Érdekes, Történelem

A nő, akit ma rondának látunk: 13 férfi lett öngyilkos a szépsége miatt

Ma senki nem mondaná meg a fotójára nézve, hogy megőrültek érte a pasik.

 

 

 

A szépségideál folyamatosan változik, hiszen évtizedekkel ezelőtt teljesen másképp nézett ki a tökéletesnek tartott férfi és a tökéletesnek tartott nő. De nemcsak a különböző korok szerint tér el ez, hanem az egyes kultúrákban is más vonásokat, idomokat tartanak vonzónak az emberek, nem is beszélve az egyéni ízlésről.

Egy perzsa hölgy a legnagyobb bizonyíték ezekre a különbségekre: mai szemmel kifejezetten férfiasnak, csúnyának tartanánk, ám akkor bolondultak érte a pasik.

Ma csúnyának tartanánk, akkor szépnek találták

Esmat Al-Dowleh a 19. században született a Qajar-dinasztia tagjaként. Külseje mai szemmel egyáltalán nem számít szépnek: kemény, férfias vonásai voltak, melyeket a vastag, összenőtt szemöldök még inkább felerősített, nem is beszélve erőteljes, jól látható bajszáról. Külseje az akkori perzsa ideálnak felelt meg, a sah háremében is hasonló hölgyek várták az uralkodót.

Esmat Al-Dowleh.

Ma valóban furcsának tűnhet, hogy akkoriban hatalmas sikere volt a férfiak körében. Több mint 145 magas rangú kérője is akadt. Sőt, állítólag – a legenda szerint – sokan rajongásig szerették, és 13-an öngyilkosok is lettek azért, mert visszautasította őket. Esmatról egyébként igen keveset lehet tudni ezen kívül, csupán annyit, hogy a hercegi család sarja, és ő volt az első iráni nő, aki tudott zongorázni.

Így néztek ki a Qajar-dinasztia nőtagjai

Számtalan csodálkozó komment született a róla szóló posztok alatt. Sokan nem hitték el, hogy nő volt, míg mások azt vonták kétségbe, hogy valóban így nézett ki. A róla készült képek viszont sok helyen más névvel tűntek fel. Több alkalommal is összetévesztették őt a szintén a Qajar-dinasztiából származó Zahra Khanom Tadj es-Saltaneh-vel, akinek vonásai kissé hasonlítottak rá, de valójában teljesen máshogy nézett ki. Ő egy feminista hölgy volt, egy perzsa költő múzsája, aki a női egyenjogúságért küzdött, és szintén igen népszerű volt a férfiak körében.

Zahra Khanom Tadj es-Saltaneh.

 

 

 

 

A Quajar-dinasztiában és a háremekben egyébként számos nőnek volt hasonló külseje, és az volt a céljuk, hogy megváltoztassák a szépségideált. Abban az időben pedig ezt el is érték, mert rajongtak értük. Még akkor is, ha ma ez hihetetlennek tűnik.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?