Egyéb

Csak kétnaponta járjunk vécére, így megmenthetjük a bolygót – a brazil elnök szerint

Jair Bolsonaro elnök ezen kívül nem sokat törődik a környezetvédelemmel. Már a német kormány is aggódik, hogy a támogatásukat nem az esőerdők megmentésére használják.

 

 

 

 

Jair Bolsonaro, Brazília elnöke nem mindennapi környezetvédő ötletcsokorral állt elő a napokban. Miután arról érdeklődött nála egy újságíró, hogy hogyan egyeztethető össze a környezetvédelem a mezőgazdaság serkentésével, amikor az utóbbi felelős a Föld üvegházhatású gázainak negyedéért, az elnök azt mondta:

„Elég kicsit kevesebbet enni. Maga környezetszennyezésről beszél… Elég, ha csak minden második nap kakálnak, az jobb lesz az egész világnak” – közölte az elnök.

BBC oldalán megjelent összefoglaló szerint a helyzet az országban azért nem annyira vicces.

A tudósok szerint az Amazonas gyorsabb ütemben pusztulazóta, hogy Bolsonaro januárjában hivatalba lépett, mert politikája inkább a fejlesztéseket támogatja a környezet megóvása helyett. Több 100 millió euró támogatás érkezik évente az Amazonas és környékének védelmére. Jair Bolsonaro azt tervezi, hogy a pénzt többek között a földművesek kártérítésére használják az eredeti célok helyett. Ráadásul a szakembert, aki figyelmeztetett az utóbbi egy év káros folyamataira, leváltották.

Az alap a 2008-as létrehozása óta a befizetéseknek köszönhetően a fakitermelés és erdőirtás mértékét jelző számok jelentősen visszaestek, de Jair Bolsonaro hivatalba lépése óta a trend megfordult. Az új elnök a „Brazília belső ügyeibe való beavatkozást” is kritizálta, utalva a támogatásokra, és azok céljának előírására.

 

 

 

 

 

 

A német környezetvédelmi miniszter Svenja Schulze azt nyilatkozta, hogy megkérdőjelezhető, hogy az erdőirtások lelassítása a Németország által elvárt ütemben zajlik az országban.

Németország ugyanis 2008 óta évente 95 millió euróval támogatta Brazíliát elsősorban azért, hogy megóvja az Amazonas őserdeit.

Az esőerdők pusztulásáról a legbeszédesebb adat, hogy percenként több mint három focipályányival csökken a területük, és a kár nemsokára már visszafordíthatatlan lesz – írta a Guardian.

A helyi erdőirtás egyébként júniusban 88%-kal növekedett az egy évvel ezelőttihez képest. Mindez azért hatalmas és globális probléma, mert az amazonasi esőerdők a legfontosabb szén-dioxid-tárolók a bolygón, és amelyek lassítják a globális felmelegedést.

A hivatalos adatok szerint a fák kivágásának legnagyobb oka az, hogy új legelőket hozzanak létre a szarvasmarhák számára.

Az elmúlt évtizedben a korábbi kormányoknak sikerült csökkenteniük az erdőirtást a helyi hivatalok összehangolt fellépése és a pénzbírságok rendszere révén. Ám Bolsonaro és miniszterei kritizálták a szankciókat, és tettek róla, hogy kevesebb elmarasztaló ítélet szülessen a hasonló ügyekben.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?