Érdekes

16 kisgyerek kapta el a „farkasember-betegséget” egy szennyezett gyógyszertől

Kisbabákról van szó, eredetileg emésztési zavarok miatt gyógyszerezték őket. Az egész testük tele lett szőrrel.

 

 

 

 




A „farkasember-kór” egy rendkívül ritka genetikai betegség.

Másik ismert neve Ambras-szindróma, amely a hypertrichosis egyik fajtája, és a testszőr egészségtelen, sokszor az egész testfelületre, arcra kiterjedő túlburjánzásával jár.

A születéskor is meglévő hypertrichosisra jelenleg nincs gyógymód, tüneti kezeléssel, vagyis különböző szőrtelenítési eljárásokkal enyhíthető. Nagyon ritka betegség, az orvostörténet kétszáznál kevesebb esetet ismer.

A spanyol kisbabák „szerencsére” nem a genetikai, hanem a szerzett farkasember-kórt kapták el.

A Spanyol Egészségügyi Szervezet szerint a betegségek okozója egy malagai székhelyű gyógyszergyár, a Farma-Química Sur, amely legalább 30 patikába, 50 fertőzött gyógyszerszállítmányt juttatott el.

A gyógyszerek eredetileg savlekötők voltak, kisbabák emésztési problémáira írják fel az orvosok. Ezek a gyógyszerek azonban egy mioxidil nevű hatóanyaggal voltak megfertőzve, amely viszont egy másik betegség, a kóros hajvesztés (alopécia) kezelésére szolgál.

 

 

 

 

 

 

 

A feltételezések szerint a mioxidil Indiában kerülhetett a gyógyszerekbe, a cégnek ott is van beszállítója.

A babák egész testén elkezdett nőni a szőr, a szülők érthető módon kétségbeestek.

A farkasember-kórról készült fotókért és videóért kérjük, lapozz.

A Spanyol Egészségügyi Szervezethez 16 bejelentés érkezett.

A Farma-Química Sur azonnal visszahívta a fertőzött gyógyszer-szállítmányokat, de a Spanyol Egészségügyi Szervezet ettől függetlenül azonnal visszavonta a gyógyszergyár engedélyét.

A botrány természetesen óriási, és egyelőre még nem tudni, hogy tényleg csak erről a 16 esetről van szó, vagy több kisbaba is megfertőződhetett.

Az orvosok igyekeznek megnyugtatni a szülőket: az abnormális szőrnövekedés csak átmeneti, amint a kisgyereknél leállítják a gyógyszerezést, a szőr nem nő tovább, majd hamarosan magától kihullik.

 

 

 

 

 

 

 

Az alábbi képeken a betegségben szenvedő gyermekek láthatók, a videón pedig egy 13 éves indiai kisfiú, aki szintén ezzel a szindrómával született, és az egész életét így kell leélnie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?