Belföld, Hírek

Felhőszakadással, jégesővel tör be a hidegfront a 37 fokos hőségbe

Csütörtök estig viszont még kánikula lesz, mindenhol 30 fok fölé kúszik a hőmérő higanyszála.

 

 

 

Egy markáns hidegfront hoz felfrissülést a csütörtökön tetőző kánikulába. Ezen a napon még akár 37 fokos hőség is lehet, de délutántól heves zivatarokkal, viharos széllel és jégesővel érkezik a hidegfront, néhol pedig szupercellák is kialakulhatnak – derül ki az Időkép előrejelzéséből.

Napközben még marad a kánikula, az érkező hidegfront előtt 32-37 fokig melegszik a levegő.

Délután északnyugat felől azonban megérkezik a front, így átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és záporok, zivatarok is több helyen kialakulhatnak az országban.

Elsősorban keleten, északkeleten, valamint Vas és Zala megyében jelentős esély kínálkozik szupercellás zivatarok kialakulására.

Ezekhez felhőszakadás, károkozó szélroham, akár 3-5 cm átmérőjű jég társulhat. A fronttal együtt nagy területen északnyugatira fordul, és megerősödik a szél.

Amilyen gyorsan jön, ugyanolyan gyorsan távozik is a front. Pénteken már sok lesz a napsütés, legfeljebb az ország keleti része fölött sokasodhatnak meg a gomolyfelhők, de csapadék nem várható.

Mérséklődik a kánikula, a többfelé szeles időben délután 24-29 fok várható.

 

 

 

 

Szombaton friss lesz a reggel, 11-16 fokig csökken a hőmérséklet, az átmelegedett lakásokat érdemes lesz kiszellőztetni.

Napközben a napsütésé lesz a főszerep, csak időnként lehet több felhő az égen, de esni nem fog sehol. Keleten még élénk, erős lehet az északias szél. Délután 25-30 fokot mérhetünk.

Vasárnap is viszonylag még friss lesz a hajnal, napközben viszont a túlnyomóan derült, napos időnek és az újonnan fölénk áramló meleg levegőnek köszönhetően már 28-33 fokig emelkedik a hőmérséklet. Igazi strandidővel búcsúzik tehát a június.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?