszer kell megvenni: a magas minősége miatt nem szakad, nem nyúlik, és a látványa is sokkal impozánsabb.

2 Sportmelltartó

Egy sportmelltartó is csak akkor hasznos, ha valóban képes elvégezni a szükséges funkcióit. Egy sport-melltartónak erősen kell rögzíteni a mellkast, korlátozva a mellek mozgását és védelmet nyújtva ezáltal.

Íme a jó sportmelltartó receptje:

  • Sűrű, többrétegű anyagból készüljön, ami nem nyúlik
  • Szívja fel az izzadtságot és gyorsan száradjon
  • Ne legyen rugalmas a vállpántja
  • A mellkas alatt gumicsíkkal nyújtson maximális rögzítést
  • Nem legyen kivágott dekoltázsú, ez ugyanis csökkenti a hatékonyságát
  • Minőségi anyagból készüljön, vagyis nem szabad olcsónak lennie.



3 Gumiabroncsok

A minőségi gumiabroncsok valóban gumiból készülnek. Ez az anyag javítja a tapadást, a féktávot, a gépjármű kezelhetőségét, és csökkenti a menetzajt. Az olcsó gumikat ezzel szemben szintetikus keverékanyagból állítják elő, amelyek nem, vagy csak elvétve rendelkeznek a fent említett tulajdonságokkal. Az olcsó gumi emellett ráadásul gyorsan kopik és repedezik.

A gumiabroncsok élettartama minőségtől függően 40 ezer és 128 ezer km között változik. Használt kerék vásárlásakor érdemes figyelembe venni, hogy a gyártó a gyártás dátumától maximum 6 évig szavatolja annak biztonságos használatát.

4 Konyhakés

A jó kések úgy igazodnak a kezünkhöz, akár egy kesztyű: jó velük vágni, jó őket mosogatni, de még látványra is lenyűgözőek. A minőségi konyhakéseket ritkábban kell élezni, ráadásul mivel minőségi anyagokból készülnek, ezért nem fogunk szembesülni azzal a problémával, hogy a kés éle letörik vagy kicsúszik a nyélből – ebből adódóan kevesebb idegeskedést okoznak.

5 Mosogatószer

Csábító lehet, hogy a boltban a legolcsóbb mosogatószert vegyük le a polcról, azonban ez egyáltalán nem ajánlott. Az olcsó mosogatószer nem képes eltávolítani a makacs szennyeződéseket, így végeredményként, 2x-3x többet kell használnunk belőle, mint a minőségi mosogatószerekből. A vásárláskor megspórolt árat tehát rövidesen elbukjuk és a sokszorosát fizethetjük ki az extra vízszámlára és az újabb adag mosogatószerekre.

6 Nyaralás

A jó munkához elengedhetetlen a megfelelő pihenés. Sokaknak kézenfekvőnek tűnik, hogy pár évig nem mennek nyaralni, amíg egy kicsit összeszedik magukat, de sokkal célravezetőbb, ha havonta kis összegeket spórolunk, így nem fog kiesést okozni a nyaraláskor esedékes 1-2 jövedelem nélküli hét. Ha minden hónapban tudatosan spórolunk a nyaralásra, akkor egészen biztosan megfelelő mennyiségű pénzt fogunk tudni összespórolni a nyaralásra évről-évre.

A hatékony munkához pedig tényleg elengedhetetlen a megfelelő pihenés: pár nap munka nélkül töltött nap után felfrissülve, kipihenten, új erővel vághatunk bele a munkába.

7 Parfüm

Sok nő próbál meg azzal spórolni, hogy EDP parfümök helyett EDT parfümöket, vagy egyenesen az ismert márkák hamisítványait vásárolja. A pénzmegtakarítás ez esetben azért nem működik, mert az olcsó parfümök tartóssága elenyésző, így újra és újra használnunk kell őket. Egy átlagos 100 ml-es parfümöt nagyjából 800 fújásra tervezik, ezért fontos, hogy minél tovább érezhető maradjon a bőrön, hiszen nem mindegy, hogy két hét alatt tudjuk le azt a 800 fújást vagy 3-4 hónapig is kitart – ezzel hosszútávon spórolva.

