Étel/Recept

15 gasztronómiai trükk, amivel sok időt és idegeskedést megspórolhatunk

Ha a sütés-főzés nem jelent örömöt a számunkra, akkor az nagy valószínűséggel csak azért van, mert rossz technikával dolgozunk. Az apró-cseprő trükkök nélkül a konyhai munka valóban nehézkes és olykor egyenesen idegesítő is tud lenni, ezért fontos, hogy időről-időre tágítsuk a gasztronómiai tudásunkat. Ezt most rögtön el is kezdhetjük: cikkünkben ugyanis 15 olyan kulináris trükköt gyűjtöttünk össze, melyekkel rengeteg idegeskedést és elpocsékolt időt megspórolhatunk.

 

 

 

1 A csokoládé könnyű és étvágygerjesztő elosztása érdekében a hajszárító hőjével olvasszuk meg a kérdéses területeket, majd korrigáljuk azokat.
2 A bogyós gyümölcsök hosszabb ideig frissek maradnak, ha tálalás előtt 5 percig víz és ecet 3:1 arányú oldatában hagyjuk pihenni. Ezután ha megszárítottuk, jöhet a tálalás.
3 Ha professzionálisan szeretnénk díszíteni a cupcake-eket, minimális erőfeszítéssel, akkor használjunk csipkés terítőt. Csak helyezzük rá a süteményekre, szórjuk meg őket porcukorral, majd óvatosan távolítsuk el a csipkét.4 A barnacukorba tett mályvacukor segít megőrizni a cukor frissességét – magába szívja a nedvességet, így a cukor nem csomósodik össze.
5 A különféle halak, például lazacfilék grillezése meglehetősen embert próbáló feladat, mivel a hal könnyen rátapad a rácsra, majd emelésnél szétesik. Ennek elkerülése érdekében tegyünk néhány citromszeletet a rácsra: így a hal nemcsak felszívja az aromáját, de egyúttal sértetlen is marad.
6 Annak érdekében, hogy a torták szabadon lévő oldalai ne keményedjenek meg tárolás közben, csak fogpiszkálóval rögzítsünk rájuk néhány szelet kenyeret. Ettől a sütemény puha és lágy marad.

7 Készítsünk szirupot 2 rész víz és egy rész cukor segítségével egy kevés ételszínezék hozzáadásával, majd 10-15 percig forraljuk benne a vékonyra vágott körteszeleteket. Ezután szedjük ki őket, majd szárítsuk a sütőben körülbelül 2 órán keresztül. Voilá – el is készült a színes körteszeletekből álló süteménydíszünk.
8 A házi pite szélét tulajdonképpen bármilyen eszköz segítségével díszíthetjük – a gyöngyöktől a spatulán át a dugóhúzóig. A fő az improvizáció.
9 A sajtok könnyebb reszelhetősége érdekében fújjunk egy kevés olajat a reszelőre. Ha még jobb hatást szeretnénk elérni, akkor tegyük pár percre a fagyasztóba a sajtot, mielőtt nekiállnánk a munkának. A sajt ettől megkeményedik és könnyebben reszelhetővé válik.10 Könnyebb megtöltenünk a habkinyomó zsákot, ha előbb egy csésze vagy pohár belsejébe tesszük. Így a lágy habok és csokoládékrémek beletöltése is egyszerűbb.
11 A görögdinnye tálalásának legkényelmesebb módja, ha a dinnyét még a héjában feldaraboljuk apró négyzetekre, majd egyszerűen az edénybe öntjük.
12 Ha hurkapálcára tűzött édességet készítünk, akkor egy szűrő segítségével könnyen keményre fagyaszthatjuk őket a mélyhűtőben anélkül, hogy roncsolódna a külsejük.

 

 

 

 

 

 

13 A buborékfólia segítségével tökéletes méhsejt dekoráció készíthető az olvadt csokoládéra.
14 Nyár fagylalt nélkül? Dehogyis! Azonban nem kell drága jégkrémekre töltenünk, elég csak a joghurtba szúrt pálcikákkal együtt lefagyasztanunk kedvenc édességünket és kész is a hűsítő finomság.
15 A tökéletes tojássárga érdekében a tojást tegyük egy meleg, kiolajozott serpenyőbe, majd öntsünk hozzá egy kevés meleg vizet. Ezután 45 másodpercig lefedve süssük és kész is a tökéletes rántotta!

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?