Érdekes

20 térkép, ami kimerítő választ ad arra a kérdésre, hogy ‘mi történik ezzel a világgal?’

Az iskolában a földrajz órákon nem mindig a legszórakoztatóbb dolgokat tanulmányoztuk: táj, népesség, esetleg az óceánok és tengerek területe, stb. Épp ezért a legtöbbünk talán nem is gondolta volna, hogy egy térkép is lehet olyan izgalmas, mint mondjuk egy elsőosztályú kalandregény. A segítségükkel pedig rájöhetünk például, hogy mi, magyarok bízunk legjobban az oltásokban, hogy hogyan formálódott a nagy csendes-óceáni szemétsziget, vagy hogy Kínában elképesztő, függőlegesen nyomtatott térképeket használnak. Ha Téged is érdekelnek az ilyen és ehhez hasonló tények, akkor a lehető legjobb helyen jársz, cikkünkben ugyanis most 19 önmagáért beszélő térképet gyűjtöttünk össze, melyek többet tárnak fel a bolygónkról, mint bármelyik enciklopédia.

 

 

 

1 Országok, ahol az emberek nem bíznak az oltásokban.
2 Kína függőleges világtérképe.
3 Népsűrűség Oroszország és Kína határán.4 Az 1986-os csernobili katasztrófa egész Európát beborító radioaktív felhőjének terjedése.
5 Egy internetező a Google Maps segítségével összeállította a leghosszabb sétaútvonalat. A 14 hónapon át tartó (napi 10 órával számolva) sétával Fokvárosból Vlagyivosztokba lehet eljutni.
6 Guatemala 32 éves kitartó erdőirtásának eredménye.
7 A NASA interaktív térképet készített 15 év erdőtüzeiről.


8 A Bajkál-tó hihetetlen mélysége.
9 Iskolaszünetek időtartama az európai országokban. (hetekben)
10 Japán minimalista topográfiai térképe.

11 Az erdőtüzek szén-monoxid-kibocsátásának térképe.

A szén-monoxid szagtalan, színtelen és íztelen. Ugyanakkor nagyon mérgező és hosszú távon káros a Föld lakosságának egészségére.

12 A legnagyobb folyók vízgyűjtő területei az Egyesült Államok alatt.
13 A fekete színnel jelölt országokban az államfő szakállt vagy bajuszt visel.
14 A pingvinek természetes élőhelyei.
15 A Mars topográfiai térképe.
16 Egy sarkvidéki róka GPS-szel rögzített mozgása, aki 3 hónap alatt 3500 kilométeres utat tett meg a hó és jég borította területeken.
17 Erdővel borított területek Észak-Amerikában.

 

 

 

 

 

 

 

18 Világítótornyok Európában.
19 Így alakult ki a több Magyarországnyi-méretű nagy csendes-óceáni szemétsziget.
Bónusz: vizuális bizonyíték rá, hogy a gömb alakú forma síkban történő ábrázolása miként torzítja a valóságot.

A földgömb (geoid, ellipszoid) sík területen történő ábrázolásához a térképészet más típusú vetületeket használ. Ezt úgy érik el, hogy átveszik a rácsot a geoidból és ráhelyezik azt a síkra. A fenti képen egy emberi fej példájával láthatjuk szemléltetni, hogy eközben a folyamat közben, hogyan torzul a valóság. Balról-jobbra és fentről-lefelé haladva: először a fej gömbös, ortográfiai, egyenirányú, majd hengeres vetülettel készült ábrázolása látható.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?