Életmód, Érdekes

13 kevésbé ismert tény, ami egy nap akár az életedet is megmentheti

Sok sérülés és haláleset elkerülhető lenne, ha az emberek tisztában lennének vele, hogy mi is a helyes cselekedet egy-egy kritikus helyzet esetén. Néha egy egyszerű tény ismerete is megnövelheti a túlélés esélyeit vagy segíthet megmenteni valakinek az életét. A Reddit.com közösségi oldalon egy felhasználó arról kérdezte a többieket, hogy szerintük mi az a mások által legkevésbé ismert tény, ami segíthet megmenteni az életünket a különböző veszélyhelyzetekben. Rengeteg javaslat érkezett, mi pedig most ezek közül gyűjtöttük össze a legérdekesebbeket, melyeket tényleg mindenkinek ismernie kell, hiszen bármikor megmenthetik az életünket.

 

 

 

1 Találkozás egy agresszív medvével.

Persze a legjobb, ha megpróbálunk elkerülni minden olyan területet, ahol medvékkel találkozhatunk, de ha ez nem sikerül és megtörténik a baj, akkor nem árt, ha tudjuk, hogy mivel védhetjük meg magunkat. A medvék nagyon jó futók, ezért elfutni előlük lehetetlen, ahogy fára mászni sem tanácsos, hisz ez a másik erősségük.

A medvéknek egy gyenge pontjuk van, ez pedig nem más, mint a manőverezés. Ezért ha egy medvével találjuk magunkat szembe, próbáljunk meg egy objektum – például autó vagy fa – körül keringeni és manőverezni a medvével. Az állat előbb utóbb megunja a játékot, és úgy dönt majd, hogy nem ér ennyi erőfeszítést az elejtésünk.

Fontos, hogy ne essünk pánikba akkor, ha csak távolról találkozunk egy medvével és a medve nem mutat agressziót – például csak bámul ránk. A medvék ritkán támadnak emberekre, így ha nyugodtak vagyunk, akkor miután alaposan átnézett minket és rájön, hogy emberek vagyunk, valószínűleg önként odébb áll.

2 Hal vagy vizelet szag a házban.

Ha a szag forrása nem megállapítható, akkor ez valószínűleg az olvadó vezetékek szaga a falban. Ez tüzet vagy akár robbanást is okozhat. A legjobb megoldás, ha azonnal áramtalanítjuk a házat és minél hamarabb kivizsgáljuk a szag forrását.

3 Tengerparti örvény, ami nem enged ki a partra.

Fölösleges erőlködnünk és megállás nélkül a part felé úsznunk, előbb utóbb elfáradtunk és ez a vesztünket okozhatja. A legjobb, amit tehetünk, hogy a parttal párhuzamosan, apránként a part felé oldalazva kezdünk el úszni, míg ki nem érünk a vízből.


4 Aszpirin a szívrohamra.

Akár egy tabletta aszpirin is nagy segítség lehet egy szívrohamot kapó embernek. Fektessük le az illetőt, tegyünk valamit a feje alá és adjuk be neki a gyógyszert. Ezután azonnal értesítsük a mentőket.

5 Hőguta diagnosztizálása.

A hőguta nyilvánvaló tünetei legtöbbször a szédülés és a hányinger, de más tünetet is produkálhat. Annak érdekében, hogy biztosak legyünk a hőguta tényében, próbáljunk meg enni valami édeset, például cukorkát. Ha az íze kellemetlennek tűnik, akkor biztosak lehetünk benne, hogy hőgutát kaptunk – minél hamarabb forduljunk segítségért.

6 Eszméletét vesztett ember gyors felébresztése.

Ha sürgősen kell felébresztenünk egy eszméletét vesztett személyt, akkor óvatosan fordítsuk a hátára, majd nyomjuk a térdeit a mellkasához. Ez a mozdulat vért ad az agynak, így a sebesült felébred. A manőver előtt fontos, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy az illető nem szenvedett komoly sérülést a lábain vagy a hátán, abban az esetben ugyanis ez a mozdulat csak súlyosbíthatja a helyzetét.

7 Kígyóharapás esetén.

A gyakori tévhitekkel ellentétben, lehetetlen kiszívni a mérget vagy épp zsinórral elkötni a végtagjainkat kígyómarás esetén. Az egyetlen, amit tehetünk, hogy értesítjük a mentősöket és minél több folyadékot iszunk. Segíthet még továbbá egy antihisztamin (allergiás tünetek enyhítésére szolgáló) gyógyszer bevétele is. Fontos, hogy a harapás helyét ne dörzsöljük – hagyjuk nyugodtan, máskülönben a méreg még gyorsabban terjed a testben.

8 Vízbe fulladt ember sikeres újraélesztése után.

Ha egy vizet nyelt embert újraélesztettünk, az még nem jelenti azt, hogy megmentettük az életét. Azonnal kórházba kell szállítani, a tüdejébe került víz ugyanis néhány napon belül halált okozhat.

9 Autó szélvédő biztonságos kitörése.

Ha olyan helyzetbe kerülünk, amikor az autóból történő kiszállás csak az ablakokon keresztül lehetséges, akkor nem árt ha tudjuk, hogy a szélvédőket sokkal könnyebb betörnünk, ha nem azok közepénél, hanem szélénél próbálkozunk. A kitöréshez egy éles tárgy lehet a segítségünkre leginkább: például a fejtámlák fém végei.

10 Tüzet okozó víz.

Furcsán hangzik, de nem lehetetlen. Ha egy palack vizet ugyanis szerencsétlen szögben ér a napfény, akkor akár tüzet is okozhat. A palack víz ilyenkor úgy funkcionál, mint egy nagyító: koncentrálja a napsugarakat, amik így könnyedén felgyújthatnak tulajdonképpen bármit. Ezért fontos, hogy soha ne hagyjunk palackos vizet ablak közelében, vagy mondjuk autóban.

 

 

 

 

 

11 Mindig legyen nálunk antihisztamin.

Sosem tudhatjuk, hogy mikor találkozunk valami olyan dologgal, ami korábban nem tapasztalt allergiás rohamot vált ki belőlünk. A megfelelő kezelés nélkül ez akár halált is okozhat, így a legjobb, ha mindig tartunk magunknál antihisztamin tablettákat, ha elutazunk vagy kirándulni megyünk.

12 Ha a óceánpart túl messze van a víz a szokásoshoz képest.

A visszahúzódott óceán a közelgő szökőár jele. Fontos tudnunk, hogy ez csak olyan területekre igaz, ahol az ilyen fajta természeti katasztrófa egyáltalán létrejöhet. A legtöbb, amit tehetünk, hogy értesítünk akit tudunk és azonnal futni kezdünk.

Az Indiai-óceánon bekövetkező 2004-es szökőár idején sajnos sok ember nem volt tisztában a szökőár előjelével, ami rengeteg emberi életet követelt. A visszahúzódott víz láttán az emberek lementek a partra kavicsokat, kagylókat és halakat gyűjteni – fogalmuk sem volt, hogy mi történik pontosan.

13 Végezetül: az életmentő hármas szabály.

Ha életveszélyes helyzetbe kerülsz, sose feledd el az ún. hármas szabályt, ami egy átlagos ember túlélési képességei alapján készült. Egy ember

  • 3 percet képes kibírni levegő nélkül
  • 3 órát képes kibírni szélsőséges hőmérsékleten
  • 3 napot víz nélkül
  • 3 hetet élelem nélkül.

forrás
VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?