8 Párnák

Kutatások kimutatták, hogy a tollakkal tömött párnák allergiát okozhatnak, ezért itt az ideje, hogy egyszer s mindenkorra magunk mögött hagyjuk őket. Figyeljünk a modern töltőanyagok használatára: bambuszszál, üreges rostú, hajdinahéj, valamint a különféle memóriahatással bíró anyagok.

A jó párna kiválasztása attól függ, milyen pózban szeretünk aludni leginkább:

  • Háton: 8-10 cm magas, közepes keménységű párna
  • Oldalunkon: magas és merev párna, ami kitölti a fej és a váll közötti üreget és jól tartja a fejet.
  • Hason: puha, majdnem lapos párna, max 6-8 cm.

 

 

 

 

 

 

 

9 Irodai szék

A nem megfelelő üléshelyzet kb. 40%-kal növeli a hátunkat ért terhelést. Ennek számtalan kellemetlen következménye lehet, amit elkerülhetünk egy jól megválasztott, minőségi irodaszék kiválasztásával. A jó székek követelménye, hogy állítható magasságúak, forgók, és kényelmesek legyenek: legyen rajtuk fejtámla, karfa, vagy akár deréktámasz is.

10 Pénztárca

Ez a kiegészítő nagyon sokat árul el egy emberről. Egy kopott, piszkos, töredezett bőrű pénztárca soha nem fog jó benyomást kelteni az emberekben, bármilyen elegánsan is öltözünk mellette. Ne féljünk valódi bőr pénztárcát vásárolni jól ismert márkáktól, ezek ugyanis hosszú ideig kitartanak, így hosszútávon sok pénzt és fejfájást spórolhatunk meg általuk.

11 Fejhallgató

A gyenge minőségű fejhallgatók nem képesek kiszűrni a külső zajokat, így a gyártóknak muszáj azzal kompenzálniuk, hogy extra hangosra készítik őket – ami viszont egyáltalán nem tesz jót az ember hallásának. Fontos, hogy a fejhallgatók sokkal biztonságosabbak, mint a fülhallgatók, mivel az előbbiek esetében nem közvetlenül a hallójáratba történik a hangsugárzás, hanem van egy kis rés a fül és a hangszóró között – ez csökkenti a halláskárosodás kockázatát.

 

 

 

 

 

12 Napszemüveg

A gyenge minőségű napszemüvegek károsíthatják a szemet: a sötét lencse miatt a pupillák kitárulnak, az ultraibolya fény pedig mégis könnyedén átjut a lencsén, közvetlenül a szemünkbe – ráadásul a kitágult pupillák miatt még nagyobb károsodást okozva, mintha nem is lenne rajtunk a szemüveg. Mindig keressük az UV400 feliratot a szemüvegeken, ez garantálja ugyanis, hogy a napszemüveg képes megvédeni bennünket az ultraibolya sugárzástól.

Fontos persze, hogy csak akkor bízhatunk ebben a jelölésben, ha szemüvegesnél vagy márkás üzletben vásárolunk, ugyanis sok a hamisítvány a piacon. Egyébként: minél nagyobb egy napszemüveg lencséje, annál nagyobb biztonságot nyújt, ezért a vékony sport-szemüvegek mellett fontoljuk meg inkább a nagy, lekerekített szélű (pl. pilótaszemüvegek) napszemüvegek használatát.

13 Esernyő

Fontos tudni, hogy az esőtől a kupola-alakú esernyők védenek leginkább, és ezek a legtartósabbak is egyben: nem kell mindig az esőcseppek irányába tartanunk, ha szárazok akarunk maradni és a kialakítása miatt még erős szélben sem fog kifordulni. A közönséges esernyők között is vannak megerősített, dupla rétegű változatok, melyek megakadályozzák az esernyő kifordulását, ezért azonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?