Érdekes

Ma éjszaka lesz az év leglátványosabb csillaghullása, éjfél után érdemes fürkészni az égboltot

Az előrejelzések szerint az égbolt is tiszta lesz ma éjjel.

 

 

 

 




Bár települések fényeitől távol egész évben láthatók hullócsillagok, az augusztusi csillaghullás a legismertebb. Hétfőről keddre virradó éjszaka várható az augusztusi csillaghullás tetőpontja, hajnali 1 órától világosodásig érdemes fürkészni az égboltot – írja az MTI.

A Persus csillagkép felől érkezik a Perseidák meteorraj, amely július 20. és augusztus 20. között látható, de hétfőről keddre virradó éjszaka lesz a leglátványosabb a csillaghullás.

„Ezen az éjszakán hullanak a legszaporábban a meteorrajból származó csillagok”– mondta el Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára. Hozzátette: mivel telehold lesz, augusztus 12-én elég erős lesz a holdfény és nagyon későn nyugszik le a Hold, ezért inkább a hajnali órákban lesz érdemes kémlelni az eget és hullócsillagokat számlálni. Az erős holdfényben csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk majd.




A szakember szerint hajnali 1 órától világosodásig érdemes fürkészni az égboltot.

Hétfő éjjelre csak a hullócsillagok miatt nem érdemes olyan helyszínre utazni, ahol kevés a fényszennyezés, mert a holdfény miatt sehol nem látjuk azokat a hullócsillagokat, amelyeket a települések fényei amúgy is elnyomnának. Most elegendő lesz, ha az erkélyre, vagy az udvarba kiülünk.

Máskor a maximum idején akár óránként 50-60 meteort is láthatnánk, az erős holdfény miatt most várhatóan az erősebb fényűek lesznek csak láthatóak, 10-15 csillag óránként. A meteorok az égbolt bármely pontján feltűnhetnek, de érdemes abba az irányba nézni, ahol a legkevesebb felszíni fény zavarja a látásunkat.

Az Időkép adatai szerint jó eséllyel nem zavarják majd meg felhők, vagy csapadék az éjszakai csillaghullás látványát. Az oldal szerint hétfőn tetőzik a kánikula, az ország nagy részén 32-38 fok közötti maximumokat mérhetünk, de a déli országrészben helyenként megközelíthetjük a 40 fokot is.




A napsütést inkább csak északon zavarhatják időnként felhők, de csapadék nem várható. A délies szelet főként az ország keleti felén időnként élénk lökések kísérhetik.

Hét közepére ráadásul a kánikula is véget ér. Kedden egy hidegfront érkezik, melynek hatására napközben elszórtan, késő estétől többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok. Szerdára virradó éjszaka sokfelé kell esőre, kiadós záporokra, zivatarokra készülni. Napközben még keleten eshet, máshol nyugat felől felszakadozik a felhőzet. Csütörtökön alábbhagy a szél, és túlnyomóan napos, száraz időre van kilátás 23-27 fokos csúcshőmérsékletekkel. Pénteken is mérsékelten meleg, gomolyfelhős időre van kilátás helyenként kialakuló záporokkal.

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?