Belföld

Óriási a munkaerőhiány: 5 éven belül eltűnhet a balatoni kisvállalkozások fele

Senki nem áll be a pult mögé 400 ezer forintért.

 

 

 

Egyre nehezebben találnak munkaerőt a balatoni vállalkozók, akik szerint ennek is szerepe van abban, hogy elszálltak az árak a tóparti üzletekben, ugyanis a vállalkozóknak vonzó bért kellene kigazdálkodniuk – írta a HVG a Népszava után.

A déli parton 1100-1300 forintot kapnak a felszolgálók óránként, a szakácsok pedig 1500-2000 forintért vállalják a munkát, az északi parton ugyanezt az összeget akár a pincérek is elkérhetik.

Mint kiderült, a munkaerőhiány nem csak a vendéglátóhelyek esetében jelent problémát, de az üzletekben is sokan családtagjaikat állítják a pult mögé, ugyanis négyszázezer forintért senki nem vállalja a munkát.

 

 

 

 

 

 

A balatoni vállalkozók szerint a helyzet évről-évre romlik – már azok sem jönnek haza külföldről, akik a nyarakat a Balatonon töltötték korábban – és

amennyiben ez így folytatódik, 5 év alatt a kisvállalkozások fele teljesen eltűnhet.

Sajnos a helyi üzletek és vendéglátó helyek nem engedhetik meg magunknak a nyugat-európai bérezést, és mivel rengetegen hagyták el az országot jobb fizetés reményében, most minimum tízezren hiányoznak a balatoni ágazatból.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?