Érdekes, Film

A Csernobil című sorozat alkotói megmutatták, hol és hogyan forgatták minden idők legjobbra értékelt televíziós műsorát

Az HBO legújabb minisorozatának első részét május 6-án vetítették, és kevesebb mint egy hónap elég volt hozzá, hogy a világ legnagyobb filmadatbázisán, az IMDB.com-on példátlan (10-ből 9,7-es) nézői értékeléssel minden idők legjobb televíziós műsorává váljon – olyan nagyágyúkat maga mögé utasítva, mint a Trónok harca, a Totál szívás vagy épp a Sherlock című sorozat. Az 5 epizódból álló minisorozatban a történelem legsúlyosabb ember okozta katasztrófájával, a csernobili atomerőmű-balesettel ismerkedhetünk meg úgy, mint eddig még sohasem.

 

 

 

 

 

1 A sorozat aprólékosan bemutatja, hogy milyen árat kellett fizetnünk az 1986 áprilisában történt borzalmakért: 350 ezer embernek kellett örökre elhagynia az otthonát, közel 600 ezer ember vett részt a mentési munkálatokban és a baleset évében mintegy 236 embert diagnosztizáltak akut sugárbetegséggel.
2 A Szovjetunió vezetősége mindent megtett, hogy eltitkolja a világ elől a balesetet és annak következményeit, ezért a megbízható információk hiánya miatt a balesetet követő években számos mítosz és tévhit látott napvilágot.
3 Korábban is láthattunk már csernobili atomerőmű-balesetet feldolgozó sorozatokat, ám egyiket sem övezte akkora érdeklődés, mint az HBO új minisorozatát.

 

 

 

 

 

 

 

4 A legtöbb film és sorozat persze inkább a zombi mutánsok és a baleset miatt létrejött szörnyekkel kapcsolatos mítoszokat és tévhiteket igyekezett meglovagolni, mintsem a baleset tényleges körülményeit bemutatni.
5 Az HBO új minisorozatában a tévénézők azonban most olyan képet kaphattak a balesetről, mintha ők maguk is ott lettek volna a Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben 1986. április 26-án.
6 A sorozat készítői mindent megtettek, hogy a lehető legélethűbb módon mutassák be a történteket és adják vissza annak hangulatát.




Elmondásuk szerint azt akarták elérni, hogy ha a posztszovjet államok lakói végignézik az epizódokat, akkor úgy érezzék magukat, mintha egy időgépbe csöppentek volna.
7 A tévénézők vélhetően ezért, a sorozat realizmus jegyében történt forgatása miatt adtak ilyen magas osztályzatot az internetes felületeken – ám ezt a pontosságot nem volt könnyű megteremteni.
8 A megfelelő forgatási helyszínek, a dekorációk és háztartási cikkek megtalálása és beszerzése sok időt vett igénybe, ezért ennek az 5 epizódnak a létrehozása is több mint 2 évig tartott.

 

 

 




 

 

 

 

9 A forgatás 2018. május 13-án kezdődött Litvánia fővárosának, Vilnius egyik lakóépületekből álló városrészében, Fabijoniškėsben, amely Pripjaty városának sorozatbeli helyszínéül szolgál. Az evakuálási jelenteket panelházakkal sűrűn épített környezetben vették fel.
10 Bár Pripjaty város ma már biztonságosan megközelíthető, a sorozat készítői mégis úgy döntöttek, hogy az utcái nem alkalmasak a jelenetek forgatásához – ezért esett végül a választás a litván Vilnius városra.




11 Március végén a stáb Visaginas városába ment, hogy egyaránt felvehessék a kül- és beltéri jelenteket is az atomerőműves jelenetekhez. Ennek helyszínéül az Ignalina Atomerőművet használták a forgatás során.
12 Ez az erőmű 2009 végén üzemen kívül került. Gyakran emlegetik a csernobili atomerőmű „ikertestvéreként” mind a külső hasonlóságok, mind pedig amiatt, hogy ez is RBMK reaktorokkal rendelkezett.
13 A csernobili atomerőmű reaktorának vezérlőtermét (amelyet az első részben láthatunk) szintén Vilnius város egyik elhagyatott gyárában rendezték be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14. 2018. júniusának elején a stáb végül Ukrajnába utazott, hogy az utolsó jeleneteket is felvehessék.
15 A hosszú-hosszú hónapokon át tartó keresgélés és előkészület ellenére a sorozat teljes forgatása „csak” 16 hétig tartott.
16 Elképzelni is nehéz, hogy mennyi munkájába telhetett a stábnak, hogy ilyen élethű módon adják vissza az akkori idők hangulatát. Neked hogy tetszett a sorozat? Oszd meg velünk hozzászólásban!

 

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?