Érdekes

Íme, a legmélyebb lyuk, amit valaha a Földön fúrtak: senki sem tudja, mi is van a legalján

A világ legmélyebb lyuka egy fúrólyuk.

 

 

 

Hallván erről a projektről, az az érzése támad az embernek, hogy az emberiség kíváncsisága olthatatlan, és néha már tiszteletlenül nagy. Tiszteletlenül, hiszen kérdéseire keresve a választ szinte bármeddig hajlandó elmenni. Ezúttal a Föld középpontja felé indult.

Geológuskutatók 58 évvel ezelőtt döfték fúrójukat a Földbe, és elképesztő mélységig jutottak. A lyuk immáron a legmélyebb fúrt lyuk a Földön.

Mi van a Föld közepén?

A kérdés, amire a kutatók keresték, és ma is keresik a választ. Az iskolában, emlékezhetünk, mindenki tanult erről alapismereteket, de ez vajmi kevés a tudomány legelszántabb embereinek. Az ismeretlen felderítésének, megtapasztalásának izgalma nem hagyja nyugodni őket.

fold-retegeiAszerint, amit az iskolában tanítanak, a Föld részei kívülről befelé haladva a kéreg, a palást, a külső mag és a belső mag. A kéreg egy sziklaszilárd, maximum 48 km mélységig tartó réteg. A palást vagy köpeny 2900 km mélységig érő, olvadt kőzetréteg. A külső mag a mag folyékony része, ez 2900 km-en túl kezdődik, a belső mag ezen belül található, 4800 km-es mélységben, és feltehetőleg szilárd. Hogy mi alkotja, az vitatott. Egyesek vasat és nikkelt, mások ezek mellett még szilíciumot is említenek.

A fúrás 1961-ben kezdődött, amikor orosz és amerikai tudósok egymásnak feszülve keresték a megoldást, mi alkothatja a Föld középpontját. Az amerikai kutatók elképesztő ötlete volt, hogy lefúrjanak odáig, és elérjék a Föld középpontját, hogy kideríthessék, valójában mi is alkotja azt.

Óriási fúrókkal estek neki a Földnek

Mexikónál, a Csendes-óceán partjánál kezdték el a munkát az amerikaiak, 58 évvel ezelőtt, jókora érdeklődés közepette. Hat darab hatalmas bóját helyeztek le a víz mélyére, kör alakban, majd sonar segítségével tájékozódva eljuttatták fúrószerkezetüket a kör közepére. A fúrót egy csapat irányítása alá helyezték. A munkálatok azonban pénzügyi okokból megálltak.

Ekkor az oroszok léptek színre, akik a saját fúrójukat helyezték üzembe a Kola-félszigeten. A fúrószerkezet komoly felügyeletet igényelt, mivel hajlamos volt megbillenni, olyankor pedig másodpercek alatt vissza kellett azt billenteni a megfelelő szögbe.

Az egyik irányítócsapat munka közben.

1970-től 1994-ig a fúró megtette a lefelé vezető út egyharmadát. A lyuk, amit akkor fúrni kezdtek, 2008-ig a világ legmélyebb ember alkotta, fúrt lyuka volt. 1989-re 12 261 méterre jutottak, mélyebbre, mint a Mount Everest 8848 méteres csúcsmagassága. 1987-ben bélyeget is adtak ki, mely a sikert örökítette meg. Reálisnak ítélt céljukat, a 15 ezer méteres mélységet ugyan nem érték el, de tekintélyes mélységig lejutottak.

A mélységes mély lyuk.

1992-ben veszélyesnek ítélték a munkakörülményeket, mivel a lenti hőmérséklet meghaladta a 315 fokot, ami lehetetlenné tette a fúrást. Leálltak, majd 2005-ben kimondták, hivatalosan is leáll a fúróprojekt. 2008-ban felszámolták a kitelepített fúrószerkezetet is.

Ma elhagyatottan áll a fúrószerkezetnek emelt épület.

 

 

 

 

Olajkút az új rekorder

2008-ban Katarban egy olajfúrótorony, a Maersk BD-04A olajkút elérte a 12 290 méteres mélységet, ám ezt a fúrást más lapon említhetjük. A munkálatok ugyanis nem a Föld alaposabb megismerése, hanem olaj kinyerésének reményében juttattak fúrót ebbe az elképesztő mélységbe. Tudományos vonatkozásban a legmélyebb lyuknak tehát a Kola-félszigetit nevezhetjük, tény azonban, hogy 11 éve a katari olajkút vette át a Kola-szigeti mélyfúrástól a rekorder pozíciót.

Utazás a Föld középpontja felé?

A projekt ugyan leállt, de az emberi kíváncsiság mit sem csillapodott. Vajon ennek az elképesztő vállalkozásnak nekivágnak még valaha? Megteremtik az ehhez szükséges technikai feltételeket? Bárhogy alakul, a tudományos érdeklődés mindenképp dicséretes dolog. Az már inkább döbbenetes, hogy az ember valóban megindult a Föld középpontja felé.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?