Életmód

A gazdagok gondolkodásmódjának 10 pontja

Sok ember álmodozik a gazdagságról, de kevesen valósítják meg ezeket az álmokat a gyakorlatban. Az első lépés az anyagi biztonsághoz és függetlenséghez vezető úton, hogy megismerjük a gazdagok gondolkodásmódját.

 

 

 

Abban a szerencsében van részem, hogy már egy éve egy dollármilliomos a coachom, és nagyon közelről van módom megismerni a gondolkodásmódját. Rich Las Vegasban él egy hatalmas ranchon, és – nem mellesleg – ő a Mars Venus Success Coaching elnök-vezérigazgatója, illetve a cég egyik résztulajdonosa is (a másik John Gray).

Rich 22 évesen szerezte az első millióját (dollárban természetesen), aztán az egészet elveszítette. Harminc évesen ismét milliomos lett a rágógumi bizniszben. Ezt 12 évig csinálta, utána a Wrigley felvásárolta  a vállalatát.

A tranzakció olyan vagyonhoz juttatta, hogy Magyarországon a 100 leggazdagabb közé kerülne vele. Amerikában, ahol 8 millió milliomos van, ez semmi extrát nem jelent, de azért a nyugdíj miatt nem kell aggódnia.

Pénzügyi témában eddig is kiterjedt – elméleti – ismereteim voltak, és most, hogy tőle megkapom a gyakorlatot is, elég jól kezd összeállni a kép. Az alábbiakban ezt foglalom össze 10 pontban.

A gazdagok gondolkodásmódjának 10 pillére:

1. Bevállalják és jól kezelik a kockázatot.

Teljesen másként gondolnak a kudarcra, mitn az átlagember. Tudják, hogy nem lesz sikeres minden projektjük. Ha valami nem sikerül, egyszerűen csak felállnak és mennek tovább.

2. Élvezik a befektetéssel járó tevékenységet

A legtöbb ember a nyaralást vagy a vásárlást élvezi a legjobban, vagyis a pénz elköltését. A milliomosok is szeretik ezeket a dolgokat, de ennél nagyobb élvezetet okoz nekik, ha a megkeresett pénzük egy részét olyan befektetésekben – vagy új vállalkozásokban – helyezhetik el, amik pénzt termelnek számukra.

3. Messze a lehetőségeik alatt élnek

Az igazán gazdagok többsége nem él hivalkodó életet. Sokkal többre becsülik azt, ha vastag a bankszámlájuk, mint azt a múlékony érzést és talmi csillogást, ami a vagyon hivalkodó mutogatásával jár.

4. Odafigyelnek a részletekre

Rich tanított meg arra, hogy a legapróbb részletre is oda kell figyelni, ha pénzről van szó. Pontosan kell tudni, hogy honnan jön (üzleti terv mérőszámokkal), és hova ment (költség menedzsment). Az átlagembernek ezekről fogalma sincs, nem is érti a fontosságát. Ezért marad szegény.

5. Bőségtudattal gondolkoznak

A gazdagok szilárdan hiszik, hogy a világban temérdek pénz van, valahogy úgy, ahogy a pipacs nő a réten. Csak tőlünk függ, hogy mennyit szedünk le ebből magunknak. A rétre kell eljutni, és a többi aztán sima ügy :-).

6. Nem a pénz miatt dolgoznak

Nem a pénz a fő cél, az csak egyfajta „melléktermék”. A pénz eszköz, ami segít elérni a céljainkat, de ha kizárólag ezért dolgozunk, az görcsössé teszi és leblokkolja az embert.

7. Nem gondolják, hogy a pénz piszkos

Az átlagember azt mondja, hogy sok pénzt akar, de tudatalatt azt gondolja, hogy a pénz rossz, és csak az lesz gazdag, aki lop, csal és hazudik. Nem is fog meggazdagodni soha. A valóság az, hogy a pénz semleges. Ha van egy kalapácsod, azzal építeni és rombolni is tudsz. A pénz egyszerűen csak felerősíti az emberben a meglevő tulajdonságokat. A jó ember jobb lesz, a rossz pedig még rosszabb.

 

 

 

 

 

 

8. Szeretik a munkájukat

A gazdagok szeretik, amit csinálnak. Ez szoros kapcsolatban áll a 6. ponttal, és a két dolog egymást erősíti. Ha szereted, amit csinálsz, és a fő szempontod az, hogy a területeden értéket adjál az embereknek, az olyan, mintha megnyerted volna a lottó főnyereményt. A gazdaggá válás kőkemény munka és sok évig tart. Nem árt, hogyha élvezzük közben.

9. Hosszú távra terveznek

A milliomosok mesterei a késleltetett jutalmazásnak. Tudják, hogy nem szabad levágni az aranytojást tojó tyúkot. A bevételek egy ponton lefedik majd az összes személyes igényünket, de odáig el kell jutni.

10. Nagyban gondolkodnak

Donald Trump mondja, hogy ha már úgyis gondolkozunk, akkor miért ne gondolkozzunk nagyban. Ha a túlélésre fókuszálsz, akkor azt fogod megkapni, de CSAK azt. Írd le a legnagyobb célodat és szorozd meg tízzel. Milyen érzés? Ugye lelkesít? Aztán pedig aktivizáld megad, és csináld meg a valóságban is!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?