Érdekes

10 érdekes pszichológiai tény, amit a legtöbben álmunkban sem gondolnánk magunkról

Az emberi agy a világegyetem talán egyik legcsodálatosabb szerkezete. Az, hogy mi emberek ma itt tartunk ahol, hogy olvasni tudjuk ezt a cikket, az mind-mind olyan hihetetlenül bonyolult és sok esetben még ma is érthetetlen folyamat eredménye, melyet lehet, hogy sosem fogunk teljesen megérteni. Ettől függetlenül azonban folyamatos kutatások és vizsgálatok folynak az emberi agy még mélyebb megértése végett, melynek okán időről-időre izgalmas tények látnak napvilágot. Az alábbi listán ezek közül gyűjtöttünk össze 10 rendkívül érdekes pszichológiai tényt, melyeket valószínűleg Te sem gondoltad volna eddig magadról…

 

 

 

1 Folyamatosan változtatjuk az emlékeinket.

Minden alkalommal, amikor felidézünk egy emléket, változtatunk annak részletein. Ez többek között annak köszönhető, hogy amikor az agyunk nem képes felidézni egy múltbéli esemény részletét, akkor az általa legkézenfekvőbb emlékekkel tölti ki a rést. Innentől kezdve pedig ezt a módosított emléket hisszük a megtörtént valóságnak.

2 Korlátozott a barátaink száma.

Pszichológusok és szociológusok bebizonyították, hogy csak és kizárólag korlátozott számú barátunk lehet. Meglehet persze, hogy több ezer ,,barátunk” van a Facebookon, de a valóságban csak maximum 50-200 emberrel tudunk valódi baráti kapcsolatot fenntartani, a többi egy idő után akaratlanul is megfakulna.

3 Boldogok vagyunk, ha elfoglaltak vagyunk.

  • Képzeld el, hogy épp most szálltál le a repülőgépről és 10 percbe telik elérni a csomagkiadó szalagig.
  • Most képzeld el, hogy leszállsz a gépről és a csomagkiadó rögtön ott van a reptér bejáratánál, de 10 percet így is várnod kell a csomagok átvételére.

Mindkét esetben 10 perc alatt kapod meg a csomagod, ám csak a második esetben leszel türelmetlen és boldogtalan. Ennek az az oka, hogy az agyunk nem szeret ,,fölöslegesen” működni, várakozni. Ezzel szemben, egy kitűzött feladat sikeres teljesítéséért dopaminnal jutalmaz bennünket, amitől még boldogabnak érezzük magunkat.


4 Egyszerre csupán 3-4 dolgot vagyunk képesek (magabiztosan) megjegyezni.

Tanulmányok kimutatták, hogy az agyunk mindösszesen 3-4 dolog (pl. számjegy) megjegyzésére képes és azokat is csak maximum 20-30 másodpercre képes tárolni, így ha nem idézzük fel azokat újra és újra, előbb utóbb elfelejtjuk vagy tévesen emlékszünk rájuk.

5 A dolgok sokszor nem ugyanúgy néznek ki, ahogy látjuk őket.

Példának okáért: egy szöveg felolvasása közben az agyunk általában csak a szavak első és utolsó betűi alapján, illetve a közvetlen mondatkörnyezetből következteti ki az adott szót, anélkül, hogy valóban elolvasná és értelmezné azt. De ennek köszönhető egyébként az is, hogy a férfiak nem mindig veszik észre, ha új frizurája van a kedvesüknek, mivel annyira természetesnek veszik az ő megjelenésüket, hogy az agyuk nem tartja szükségesnek, időről-időre ,,jobban” szemügyre venni őket.

6 Az életünk 30%-át ábrándozással töltjük.


Képzeld el, hogy egy fontos dokumentumot olvasol a munkahelyeden. Nem érted a szöveget, ezért háromszor is elolvasod ugyanazt a részt, de ahelyett, hogy elgondolkodnál az olvasott szöveg tartalmán, valahol máshol vándorol az elméd. Ugye veled is történt már ilyen?

A Kaliforniai Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy átlagos napunk 30%-át ábrándozással, a valóságtól teljesen eltérő gondolakaink ,,rabságában” töltjük. Egy hosszú utazás során pedig ez a szám akár 70%-ra is felkúszhat.

7 Három dolgot nem vagyunk képesek figyelmen kívül hagyni: s**x, élelmiszer és veszély.

Elgondolkodtál már azon, hogy az emberek miért lassítanak, amikor balesetet látnak az utakon? Noha alapjában véve borzalmas tragédia is sújthatta éppen az embertársainkat, egyszerűen nem vagynk képesek nem odapillantani.

Az ilyen és ehhez hasonló rendellenes kíváncsiságért az agyunk egyik legősibb, túlélésért felelős területe a ludas, mely minden egyes szituációban három alap kérdésre keresi a választ: meg tudom enni? tudok vele közösülni? veszélyt jelent rám? Ezek nélkül az évezredek óta keresndő kérdések nélkül valószínűleg mi emberek nem tartanánk ma ott, ahol.

 

 

 

 

8 Vágyunk a minél szélesebb választékra.

Brit tudósok egy érdekes tanulmányt készítettek. A vizsgált alanyok két bolt közül választhattak, az egyikben 6 féle lekvár volt, a másikban 24 féle. Ennek ereményeképpen az emberek 60%-a megállt, hogy körülnézzen a 24 lekváros boltban, de 4-szer gyakrabban vásároltak végül lekvárt abból a boltból, ahol csak 6 féle lekvárt kínáltak nekik.

Miért van ez így? Ez is visszavezethető oda, hogy az agyunk egyszerre csak 3-4 dolgot képes megjegyezni, ezért szívesebben választ a kevesebb mennyiségből, esetünkben a 6 féle lekvárból. Ettől függetlenül azonban szemmel láthatóan vágyunk a változatosságra és a színes választékra, mely csupán csak akkor változik, ha döntés elé állítanak bennünket, ekkor ugyanis a ,,józan ész”, vagyis az agyunk veszi át a szerepet.

9 Pillanatok alatt képesek vagyunk elfelejteni a döntéseinket.

A naponta meghozott döntéseink 60-80%-át úgynevezett ,,tudatalatti döntések” alkotják, melyeket komolyabb töprengés nélkül hozunk meg. Ezek a pillanat tört része alatt közvetlen cselekvést váltanak ki és olyan gyorsan történnek, hogy az agyunk csak minimális figyelmet szentel nekik. Többek között ennek köszönhető az, hogy otthonról eljőve nem vagyunk képesek felidézni, hogy kihúztuk-e a vasalót vagy lekapcsoltuk-e a villanyt.

10 Nem vagyunk képesek több dologra figyelni.

Számos tanulmány kimutatta, hogy az emberek (függetlenül attól, hogy nő vagy férfi az illető) nem képesek egyszerre több kognitív feladat végrehajtására. Próbáltál már egyszerre beszélgetni és olvasni? Vagy levelet írni, miközben egy teljesen más témájú hangoskönyvet hallgattál? Valószínűleg nem, de gondolj csak bele egyszerű józan paraszti ésszel: teljesen lehetetlen feladat.

Az agyunk ugyanis nem képes egyszerre két olyan feladatra is koncentrálni, melyek kapcsán folyamatos reakciót kell produkálnia.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?