Életmód, Kreatív

A gyerekkori legjobb barátok saját mini-várost építettek, hogy együtt öregedhessenek meg

Ki ne álmodott már volna róla, hogy a legjobb gyerekkori barátai közvetlen szomszédságában éli le az életét? Négy amerikai házaspárnak ez az álom most valóra vált. A társaság tagjai 20 éve legjobb barátok, és azóta tervezgették, hogy ha elég pénzük lesz, akkor szeretnének minél közelebb költözni egymáshoz, hogy együtt öregedhessenek meg. Tervük valóra vált: a texasi Austin várostól nem messze létrehozták a maguk „Llano Exit Strategy” névre keresztelt mini-városukat, melynek apró házikói a közelben csordogáló Llano-folyóra néznek.

 

 

 

 

Az apró házak egyenként 12 millió forintba kerültek és Matt Garcia építész tervezte őket úgy, hogy a lehető leginkább fenntarthatóak legyenek. A ferde háztetők vizes hordókban végződnek, melyek akár 19 ezer liter vizet is képesek tárolni, a falak pedig fényvisszaverő burkolatot kaptak, hogy minél kevésbé szívják be a hőt. A belső terek rétegelt lemezből készültek, ami csökkentette a költségeket, mégis meleg és tágas hangulatot kölcsönöz az otthonoknak. A baráti társaság tagjai annyi időt töltenek a házaknál, amennyit csak tudnak, és úgy tervezik, hogy nyugdíjas éveikbe lépve végleg ideköltöznek.1 A négy házaspár tagjai 20 éve legjobb barátok, ezért úgy döntöttek, hogy egy saját mini-várost építenek maguknak.
2 A félretett pénzükből apró, könnyen fenntartható házikókat akartak építeni, ahol együtt tudnak majd megöregedni – távol a világ problémáitól.

 

 

 

 

 

3 Mindegyik ház 12 millió forintba került.
4 A 40 négyzetméteres házakban egy méretes franciaágy, egy kanapé, fürdőszoba-konyha és veranda található.
5 A belső tereket rétegelt lemezek borítják, ami olcsó, mégis rendkívül mutatós és hangulatos.

 

 

 
 

 

 

6 A ferde háztetők vizes hordókban végződnek, melyek akár 19 ezer liter vizet is képesek tárolni.
7 ,,Ez egy varázslatos hely, de száraz. A lehető legtöbb vizet igyekszünk megspórolni, hogy fákat és füvet ültethessünk a házak közvetlen környezetében” – mondta Fred Zipp.
8 A házak külsejét borító hullámos acél lemez visszatükrözi a napfényt, így nyáron hűvösen tartja azok belsejét.

 

 

 

 

 

9 ,,Olyan ez, mint egy Disney-mese. Mindenfelé nyulak, hiúzok, szarvasok és madarak vannak. Szeretnénk minél több időt itt tölteni, ahogy öregszünk” – mondta Jodi Zipp.

 

 

 

 

 

 

forrásVÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?