Életmód

Egyre több a személyiségzavaros férfi – Innen tudhatod, hogy pszichopata vagy narcisztikus

Fontos, hogy felismerd az ilyen típusú férfiakat, mielőtt komolyabb gond lenne.

 

 

 

A randizás gyakran tartogat meglepetéseket. Előfordulhat például, hogy az első találkozáskor izgalmasnak és rejtélyesnek látszó partnert a későbbiekben inkább már kissé ijesztőnek találod, ami nem is véletlen. Egyre több ugyanis a személyiségzavaros férfi, akiket jobb elkerülni. A Randivonal.hu el is árulta, hogy milyen jelekre kell figyelned, ha nem szeretnél ilyen partnert az életedbe.

Egy tavalyi tanulmány azt vizsgálta, hogyan viszonyul a villámrandik során a sötét triásznak nevezett partnerekhez a többi társkereső. A sötét triász névre keresztelt személyiségtípusok közé a pszichopaták, a narcisztikusok és a machiavellisztikus személyiségzavarral élők tartoznak.

Mit kell tudni a sötét triászról?

A pszichopatát egyszerűen úgy szokták jellemezni, mint aki „nem szeret, nem szorong és nem tanul”, viszont nagyon elbűvölő tud lenni céljai elérése érdekében, de vigyázat: rendkívül manipulatív!

A nárcizmus beképzeltség, hiúság, önhittség vagy egyszerűen önzés – nevét a mitológiai Narcissusról kapta, aki beleszeretett saját tükörképébe.

A machiavellizmus cinikus gondolkodásmódot, érzelmi hidegséget jelent: az ilyen ember is nagyon manipulatív, és célja elérése érdekében bármilyen eszközt helyénvalónak gondol.

Először szimpatikus, később veszélyes lehet

A kutatók megállapították, hogy mindhárom személyiségzavar rövid távon vonzó hatást gyakorol a partnerre. Sőt, a nárcizmus nemcsak rövid, hanem hosszú távon is arat, akár férfiakról, akár nőkről van szó, hiszen az önimádó személyiségek jellemzően extrovertáltak és jó megjelenésűek, ami a randizásnál természetesen további előnyt jelent.

Ha az első randin a férfi túlzott határozottságot mutat, az már rögtön egy intő jel lehet. Például, ha nemcsak kiválasztja a bort, de még rendel is a nő helyett úgy, hogy nem ismeri az ízlését, és nem is érdekli, figyelmeztető jel lehet. Ugyanúgy, ahogy az is, ha később visszaküldi a nő rosszul átsült ételét, és remek történeteket mesél, amelyeknek mind ő a pozitív főszereplője. Ez a magatartás a nőt abba az illúzióba ringathatja, hogy végre talált egy igazi férfit, aki majd megvédi őt, és dönt helyette.

Aztán később kiderül, hogy az ilyen védelmező, irányító személyiség valójában kontrollmániás, aki a párja minden lépését számon tartja: meg akarja szabni, hogyan öltözzön, kikkel barátkozzon, hogyan viselkedjen bizonyos helyzetekben és így tovább. A kezdetben pozitívként megélt személyiségjegyekről pedig könnyen kiderülhet, hogy inkább ijesztőek, mint vonzók.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?